Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 04

Kauniečio užmojis – įteisinti kanapes

Lietuvą apskriejusi žinia apie Kaune, viename iš Petrašiūnuose esančių butų, kanapes savo reikmėms auginusį jauną vyrą išgarsino šios istorijos herojų – 29 metų Robertą Trovą. Kaunietis įsitikinęs savo nekaltumu ir siekia ne tik apginti save, bet ir dekriminalizuoti kanapes.
R.Trova (nuotr.) ir jo idėjas palaikantys bendraminčiai siekia, kad Lietuvoje būtų galima auginti nedidelį kiekį kanapių savoms reikmėms.
R.Trova (nuotr.) ir jo idėjas palaikantys bendraminčiai siekia, kad Lietuvoje būtų galima auginti nedidelį kiekį kanapių savoms reikmėms. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ar kai kuriose užsienio šalyse iš dalies legalizuotos kanapės iš tiesų nėra tokios žalingos, kaip įprasta manyti Lietuvoje? Kovai už kanapes pasiruošęs kaunietis tikina, jog taip. Tuo metu priklausomybės ligų specialistai ir teisėsaugos atstovai įsitikinę priešingai. Anot jų, negali būti nė kalbos apie šių narkotinių augalų legalizavimą, nes tai atvertų Pandoros skrynią.

Kanapes galima ne tik rūkyti

Kauniečio R.Trovos kova dėl kanapių legalizavimo, kurį jis apibrėžia pirmiausia kaip dekriminalizavimą, prasidėjo 2009 metais, kai jis ir keli bendraminčiai surengė viešą protesto akciją Vilniuje.

„Toliau domėjausi augalu, auginau, rūkiau, kepiau“, – pasakojo R.Trova, pridūręs, kad kanapių vartojimo būdų daug: iš jų galima spausti aliejų, kepti pyragus (prieš tai iš augalo dalių išskiriami kanabinoidai), daryti tinginį.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./ Kanapes namuose auginęs kaunietis jas ne tik rūkydavo. Ia kanapių jis gamindavo ir pyragus, tinginius.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./ Kanapes namuose auginęs kaunietis jas ne tik rūkydavo. Iš kanapių jis gamindavo ir pyragus, tinginius.

„Kanabinoidai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis – taigi, saikingai vartojami yra naudingi organizmui. Be to, kanapėse daug omega rūgščių – jos maistingas dalykas“, – tikino kanapes savo reikmėms auginantis kaunietis.

„Įsigilinęs į istoriją, augalo savybes ir kitas temas supratau, kad augalas nėra toks kenksmingas, kaip apie jį viešai kalbama. Tiesiog jo legalizavimas trukdytų stambiosioms alkoholio, tabako, farmacijos kompanijoms“, – įsitikinęs R.Trova. Pagrindinis kauniečio siekis – įteisinti kanapių auginimą nedideliais kiekiais. „Jei valstybė kontroliuotų kanapių auginimo kiekį – leistų namuose auginti vieną ar kelis augaliukus, turėti kelis gramus kišenėje, kaip kad yra Čekijoje, niekam nuo to blogiau nebūtų“, – mano R.Trova.

Vartotojai vienijasi

Šiuo metu tęsti kovą kauniečiui trukdo reikalai su policija. Už kanapių auginimą R.Trovai gresia viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų. Kadangi pareigūnų akiratin jis patenka pirmą kartą, greičiausiai bausmė bus švelniausia.

Tačiau atsakyti vis tiek teks, nes Lietuvos įstatymai šiuo metu nenumato jokių išlygų: nepriklausomai nuo to, kiek augalų laikoma, turėdamas kanapių nusižengi įstatymams, ir nesvarbu, platini jas ar ne. Su tokia tvarka nesutinkantis kaunietis artimiausiu metu ketina įkurti nevyriausybinę organizaciją „Žaliasis lapas“, kurios nariai oficialiais keliais siektų kanapių legalizavimo. Pirmieji žingsniai jau padaryti: pernai vaikino parengtos pastabos „Dėl kanapių dekriminalizavimo/legalizavimo, augalo ir jo dalių tyrimų inicijavimo, naudojimo medicinoje įstatymo pataisų“ buvo nagrinėtos Valstybinėje vaistų kontrolės tarnyboje, taip pat Narkotikų kontrolės departamente. Pastarojo atstovai kaunietį raštu informavo apie parengtas Lietuvos Respublikos narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo 7 straipsnio pataisas, kuriose numatyta išimtis dėl sėjamų kanapių veislių. Tiesa, kol kas šios pataisos nėra priimtos.

Kanapes auginu ir jomis domiuosi ne dėl to, kad turėčiau ką parūkyti ir per tai susirasčiau draugų. Man įdomu, kaip auga skirtingų rūšių kanapės, kas išaugs iš sukryžmintų. Tai – pomėgis, tikino R.Trova.

Kanapių legalizavimo idėjas palaikantys lietuviai šiuo metu vienijasi interneto forume www.legalus.net, taip pat socialiniame tinkle „Facebook“. Bendruomenės nariai laikosi atsakingo kanapių vartojimo principų, suformuluotų 1995 metais JAV. Juose nurodoma, kad kanapes gali vartoti tik suaugę asmenys, vaikams jos griežtai draudžiamos. Pavartojus kanapių negalima vairuoti, dirbti su gyvybei pavojingais įrengimais, reikėtų vengti jas maišyti su vaistais.

Pavojingi kvaišalai

Bene griežčiausiai apie kanapių žalą atsiliepia gydytojai psichiatrai, į kuriuos kreipiasi nuo šio žalingo įpročio nukentėję ar tapę priklausomi pacientai, jų artimieji.

Kaip „15min“ sakė Kauno apskrities priklausomybės ligų centro (KAPLC) Konsultacinės poliklinikos gydytoja psichiatrė Vilma Pukelevičienė, dėl kanapių rūkymo paskutiniais metais į centrą kreipiasi vis daugiau pacientų. Daugiausia – tėvai su paaugliais, kurie patys pripažįsta, kad dėl kanapių vartojimo jiems pablogėjo atmintis, bendra savijauta (jaučia nuolatinį nuovargį), sunku mokytis (išbūti pamokose, įsiminti dėstomą medžiagą). Nuo priklausomybės kanapėms kenčia ir suaugusieji. Tarp KAPLC pacientų daugiausia – 30–40 metų amžiaus žmonių, kurie kanapes vartoja kartu su alkoholiniais gėrimais.

Beveik kasdien su tokiais pacientais susidurianti medikė kategoriška: kanapės yra kvaišalai, todėl jų legalizuoti negalima.

„Kad būtų pateisintas kanapių vartojimas, skleidžiama daug įvairiausių mitų, tarp jų – ir apie tariamą „teigiamą“ jų poveikį. Tačiau visada reikia prisiminti, kad bet kokių kvaišalų vartojimo pradžia ankstyvame amžiuje sukelia gana ryškius pažeidimus jaunų žmonių tam tikrose smegenų srityse. Neseniai Švedijos nacionalinis visuomenės sveikatos institutas paskelbė naujausių tyrimų duomenis, jog net labai saikingas marichuanos (t.y. kanapių) vartojimas gali labai pažeisti smegenis. Jaunų žmonių smegenys dar vystosi, dėl to yra ypač pažeidžiamos. Tyrimai patvirtina, kad kanapių rūkymas ypač stipriai trikdo atmintį, gebėjimą mokytis. Kanapės yra vienas iš labiausiai psichiką žalojančių (psichopatogeniškiausių) narkotinių preparatų, nepriklausomai nuo to, kaip jos vartojamos. Kanapių vartojimas gali sukelti tokius psichikos sutrikimus kaip šizofreniją ir psichozes“, – kalbėjo gydytoja psichiatrė.

Mokslinių tyrimų duomenimis taip pat patvirtinta, kad šiuo metu vykdant augalo selekciją išauginamos kanapių rūšys, kurios turi labai didelę tetra-hydro-kanabinolio(THC) koncentraciją, kuri žmogaus organizmui turi stipriausią žalingą poveikį.

„Prieš 40–50 metų augintų kanapių vienoje marichuanos cigaretėje buvo aptinkama 1–3 proc. THC (iki 10 mg), o dabartinėse cigaretėse aptinkama 6–20 proc. THC (iki 60–200mg). Manau, būtų labai didelė klaida legalizuoti kanapių auginimą. Ypač vartotojo reikmėms“, – įsitikinusi V. Pukelevičienė.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnas Giedrius Klimavičius: „Kanapės – draudžiamas dalykas ir taškas. Už jų auginimą, laikymą ir platinimą numatyta atsakomybė – arba administracinė, arba baudžiamoji. Apie įteisinimą nereikėtų kalbėti“.

Kauno Šilainių poliklinikos vyriausiasis gydytojas Vidmantas Obelienius: Visiškai nesvarbu, ar kanapė legali, ar ne. Sveikas protas sako, kad nuodas organizmui yra žalingas. Kad tai suprastum, nebūtina būti specialistu. Mes jau turime legalių nuodų – tai tabakas ir alkoholis. O dabar kažkas nori, kad jų būtų vienu daugiau. Visiems ir taip aišku, kad kuo mažiau žmogui neleistinas dalykas prieinamas, tuo mažiau jis vartojamas. Net klasikinė krikščionių malda „Tėve mūsų“ tai nusako: „...neleisk mūsų gundyti...“. Tai ir yra esmė: jei žmogus nemato, nežino kažko, be to lengviausiai gali ir gyventi. Noras pabandyti atsiranda, kai sužinai ir gali lengvai gauti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius