Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 01 04

Kauno meras siūlo įteisinti automobilių, kurie trukdo valyti gatves, nutempimą

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas užsimojo sutramdyti neklusnius vairuotojus, kurie žiemą gatvių kelkraščiuose palieka automobilius, trukdančius valyti miestą. Laikinosios sostinės vadovas kreipėsi į Vyriausybę ir Seimą, prašydamas inicijuoti teisės aktų pakeitimus ir įteisinti automobilių, pastatytų nepažeidžiant Kelių eismo taisyklių, tačiau trukdančių savivaldybėms valyti gatves, nutempimą.
Šalikelėse palikti automobiliai trukdo tinkamai nuvalyti gatves
Šalikelėse palikti automobiliai trukdo tinkamai nuvalyti gatves / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Anot A.Kupčinsko, ši problema aktuali ne tik Kaunui, bet ir kitiems šalies miestams. Tad ir spręsti ją reikia ne konkrečioje savivaldybėje.

„Žiemą savivaldybės, samdančios įmones, kurios valo gatves, susiduria su problema. Policija gali nutempti tik automobilius, stovinčius vietose, kuriose yra draudžiamieji ženklai.

A.Kupčinsko teigimu, greta šių pakeitimų reikėtų įteisinti tvarką, numatančią, kad automobilių, paliktų nepažeidžiant Kelių eismo taisyklių ar kitų teisės aktų reikalavimų, savininkai neturėtų mokėti už mašinų nutempimą. Jie būtų tik informuoti, kur galima atsiimti savo transporto priemonę.

Tačiau pareigūnai netenka galių, kai automobiliai stovi tose vietose, kuriose leidžiama juos statyti. Kai daug prisninga, gatvės ir taip susiaurėja, o šalikelėse sustatyti automobiliai jas dar susiaurina. Nei mes, nei pareigūnai negali pristatyti visose gatvėse naujų ženklų. Todėl ir siūlau keisti įstatymą, kad priverstinai transporto priemonė galėtų būti nuvežama iš vietų, kur leidžiama joms stovėti, jei ji trukdo gatvių valymui ir tvarkymui“, – savo pasiūlymą motyvavo Kauno meras.

Vairuotojams nereikėtų mokėti

A.Kupčinsko teigimu, greta šių pakeitimų reikėtų įteisinti tvarką, numatančią, kad  automobilių, paliktų nepažeidžiant Kelių eismo taisyklių ar kitų teisės aktų reikalavimų, savininkai neturėtų mokėti už mašinų nutempimą. Jie būtų tik informuoti, kur galima atsiimti savo transporto priemonę.

Taip esą būtų išvengta bereikalingų teisminių ginčų su nepatenkintais vairuotojais.

Šiuo metu galiojančiame Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme numatyta, kad priverstinai transporto priemonė gali būti nuvežama iš vietų, kuriose leidžiama transporto priemonėms stovėti, jei mašinos trukdo valstybės institucijoms ar tarnyboms atlikti gelbėjimo darbus arba likviduoti avarijos padarinius. Taip pat iš vietų, kurios turi būti laisvos, kai rengiamas oficialus vizitas. Šiuo atveju transporto priemonės savininkas ar valdytojas neatlygina išlaidų, susijusių su transporto priemonės priverstiniu nuvežimu.

Siūlo papildyti įstatymą

Kauno meras siūlo inicijuoti Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių kelių įstatymo 33 straipsnio 2 dalies pakeitimus, papildant minėto straipsnio 2 dalį nuostata, kad priverstinai transporto priemonė gali būti nuvežama iš vietų, kur leidžiama transporto priemonėms stovėti, į kitą vietą, jei trukdo tų vietų valymui ir tvarkymui savivaldybių vykdomųjų institucijų prašymu.

Priminsime, kad Kauno gatves prižiūrinti bendrovė „Kauno švara“ jau savaitę miesto gatves valo bendradarbiaudama su policija. Pareigūnai apžiūri gatvėse paliktus automobilius, pagal registracijos numerius suranda savininkus ir perspėja juos nurodytą dieną automobilius patraukti. Kelininkų teigimu, pareigūnų pagalba jiems labai reikalinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius