-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 22

Kauno rajone dėl potvynio paskelbta ekstremali situacija (atnaujinta 11.16 val.)

Dėl potvynio Kauno rajone paskelbta ekstremali padėtis. Kauno rajono savivaldybės duomenimis, patvino ne tik Radikių, bet ir Salių, Naujasodžio kaimai.
Potvynis Kaune
Potvynis Kauno rajone / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno rajono savivaldybės specialistai perspėja, kad galimas potvynis ir prie Nemuno įsikūrusiose gyvenvietėse Kačerginės, Raudondvario, Kulautuvos, Batniavos ir Zapyškio seniūnijose. Potvynių vietose budi ir Kauno rajono savivaldybės administracijos civilinės ir darbų saugos specialistai. Apie gresiantį potvynį Kauno rajone galima pranešti tel. (8 37) 30 55 39, mob. tel. (8 682) 43 929 arba (8 687) 71 636. Esant būtinybei pastate atjungti elektrą galima skambinti mob. tel. (8 659) 95 143.

„Gyventojai neturėtų laukti, kol vanduo pradės semti namus, o iš karto vykti į saugesnę vietą. Prieš paliekant namus reikėtų užsukti vandens, dujų sklendes, išjungti elektrą, pasiimti dokumentus, kitus vertingus, būtiniausius daiktus, maisto atsargų, medikamentų, užrakinti duris, uždaryti langus, likusius vertingus daiktus sukelti į aukštesnius aukštus“, – patarė Kauno rajono savivaldybės specialistai.

Vanduo buvo pasiekęs ir antrą namo aukštą

„Vanduo semia namus, – pirmadienį 10 val. paskambinusi į 15min.lt redakciją ramiai pranešė Kauno rajono Domeikavos gyventoja Erika Saltonienė. – Bet niekas mūsų negelbėja. Gal jūs bent kuo nors padėsite?“

Paprašyta papasakoti, kokia namuose dėl potvynio susidarė situacija, E.Saltonienė taip pat ramiai dėstė: „Pirmas aukštas užsemtas, vanduo jau pakilo ir iki antro aukšto. Pirmo aukšto aukštis – 2,1 metro, tai galite įsivaizduoti.“ Pasak jos, Kauno rajone, sodininkų bendrijoje „Krantas“, Pylimo gatvėje, kur ji gyvena, tokių apsemtų namų yra apie 70.

Nuo gamtos stichijos kenčianti E.Saltonienė minėjo, kad šioje sodų bendrijoje yra įsikūrusi 10 metų, tačiau iki šiol nė sykio netekdavo patirti tokių potvynio išdaigų.

„Niekas nebuvo pasiruošęs tokiai ekstremaliai situacijai. Bet atsakingos tarnybos turėjo būti pasiruošusios, nes jau iš anksto buvo žinoma, jog potvynis šiais metais bus ypač didelis“, – santūriai piktinosi 15min.lt pašnekovė.

Kauno rajono savivaldybės Civilinės ir darbų saugos tarnybos vyriausioji specialistė Regina Cibulskienė aiškino, kad pagalba visiems potvynio užkluptiems žmonėms buvo išsiųsta laiku. „Nuo 3 val. dirba visos tarnybos. Darome, ką galime. Jie (gyventojai – aut. past.) nori, kad vanduo atslūgtų. Bet juk mes to padaryti negalime. Visus raginame evakuotis, bet kai kurie užsispyrę lieka namuose. Ką su jais padarysi? Ryte raštu kreipėmės į kariuomenę – prašome pagalbos. O visa kita priklauso nuo miesto sprendimo. Jie turi nuspręsti, ar sprogdinti ledų sankaupas“, – kalbėjo Kauno rajono savivaldybės atstovė.

Pasak moters, iki pietų Kauno rajone labiausiai vandens buvo apsemtos Radikių ir Naujasodžio gyvenvietės.

Kauno miesto savivaldybėje buvo tariamasi, kaip išsklaidyti Neryje susidariusias ledų sangrūdas, dėl kurių grėsmingai pakilo vandens lygis ir užlietas paupyje gyvenančių žmonių turtas.  Kol kas nuspręsta ledų sangrūdų nesprogdinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius