Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2011 03 14

Naujovės atbaidė ginklų pirkėjus

„Šiuo metu žmonės nebeperka jokių ginklų“, – teigė vienos iš Klaipėdoje ginklais prekiaujančių parduotuvių atstovas. Nuo kovo pirmosios įsigaliojus Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimams, sugriežtėjo šaunamųjų ginklų įsigijimo bei registravimo tvarka, tad sumažėjo ir pirkėjų.
Tikimasi, jog įstatymo pataisos padės užkirsti kelią nusikaltėliams, kurie be leidimo įsigiję dujinį pistoletą nesunkiai perdirba jį į kovinį.
Tikimasi, jog įstatymo pataisos padės užkirsti kelią nusikaltėliams, kurie be leidimo įsigiję dujinį pistoletą nesunkiai perdirba jį į kovinį. / scanpix.lt nuotr.
Temos: 1 Pistoletas

Jau porą savaičių gyventojai raginami į policijos nuovadas atnešti ir užregistruoti dujinius pistoletus. Iki šiol šiuos ginklus žmonės galėjo įsigyti be jokių leidimų. Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo poskyrio specialistų, iki šiol dujinių pistoletų užregistruoti suskubo apie 50 klaipėdiečių. Tokių ginklų registravimas kol kas nekainuoja, tačiau, anot pareigūnų, Finansų ministerijoje jau netrukus bus nuspręsta, kiek šią paslaugą įkainoti. Teigiama, jog dujinio ginklo registravimas gali atsieiti apie 50 Lt. Pagal naująsias ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nuostatas, asmenys, turintys dujinių pistoletų (revolverių), senovinių ginklų bei jų kopijų, taip pat nedidelės galios šaunamųjų ginklų (šratinių), kuriuos įsigijo iki įstatymo įsigaliojimo, privalo užsiregistruoti teritorinėse policijos įstaigose ir gauti leidimus juos laikyti iki 2014 metų sausio 1-osios.

Vietoj leidimų atneša pažymas

Licencijavimo poskyrio duomenimis, pastarosiomis dienomis klaipėdiečiai atneša užregistruoti seniai įsigytus, savigynai naudojamus dujinius ginklus. Net ir tiems, kas šiuos ginklus turi jau seniai, nuo šiol reikia gauti ir leidimą ginklą turėti. O šis išduodamas pateikus pažymą iš priklausomybės ligų centro, kad asmuo neįrašytas į įskaitą dėl alkoholizmo ar narkomanijos bei pažymą iš psichikos sveikatos centro, įrodančią, jog žmogus neturi psichikos sutrikimo ar ligos. Tokius pat leidimus iš policijos privalo pateikti ir asmenys, perkantys dujinius pistoletus.

Pasak ginklais prekiaujančios parduotuvės „Oksalis“ direktorės Jūratės Dzindzelėtienės, dėl naujosios tvarkos prekyba ginklais sustojo: „Šiuo metu klaipėdiečiai nebeperka jokių ginklų, nes be leidimų to daryti negali. Nekantriausi atneša pažymas iš policijos, kad jau pradėta leidimo išdavimo procedūra, tačiau tokia pažyma teisės įsigyti ginklą nesuteikia“.

J.Dzindzelėtienės teigimu, iki šiol dujinius pistoletus savigynai pirkdavo tiek vyrai, tiek ir moterys, anksčiau patyrę užpuolimus ar įvykus vagystei. Apie sustojusią prekybą dujiniais pistoletais patvirtino ir ginklų parduotuvės „Antajus“ atstovas: „Visiškas štilis. Reikalaujame leidimų, tad nežinantys tvarkos apsisuka ir išeina. Nemanau, kad į parduotuvę užsuka atsitiktiniai praeiviai – dažniausiai žmonės jau būna tvirtai nusprendę, kokios savigynos priemonės reikia“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius