-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 23

Vilniečiai meną kurs ir kieme

„Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ Žmonių programos fondas skatina vilniečius, kurie pag al savo pomėgius yra susibūrę į bendruomenes, kurti ir įgyvendinti idėjas.
Organizatoriai susiburti kviečia ne tik oficialias bendruomenes, bet ir, pavyzdžiui, kiemo kaimynus.
Organizatoriai susiburti kviečia ne tik oficialias bendruomenes, bet ir, pavyzdžiui, kiemo kaimynus. / VEKS archyvo nuotr.

Kol vieni projektai jau įgyvendinami, kitų laimėtojai dar aiškinami.

„Žmonių programos fondo programa išsiskiria tuo, jog skatina kurti ne menininkus, o paprastus vilniečius. Be to, mūsų fondas gerokai praplečia bendruomenės sąvoką, į ją įtraukdamas ne tik juridiškai įregistruotas bendruomenes, bet ir kiekvieną bendrų interesų siejamą grupę – moksleivius ar mokytojus, kiemo gyventojus ar kaimynus, riedlenčių sporto gerbėjus ar dviračių aistruolius. Tad kreiptis dėl paramos ir gauti finansavimą gali bendraminčiai, kuriems kiti fondai greičiausiai užvertų duris“, – pasakojo L.Gikaras.

Anot jo, nors Vilniuje veikia beveik 40 oficialių bendruomenių, dauguma jų nėra aktyvios, kai tuo metu neformalios, niekur neregistruotos bendraminčių grupės turi daugybę kūrybinių idėjų.

Pirmojo etapo laimėtojų projektai jau pradedami įgyvendinti. „Vienas projektas vyko kartu su „Menu netikėtose erdvėse“, dar 5 laukia savo eilės“, – sakė L.Gikaras.

Lapkričio 8 d. prasidėsiantis meno galerijos „Actus Magnus“ organizuojamas projektas „Mano ženklai mano mieste“ išskirtine meno erdve pavers Pilies gatvės 36-ojo namo kiemą bei į jį vedantį tunelį. Visi norintys vilniečiai tris šeštadienius iš eilės su profesionalių dailininkų pagalba įvairiausiomis technikomis kurs ženklus, kuriais vėliau bus papuošta namo aplinka.

Menas savame kieme

Fotografijos ir kino mėgėjams bus skirtas projektas „Eko kinas – tavo kieme“. Iki lapkričio 7 dienos vilniečiai gali fotografuoti savo kiemus, o įdomiausio darbo autorius laimės unikalų prizą – jo namo kieme lapkričio 15 d. bus surengtas profesionalaus kino seansas, kuriuo džiaugtis galės visi aplinkinių namų gyventojai.

Šiuolaikinio šokio mokykla „Todes“ programoje laimėjo judesio meną bei įvairias kitas meno formas apjungsiantį projektą „Kuriame pasaulį“. Jo metu iš Vilniaus moksleivių ir vaikų namų auklėtinių bus suformuota spektaklio trupė, kurios nariai bus mokomi šiuolaikinio šokio pradmenų, o gruodžio 23 d. pristatys kalėdinę spektaklio premjerą. Organizatoriai tikisi, kad šis projektas visuomenę privers atsigręžti į beglobius vaikus.

Įtrauks moksleivius

Tuo metu edukacinis projektas „Kino knyga – tarpkultūrinis dialogas“ bus skirtas Vilniaus miesto moksleiviams ir skatins jaunų žmonių toleranciją kitataučiams, tarpusavio bendradarbiavimą ir bendrą kūrybinę veiklą. Projekto metu kelių Vilniaus vidurinių mokyklų moksleiviai kurs trumpametražius filmus, dalyvaus filmų peržiūrose ir diskusijose bei įvairiuose žaidimuose.

„Šiuos renginius ir besibaigiančio antrojo etapo laimėtojų projektus įgyvendinsime iki metų pabaigos“, – sakė L.Gikaras. Šiemet projektų įgyvendinimui Žmonių programos fondas iš Kultūros ministerijos gavo 350 tūkst. litų. Kitais metais iki balandžio pirmosios galima teikti paraiškas dar trims etapams. „Tikimės, jog vilniečių aktyvumas vėliau dar labiau išaugs“, – vylėsi L.Gikaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius