Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 31

9 kilometrus pėsčiomis į mokyklą vaikštantys Valų vaikai labiausiai laukia autobuso

Visiškai šalia Grigiškių, Trakų rajono savivaldybės teritorijoje, buvusiuose kolektyviniuose soduose per pastaruosius metus išaugo nemažas Valų kaimas, kurio gyventojai jaučiasi tarsi atskirti nuo pasaulio. Patogiausias buvęs kelias uždarytas remontui, kuris nevyksta, autobusai čia nevažinėja, tad pasiekti arčiausiai esančias Grigiškes galima tik asmeniniu automobiliu arba pėsčiomis.
Valų kaimo vaikai į mokyklą pėsčiomis vaikšto 9 kilometrus
Valų kaimo vaikai į mokyklą pėsčiomis vaikšto 9 kilometrus. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ypač sunku šeimoms, auginančioms vaikus. Iš viso šiame kaime yra apie septynios dešimtys vaikų, kurie lanko mokyklas Grigiškėse arba Vilniuje. Nuvežti atžalas į mokyklą dauguma tėvų stengiasi pakeliui į darbus, tačiau parsivežti dažnam sudėtinga. Darbo diena trunka kur kas ilgiau, negu pamokos mokyklinukams, tad problemą kiekviena šeima sprendžia, kaip išmano. Vienų vaikai po pamokų lanko senelius, kiti eina 9 kilometrus per mišką pėsčiomis.

Nuomoja butą

„Nuomoju atskirai butą, kad vaikai turėtų, kur ateiti ir palaukti, kol aš baigsiu darbą ir atvažiuosiu jų paimti, – savą sprendimo būdą papasakojo du mokyklinio amžiaus vaikus į Grigiškėse esančią mokyklą leidžianti Natalija. – Vaikai ten ateina, pamokas paruošia, pavalgo, negaliu juk jų palikti gatvėje laukti. Tarkim, pamokos baigiasi 13 val., vieną dieną būrelis baigiasi 15 val., kitą – 17 val. Vaikai juk nestovės ir nelauks.“

Moteris prisipažino, kad vien buto nuoma jai kas mėnesį kainuoja 500 Lt, o kur dar papildomos išlaidos maistui, nes vaikai valgo pietus mokykloje, vėliau nori pavalgyti ir būdami bute. Anot Natalijos, patogiausia, jeigu pradėtų kursuoti maršrutinis autobusas, kuris nuvežtų ir parvežtų vaikus.

„Nemanau, kad mokyklinis autobusas išspręstų problemą, kadangi daug vaikų lanko būrelius. Todėl jeigu nuvežtų į mokyklą mokyklinis autobusas, o paskui parvežtų vienu metu, vaikai nebegalėtų lankyti būrelių“, – teigė Natalija.

Autobusą pažadėjo, bet kaimas jo nesulaukia

Nuomoju atskirai butą, kad vaikai turėtų kur ateiti ir palaukti, kol aš baigsiu darbą ir atvažiuosiu jų paimti, – sakė Natalija.

Valų kaimo gyventojai jau pavargo laukti, kada pagaliau į jų kaimą pradės kursuoti viešasis transportas. Artimesnį kelią į Grigiškes pernai rudenį uždarė ir pradėjo remontuoti, tačiau sutvarkius nedidelę atkarpą paaiškėjo, kad pinigai pasibaigė. Kaimo bendruomenė pradėjo domėtis šia situacija, apsilankė net Susisiekimo ministerijoje, kur išgirdo: pinigai skirti, bet juos pagal prioritetus dalija Vilniaus miesto savivaldybė.

„Matyt, mes nesame prioritetas“, – apgailestavo kaimo gyventojai, rodydami, kokiu duobėtu keliu priversti važinėti kasdien.

Valų kaimo bendruomenės „Neris“ pirmininkė Elžbieta Ščitienė 15min.lt sakė, kad dar rugsėjį iš Vilniaus miesto savivaldybės išgirdo pažadą, kad Grigiškių mokyklos turės geltonuosius autobusiukus ir vežios vaikus. „Bet nuo tada kiek skambinam, vis girdim tą patį – kažkokie netikslumai, kažką reikia pataisyti. Vilniaus tarybai šis klausimas iki šiol nepateiktas“, – skundėsi E.Ščitienė.

9 kilometrai – už beveik 7 litus

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valų kaimo vaikai į mokyklą pėsčiomis vaikato 9 kilometrus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Elžbieta Ščitienė

Gyventojai labiau norėtų vis dėlto ne geltonųjų autobusiukų vaikams, o maršrutinio autobuso. Buvo kreiptasi į Trakų savivaldybę, tačiau ilgai laukę atsakymo Valų kaimo gyventojai liko šokiruoti: bendrovė „Trakų autobusai“ pasiūlė maršrutą, bet maždaug 9 km kelionė iš Valų iki Grigiškių kainuotų nei daug, nei mažai – 6,90 Lt.

„Jeigu kaina būtų normali, norinčių važinėti tikrai atsirastų. Ir ne tik į Vilnių, bet ir į Lentvarį, kurio seniūnijai mes priklausome, į Trakus“, – sakė E.Ščitienė.

Be nuosavo automobilio šiame kaime negyvena nė viena šeima, dažnai neužtenka ir vieno. „Jeigu neturi nuosavo transporto, čia negali gyventi. Aš dirbu Vilniuje, vyras – irgi, vaikas mokosi Vilniuje, tai kaip grįžti? Aš tai dar turiu, kur palikti savo vaiką, o kaip kitiems... Kažkas butus nuomojasi, kažkas bobutes samdosi, kad tas vaikas pabūtų. Vargstam“, – teigė Elona.

Moteris tvirtino, kad niekas nereikalauja jos vaikų vežioti iki mokyklos Vilniuje, esą pakaktų autobuso iki Grigiškių, iš kur sostinę pasiekti jau nėra sudėtinga. Kol kas tenka vežioti patiems arba pasikliauti kaimynų gerumų. „Gelbstime vieni kitus, kas belieka“, – kalbėjo Elona.

Kitąmet žada geltoną autobusiuką

Valams taip pat žada skirti vieną 19 vietų autobusą. Bet kai žiūriu, kiek čia daug jūsų yra, svarstau, ar tiek jums pakaks, – kalbėjo G.Drungilienė.

Į susitikimą su Valų gyventojais atvažiavusi Seimo narės Dangutės Mikutienės padėjėja Gelena Drungilienė sakė Vilniaus savivaldybėje išgirdusi atsakymą, kad balandžio pabaigoje bus atplėšti vokai ir paaiškės, kas parduos savivaldybei geltonuosius autobusiukus. Rugpjūtį jau turėtų būti aišku, kiek jų bus įsigyta.

„Valams taip pat žada skirti vieną 19 vietų autobusą. Bet kai žiūriu, kiek čia daug jūsų yra, svarstau, ar tiek jums pakaks“, – kalbėjo Seimo narės padėjėja.

G.Drungilienė teigė nieko nežinanti apie galimybes finansuoti kelio remontą ar viešąjį transportą, tačiau esą pasidomės, ar tikrai nei Vilniaus, nei Trakų savivaldybės neturi galimybių į šį ar gretimus kaimus paleisti maršrutinio autobuso.

Rugsėjo 1-ąją Vilniaus savivaldybės atstovai Valų kaimo vaikų vežiojimo problemą žadėjo išspręsti kuo skubiau. Iki mokslo metų pabaigos beliko keli mėnesiai, tačiau valdininkai vis dar neskuba, todėl neatrodo, kad netoli Grigiškių esančiame kaime kas nors pasikeis, nebent kitais mokslo metais.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valų kaimo vaikai į mokyklą pėsčiomis vaikato 9 kilometrus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valų kaime mokyklinio amžiaus vaikų yra apie septynios dešimtys.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius