-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 03

Gedimino prospektą rekonstravusi bendrovė „Luidas“ bankrutavo, Vilniaus savivaldybė trinkeles keis pati

Gedimino prospekto atkarpoje nuo Vasario 16-osios gatvės iki Seimo rūmų Vilniaus savivaldybė kol kas trinkeles keis savo lėšomis, nors ekspertai tiksliai nustatė, kas kaltas dėl nekokybiškos renovacijos. Pagrindinė kaltininkė – bendrovė „Luidas“ – bankrutavo.
Kiniškos trinkelės neatlaikė lietuviškos žiemos.
Kiniškos trinkelės neatlaikė lietuviškos žiemos. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teismui priėmus sprendimą dėl bendrovės „Luidas“ bankroto bylos, Vilniaus savivaldybei teko spręsti dar vieną galvosūkį dėl Gedimino prospekto renovacijos defektų šalinimo. Ekspertų teigimu, būtent ši bendrovė yra viena pagrindinių kaltininkių, kodėl nuo renovacijos praėjus vos keleriems metams svarbiausios sostinės gatvės trinkelės trupa, skilinėja, o grindinys pasidarė nelygus ir duobėtas.

Anot vicemero Romo Adomavičiaus, savivaldybė ketina pateikti ieškinį „Luido“ bankroto administratoriui. „Pateiksime savo reikalavimus administratoriams ir žiūrėsime, kaip čia kas vyks“, – sakė vicemeras.

Su kitais ekspertų įvardintais kaltininkais kol kas savivaldybė dar derasi. Vicemero teigimu, su „Vilniaus vystymo kompanija“ sutarta geruoju dėl 1,8 mln. Lt nuostolių padengimo. „Vilniaus planas“ nesutinka, tačiau jų veikla drausta, todėl jie ir negali be teismo sutikti. Mes juos suprantame, tačiau bet kokiu atveju arba „Vilniaus planas“, arba juos apdraudusi draudimo kompanija turės sumokėti“, – aiškino R.Adomavičius.

„Pateiksime savo reikalavimus bankroto administratoriams ir žiūrėsime, kaip čia kas vyks, – sakė R.Adomavičius.

Šiuo metu savivaldybė yra užsakiusi du konteinerius trinkelių, kurių esą turėtų pakakti sutvarkyti Gedimino prospekto atkarpą nuo Vasario 16-osios gatvės iki Seimo. Iš viso ketinama įsigyti 150 kub.m trinkelių, vienas kub.m kainuoja 600 Lt, tad vien trinkelės kainuos 90 tūkst. Lt.

Ekspertų tyrimo išvadose rašoma, kad bazalto plytelės suskilinėjo, sutrupėjo, susisluoksniavo atliekant III etapo darbus todėl, kad šių plytelių atsparumas šalčiui neatitinka projekto reikalavimų. Todėl paskutinę rekonstruotą Gedimino prospekto dalį nuo Vasario 16-osios gatvės iki Seimo rūmų reikia grįsti iš naujo. Šių darbų vertė – apie 10 mln. Lt. Viso prospekto rekonstrukcija 2002-2008 metais kainavo daugiau nei 100 mln. Lt.

I ir II etapo projektuose, kai buvo rekonstruojama Gedimino prospekto dalis nuo Katedros iki Vasario 16-osios gatvės, tokie reikalavimai iš viso nebuvo numatyti. Tačiau pasibaigus I etapo garantiniam laikotarpiui grindinio defektai buvo nežymūs, tad nėra ieškoma ir kaltųjų.

Atliekant II etapo Gedimino prospekto nuo Jogailos gatvės iki Vasario 16-osios gatvės rekonstrukcijos darbus projektuodama savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ trinkelėms nenustatė atsparumo šalčiui reikalavimų, o projekto ekspertizės rangovas bendrovė „Statybos projektų ekspertizės centras“ nenustatė projektuotojo klaidos, nors tai galėjo ir privalėjo padaryti. Todėl dėl atsiradusių defektų kaltos būtent šios įmonės. Tačiau jos vargu, ar privalės dėl to atsakyti – teisės aktai jų atsakomybės nenumato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius