Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 23

Skulptūrų Neries krantinėje gali nelikti

Metų pradžioje Neries krantinėje sumontuotų trijų menininkų sukurtų skulptūrų gali nelikti. Trys skulptūros – Mindaugo Navako „Dviaukštis“, Roberto Antinio „Puskalnis“ ir Vlado Urbanavičiaus „Krantinės arka“ – turi leidimą stovėti maždaug iki šių metų pabaigos.
Vlado Urbanavičiaus „Krantinės arka”
Vlado Urbanavičiaus „Krantinės arka” / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Šių metų pradžioje Neries krantinėje buvo pastatytos trijų menininkų sukurtos prieštaringai vertinamos skulptūros, kurių kiekviena kainavo apytikriai 100 tūkst. litų. Tačiau greitai jų gali nelikti, nes leidimas skulptūroms ten stovėti buvo išduotas metams.

Skulptūros padarytos taip, kad galėtų stovėti dar ne vienus metus. Tačiau jos priklauso VšĮ VEKS, kurios turi nelikti iki kitų metų birželio 30 dienos. Kaip naujienų portalui 15min.lt sakė VEKS direktorius Rolandas Kvietkauskas, Neries pakrantėje stovinčių skulptūrų ir kito įstaigos turto likimą spręs dalininkai – Vilniaus savivaldybė ir Kultūros ministerija.

R.Kvietkausko teigimu, skulptūrų likimas turėtų paaiškėti dar šiemet. Jis negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, kad skulptūrų Neries pakrantėje greitai gali nelikti. „Leidimas (skulptūroms stovėti – aut. past.) galioja iki šių metų pabaigos. Leidimai yra ir išduodami, ir panaikinami, ir pratęsiami“, – kalbėjo R.Kvietkauskas.

Kaip 15min.lt trečiadienį prieš darbo pabaigą sakė kultūros viceministras Liudas Šukys, ryte kaip tik vyko dalininkų pasitarimas, kuriame nutarta turtą perduoti Vilniaus savivaldybei, kuri ir spręs, kaip elgtis su Neries krantinėje stovinčiomis skulptūromis. „Linkstama, kad jos ir toliau ten stovėtų. Reikės pratęsti leidimus“, – sakė L.Šukys.

Tačiau Vilniaus savivaldybės atstovų teigimu, tikimybė, kad prieštaringai vertinamų skulptūrų Neries krantinėje neliks, yra. Vilniaus savivaldybės Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas Mindaugas Savickas, kalbėdamas su 15min.lt, pabrėžė, kad leidimas joms stovėti buvo išduotas tik metams. „Jos, matyt, stovės, kol leidimas baigsis. Kol kas jo lyg ir neketinama pratęsti“, – sakė M.Savickas.

Tai sužinojęs viceministras svarstė, kad savivaldybės atstovas galėjo nežinoti, ką trečiadienį ryte vykusiame pasitarime nutarė dalininkai.

Anot M.Savicko, gali nelikti ne tik trijų skulptūrų, bet ir VEKS žaliųjų molekulių. „Molekulės bus išvežtos perdirbti“, – sakė savivaldybės atstovas. Tačiau nei jis, nei R.Kvietkauskas negalėjo pasakyti, kur ketinama dėti skulptūras, jeigu jas prireiks išgabenti iš Neries pakrantės. Tačiau su autoriais, dėl skulptūrų likimo, rodos, nesitariama.

Bene geriausiai žinomos skulptūros „Krantinės arka“ autorius Vladas Urbanavičius 15min.lt sakė, kad apie skulptūrų likimą jokių žinių neturi. „Nieko nežinom. Skulptūros yra VEKS nuosavybė“, – sakė skulptorius ir pridėjo, kad spręsti šių meno kūrinių likimą yra sostinės savivaldybės ir Kultūros ministerijos kompetencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius