Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2011 11 25

Už litą išmaldos – 2 tūkst. baudos

Nuo šiol Vilniaus gatvėse davus elgetai litą ar net kelis centus gali tekti gerokai patuštinti kišenę. Savivaldybės sprendimu, varguolius šelpiantys geradariai bus baudžiami net iki 2 tūkst. Lt.
Vaikų teisių apsaugos specialistai džiaugiasi, kad mieste neliko išmaldos prašančių nepilnamečių. Taip uždarbiauja tik keletas jaunuolių, įgudusių lengvai užsidirbti.
Slapta stebėti, kas duoda išmaldą, neketinama. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Vilniaus taryba patvirtino miesto tvarkymo ir švaros taisykles, kuriose įrašytas ir draudimas prašyti bei duoti išmaldą. Tai daryti galima nebent religinėse apeigose ir kulto ceremonijose, maldos namuose ir šalia jų bei renginių, kuriems gautas leidimas, metu.

Šio draudimo nepaisantys žmonės ir pradžių bus įspėti, tačiau vėliau viešosios tvarkos sergėtojai gali skirti baudą iki 2 tūkst. Lt.

Suskubo raminti

Sankcijos atrodo griežtos ir kiek nežmoniškos, nes vargu ar kas įsivaizduoja, kaip galėtų sumokėti 2 tūkst. Lt už kelis centus, įdėtus į vargšo ištiestą ranką.

Bet Viešosios tvarkos Vilniuje sergėtojai skuba raminti – esą niekas neketina slapta stebėti žmonių ir gaudyti, ar jie duoda išmaldą. Didesnė nauda turėtų būti ta, kad žmonės sužinos apie taisykles ir apie tai, kad iš tiesų vargingai gyvenantiems žmonėms didesnė pagalba būtų nurodyti, kur jie gali tikėtis socialinės pagalbos.

„Patikrinimai dėl išmaldos prašymo vyksta nuolat, nes šis draudimas įtvirtintas jau seniau. Kontrolę vykdo tiek policijos pareigūnai, tiek Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai. Bet tikrai neketiname vaikščioti po Senamiestį paskui turistus ir stebėti, ar jie duoda kokį litą žmogui“, – teigė Vilniaus savivaldybės l. e. Saugaus miesto departamento direktoriaus pareigas Julius Morkūnas.

Elgetavimu piktnaudžiaujama?

Anot J.Morkūno, neseniai atliktas tyrimas parodė, kad 62 proc. sostinėje elgetaujančių asmenų yra darbingo amžiaus ir neretai išmaldos prašo ne dėl to, kad būtų ištikusi bėda, o paprasčiausiai norėdami pasipelnyti.

„Savivaldybė nori kalbėti apie socialinę paramą šiems žmonėms, apie tai, kaip jiems reikia padėti – gal suteikti nakvynę, gal nuprausti, duoti pavalgyti ar švarius drabužius, o ne skatinti elgetavimą, kuriuo tam tikrais atvejais piktnaudžiaujama“, – įsitikinęs J.Morkūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius