Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kokia tauta, tokie ir pasai

Didžiai gerbiama tauta,
Speigas Žvarbenis
Speigas Žvarbenis / Dienraščio „15 minučių“ iliustr.
Temos: 1 Tauta

Tylėti tiek, kiek tylėjom mes, buvo sunku. Tiesa, tarp eilučių reikia pripažinti, jog ir kalbėti tingėjosi… Bet šį kartą nebegalėjom tverti. Juo labiau kad mums pagrasino uždaryti institutą, jeigu ir toliau ateisime čia tik nemokamai pasišildyti.

Šiaip ar taip, pereikime prie esmės. Mums, ilgamečiams Chaltūros ir Isterijos instituto darbuotojams, nesuprantamos kilusios aistros dėl šešių skirtingo pavyzdžio lietuviškų pasų ir tapatybės kortelių.

Rado skandalą! Gėda mat užsieniečiams parodyt! Mes, gerbiamieji, norime paklausti: O Lietuva, ką, viena? Visi žino, kad net primityviausiu požiūriu jos dvi: elitas ir runkeliai. Reikia mažiausiai dviejų rūšių pasų. Arba tapatybių kortelių, kad nepamirštum kuo save identifikuoti.
Deja, ne visiems pasaulyje rūpi, ar tu gimtinėje priskiriamas prie runkelių, ar prie elito. Pavyzdžiui, jei skrendi į Jot A Vė, turi iš anksto susitaikyt, kad jie vis tiek tave laikys runkeliu. Nebent turėsi dokumentą su biometriniais duomenimis. Net Amerikoj supranta: jei kažko „bijo”, tai greičiausiai ne teroristas.

Dar vienas asmens dokumentas iš tų šešių yra tarnybinis pasas. Šitas skirtas užsienyje pademonstruoti, jog esi ne šiaip nieko nelemiantis lietuvis, o atvykai tarnybos reikalais. Trumpai tariant, tai įrodymas kitiems ir – dar svarbiau – sau, kad gal tu ir ne iš elito, bet tikrai ne runkelis. Jei pažįstate kokį nors pilietį, turintį tarnybinį pasą, įdėmiau tą tipelį pasekite. Neabejotinai užtiksite jį gana įprasto tokiems piliečiams ritualo metu. Atsistoja priešais veidrodį ir žvilgčioja – tai į savo atvaizdą, tai į pasą. Dažniausiai dar murma kažką panosėje ir žiūrį į veidrodį nustebusiu žvilgsniu.

Yra ir toks užsieniečio pasas. Toks leidžia gyventi Lietuvoje, tačiau nereikia tapti šalies piliečiu. Tai, be kita ko, irgi puikus būdas išvengti moralinės dilemos: ar aš runkelis, ar elitas?
Šiaip, gerbiamieji, kadangi visi mūsuose individualistai, nori įsteigti nuosavą partiją ir taip toliau, teisingiausia būtų, kad kiekvienas lietuvis turėtų savo rūšies pasą. Kai po 20 metų vėl išlysime į viešumą, apie tai ir paskelbsime.

Pagarbiai ir be isterijos,

Instituto darbuotojai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius