Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 25

Atlygis už parašą – arbatos puodelis

Kandidatuoti prezidento rinkimuose siekiantis leidėjas Algirdas Pilvelis jį palaikančiųjų parašus renka siūlydamas atlygį – nemokamą kavos arba arbatos puodelį. Už tokį papirkinėjimą A.Pilveliui gali grėsti ne tik nušalinimas nuo rinkimų, bet ir administracinė nuobauda.
Algirdas Pilvelis
Algirdas Pilvelis sėkmės rinkimuose nesitiki. / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

A.Pilvelis skelbimu spaudoje kvietė ateiti pasirašyti už jį į vieną sostinės kavinę. „Turėti pasą, kortelę, vaišinsimės kava nemokamai“, – tokia nedviprasmiška užuomina baigiasi skelbimas.

„15min“ atliko tyrimą. Dienraščio žurnalistui, lyg eiliniam lankytojui, užsukus į kavinę ir užsisakius arbatos, barmenės dar nebuvo primokytos A.Pilvelio ir nepuolė siūlyti pasirašyti už kandidatūrą. Nors kavinėje sėdėjo ir pats leidėjas, jis taip pat neskubėjo agituoti už save.

Reiks ir man nueiti. Įstatymai tai draudžia. Yra ir Konstitucinio Teismo išaiškinimas, kad draudžiama už parašus siūlyti atlygį, kaip nors prisižadėti. Galima tik dalinti rinkimų medžiagą, ženkliukus visokius, bet ne arbatą, – sakė Z.Vaigauskas.Pasidomėjus, kokia parašų už jį rinkimo tvarka, A.Pilvelis ėmė mokyti barmenes. „Mergaitės, kas tik ateina, parašas – ir geria kavos, kiek nori. Prašom, va, pasirašo – sėda prie stalo ir geria tiek kavos, kiek nori, mano sąskaita“, – kalbėjo A.Pilvelis.

Nemokamos arbatos vakar paragavo ir „15min“ skaitytojas Karolis. „Kai pasakiau, kad pasirašysiu, iškart įpylė arbatos. Prašiau dar ir kepsnio, bet sakė, kad tai jau būtų per daug. Užtat kavos ar arbatos, sakė, duos visiems draugams, kiek atsivesiu“, – įspūdžius pasakojo nemokama arbata pasivaišinęs vilnietis.

Trečiadienį popiet „15min“ pakalbintas A.Pilvelis teigė, kad už jį pasirašyti atėję lankytojai arbata vaišinasi, tačiau paprašytas patikslinti, kas už tai sumoka, vengė prisipažinti. „Susimoka patys. Bet, jei nori, tai galima nurašyti“, – sakė leidėjas.

Kiek žmonių vakar pasirodė kavinėje, jis negalėjo pasakyti. Anot jo, dar tik savaitės vidurys, daugiausia lankytojų esą laukiama savaitgalį. „Buvo žmonių. Be to, gali ateiti iki vakaro“, – teigė A.Pilvelis. Kiek parašų jau surinko, jis negalėjo pasakyti, esą neturi tikslių duomenų iš kitų Lietuvos miestų.

„Nežinau. Pasirašymai sudėtingas dalykas. Atėjo užmiršusių dokumentus... Iš kitų miestų siunčia dokumentus, būna, sako surinko 25 lapus, o jie tušti. Skaičius žinosiu kitą savaitę“, – aiškino pašnekovas.

Tiesa, didelių vilčių prezidento rinkimuose, net jei būtų įregistruotas kandidatu, jis nepuoselėja. „Jokių vilčių. Man ir kiti sako – be reikalo eikvoji jėgas. Bet aš manau, kad žmonės mane išgirdo, gal suprato. Štai, ateina žmonės pasirašyti ir sako, kad esu vienintelis patriotas, tikras lietuvis kandidatuojantis“, – palaikymu džiaugėsi A.Pilvelis.

Atvejį tirs

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas „15min“ teigė, kad jei A.Pilvelis iš tiesų už parašus siūlo atlygį, tai pažeidžia įstatymus. „Reiks ir man nueiti. Įstatymai tai draudžia. Yra ir Konstitucinio Teismo išaiškinimas, kad draudžiama už parašus siūlyti atlygį, kaip nors prisižadėti. Galima tik dalinti rinkimų medžiagą, ženkliukus visokius, bet ne arbatą“, – sakė Z.Vaigauskas. Anot jo, jei informacija pasitvirtins, A.Pilvelio surinkti parašai gali būti pripažinti negaliojančiais ir jis gali būti išbrauktas iš kandidatų sąrašo, be to, jam gali grėsti iki 1000 Lt bauda.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Pasirašai – ir vaišiniesi kava nemokamai.
Pasirašai – ir vaišiniesi kava nemokamai.

„Nupirkti parašą yra rimtas pažeidimas. Rinkėjai turi pasirašyti ne už kavą ar taurelę. Parašas reiškia, kad jie nusprendė paremti kandidatą“, – aiškino Z.Vaigauskas.

Jis pridūrė, kad VRK yra sulaukusi dar vieno skundo dėl pažeidimų kandidatams renkant rėmėjų parašus. „Pranešė, kad kandidatas kviečia į koncertus. Nors pats neatvyksta. Tačiau ir tai nepriimtina – koncertai juk mokami“, – sakė VRK vadovas.

Tam, kad pretendentai taptų kandidatais į prezidentus, jie turi surinkti mažiausiai 20 tūkst. rinkėjų parašų. Tai padaryti būtina iki balandžio 2 dienos.

Surinktus parašus VRK jau yra įteikę 3 kandidatai. Eurokomisarės Dalios Grybauskaitės štabas įteikė apie 36 tūkst. jos kandidatavimą remiančių piliečių parašų. Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius surinko 32 tūkst. parašų, o „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis – per 25 tūkst. parašų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius