Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 07

V.Adamkus: laimės tos partijos, kurios įsakys saviškiams balsuoti (atnaujinta 13.48 val.)

Kadenciją baigiantis prezidentas Valdas Adamkus ir Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas spėja, kad į rinkimus šiandien ateis iki 30 proc. rinkėjų. Tuo tarpu premjeras Andrius Kubilius rinkėjų aktyvumo prognozuoti nesiryžo.
Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė
Prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rinkimų į Europos Parlamentą (EP) dieną sostinėje lyja nuo pat ryto, tačiau premjeras A.Kubilius nemano, kad prastas oras gali atbaidyti rinkėjus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrius Kubilius su žmona Rasa
Andrius Kubilius su žmona Rasa

„Sėkmė neturi būti siejama su oro sąlygomis – dažnai sakoma, kad kai saulė šviečia, niekas neina, kai lietus lyja – irgi ne. Manau, kad tie, kuriems rūpi Europos ir Lietuvos reikalai, tikrai ateis“, – atidavęs savo balsą kalbėjo premjeras.

Bet A.Kubilius nesiėmė prognozuoti, kiek procentų rinkėjų šiandien ateis prie balsadėžių – esą taip jau susiklosto, kad EP rinkimai Lietuvoje yra iškart po Prezidento rinkimų, prieš pusmetį vyko Seimo rinkimai, todėl dabar galimas tam tikras „rinkiminis nuovargis“.

Paklaustas, kokią įtaką pasitikėjimui konservatorių rinkiminiu sąrašu turės dabartinė valdžios politika, o ypač mokesčių klausimai, premjeras kalbėjo, kad kol kas sunku spręsti – viskas paaiškės susumavus galutinius rezultatus.

A.Valinskas nusiteikęs pesimistiškai

Vidurdienį balsavęs Seimo pirmininkas A.Valinskas prognozuoja, kad rinkimuose šiandien balsuos 25–30 proc. rinkėjų.

„Tai – ne prezidento rinkimai ir nuo dalyvavusių skaičiaus nepriklauso, ar rinkimai įvyks. Vis vien šį vakarą žinosime, ką išrinkom“, – sakė A.Valinskas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas atiduoda balsą EP rinkimuose.
Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas atiduoda balsą EP rinkimuose.

„Rinkėjų aktyvumas rodo, kad per daug vilčių į gerėjančią situaciją nededa nei politikai, nei rinkėjai. Kai kurie kandidatų pasisakymai buvo veikiau graudūs, nei argumentuoti“, – paklaustas, ar naujai išrinktiems Lietuvos atstovams pavyks daugiau nuveikti ir turėti daugiau įtakos Europos parlamente, dėstė Seimo pirmininkas.

Jis teigė nenusiminsiantis, jei jo vadovaujama Tautos prisikėlimo partija negaus nė vieno mandato Europos parlamente. „Tai, kas vyksta dabar Europarlamente, primena sistemą, kuri augina ne raumenis spręsti vienoms ar kitoms problemoms, o biurokratines struktūras. Mes šitą jau esame matę, kai buvom kitoje sąjungoje“, – savo poziciją EP atžvilgiu išsakė A.Valinskas.

Adamkus šįkart neparodė, už ką balsavo

Kadenciją baigiantis prezidentas Valdas Adamkus, prieš įmesdamas savo biuletenį į urną, juokavo, kad šį kartą sulankstė jį taip, kad niekaip nesimatys, už ką atidavė savo balsą. „Balsavau už tą, kas galės geriausiai atstovauti Lietuvos interesams“, – kalbėjo šalies vadovas.

Jis prognozavo mažesnį nei 30 proc. rinkėjų aktyvumą – esą tokį mažą aktyvumą lėmė niūri rinkiminė kampanija. „Buvo milžiniškas atstovų skaičius, nebuvo ypatingai patrauklių debatų, kuriuos būtų verta stebėti“, – teigė V.Adamkus. Anot jo, dėl dalies kandidatų kilo klausimas – kodėl jie išvis dalyvauja rinkimuose.

„Partijos, kurios šiandien tokiu oru laikysis griežtos tvarkos, vos ne įsakys eiti saviškiams ir balsuoti“, – paklaustas, kas turėtų surinkti daugiausiai balsų, kalbėjo kadenciją baigiantis prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius