TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti

VRK pastatą apgulė dešimtys rinkėjų papirkinėjimu pasipiktinusių jaunuolių

Trečiadienį prie pastato, kuriame yra įsikūrusi Vyriausioji rinkimų komisija, dešiniųjų partijų jaunimo organizacijų atstovai reiškė pasipiktinimą tuo, kaip praėjusį sekmadienį vyko rinkimų į Seimą pirmasis turas. Jaunuoliai tvirtino, kad į balsų pirkimo atvejus rinkimų prievaizdai nereagavo taip, kaip turėjo.
Akcijos akimirka
Akcijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį priešpiet prie VRK susirinko apie 150 jaunuolių, kai kurie jų rankose laikė netikrų arba tikrų pinigų kupiūras ir popieriaus lapus, ant kurių buvo parašyta „Mano balsas“. Akciją stebėjo keli policijos pareigūnai.

Jie VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui įteikė kreipimąsi, kuriame teigiama, jog praėjusį sekmadienį įvykę rinkimai į Seimą nebuvo laisvi ir sąžiningi. Jie pareikalavo komisiją ištirti visus rinkimų metu padarytus ir užfiksuotus pažeidimus bei nubausti jų vykdytojus.

Su susirinkusiaisiais išėjėjęs pabendrauti Z.Vaigauskas pripažino, kad toli gražu ne viskas vyko sklandžiai. „Aš irgi bijau, kad per antrą turą kai kuriose apygardose gali būti problemų, – akcijos dalyviams sakė Z.Vaigauskas. – Labai gerai, kad atėjote, mes, tiesą pasakius, labai jaunimo pasiilgstame“.

Žvilgtelėjęs į plakatą, kuriame prie užrašo „Aktyviausi rinkėjai“ pavaizduoti asocialai, Z.Vaigauskas sakė, kad tokie kartais pasisiūlo dirbti rinkimų komisijose. „Po to mes baisiai vargo su jais turime, pabėga kartais jie mesdami darbus, pervargsta, kompiuteris jiems per daug sudėtingas dalykas“, – guodėsi VRK pirmininkas.

Vienas akcijos dalyvių aiškino, kad Seimo rinkimų įstatymas yra blogas – nėra kaip nubausti visų balsų pirkėjų ir pardavėjų. Akcijos dalyviai paprašė inicijuoti Seimo rinkimų įstatymo pakeitimus.

„Matant ir filmuojant vežamus rinkėjus, tačiau neužfiksuojant slapta įvykstančio balso pardavimo momento, pavieniams asmenims įrodyti prasižengimus yra sudėtinga. Padėtį apsunkina tai, kad daugelis incidentų nesusilaukė atitinkamų institucijų dėmesio“, – teigiama rašte.

„Matome kaip veža rinkėjus, ir jie mums mojuoja“, – Z.Vaigauskui sakė vienas akcijos dalyvis.

„Aišku, liūdna, kad tokią situaciją turime. Mes rinkėjų tokių turime, kurie nesupranta, kad politikams reikės atgauti pinigus. Esu jums labai dėkingas, ko gero, iš jūsų per antrąjį rinkimų turą prašysime pagalbos, ieškosime galimybių išspręsti. Ačiū jums labai“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

Kitą savaitę sostinėje turėtų įvykti mitingas prieš balsų pirkimą Seimo rinkimuose, Vilniaus miesto savivaldybė jam jau išdavė leidimą.

Z.Vaigauskas: aš labai gailiuosi, kad likau

Vėliau kalbėdamas su žurnalistais Z.Vaigauskas pareiškė, jog gailisi sutikęs likti VRK pirmininko kėdėje. „Aš matau atsakomybę, gal anksčiau reikėjo varpais pradėti mušt, bet anksčiau pavykdavo situaciją sureguliuoti. Dabar matome, kad tai per daug sudėtinga pasidarė“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie dešimtis rinkėjų papirkinėjimo atejų, Z.Vaigauskas siūlė palaukti, kaip baigsis dėl jų pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Z.Vaigauskas sakė, kad komisija turi galimybę kai kuriose apygardose rinkimų rezultatus paskelbti negaliojančais ir ten rinkimus rengti iš naujo. Tačiau komisijos pirmininkas leido suprasti, kad to daryti komisija neketina.

„Kita vertus, sukaupti informaciją, dokumentuoti, tai galių mes turime praktiškai minimaliai. Tie, kurie nukentėjo dėl balsų pirkimo, jie eis į teismą, bet mums reikalingi liudininkai, kurie tiesiai šviesiai pasakytų ką matė. Tada turime galimybę bylą laimėti. Tačiau yra žmonių kurie bijo, sako, kad gal nereikia. Jeigu atsiras pilietiškų žmonių, kurie netylės, manau, mes Lietuvoje turėsime galimybę su tokiais dalykais pabaigti“, – sakė jis.

Akciją suorganizavo „Facebooke“

Akcijos organizatoriai – dešiniosios politinės krypties jaunimo organizacijos – Jaunieji krikščionys demokratai, Jaunųjų konservatorių lyga ir Lietuvos liberalus jaunimas.  Atvykti prie VRK žmonės buvo kviečiami socialiniame tinkle „Facebook“.

„Per Lietuvą nuvilnijus nepasitenkinimo rinkimų rezultatais bangai, į viešumą išlendant vis daugiau pažeidimų ne tik balsavimo metu, bet ir skaičiuojant balsus, o VRK kalbant apie “nedidelius pažeidimus, kurie yra neišvengiami„ politiškai aktyvus Lietuvos jaunimas nemiega. Taip, mes nepatenkinti populistinėmis partijomis. Taip, skaudu, kad jas renka. Taip, liūdna, kad Lietuvos piliečiai negalvoja balsuodami už tautos atstovus. Bet didžiausią rūpestį kelia tai, kad šie rinkimai panėšėjo į aukcioną kas daugiau nupirks“, – buvo rašoma kvietime.

Organizatoriai aiškino norintys atkreipti aukščiausių ir atsakingų institucijų, politikų bei visos visuomenės dėmesį ir šia akcija parodyti, kad vangaus darbo, kuris atnešė tokius rezultatus, netoleruos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius