-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 rūkančiųjų portretai. Koks tavo tipas ir kaip mesti rūkyti?

Jau nusprendėte mesti rūkyti. Stop. Kad jūsų pastangos nenueitų veltui, išsiaiškinkite priežastį, kodėl jūs pradėjote rūkyti ir kodėl vis dar esate priklausomi nuo cigarečių.
Kaip mesti rūkyti?
Kaip mesti rūkyti? / Alissa Roz, Flickr.com

Lieknėjantis rūkalius

Portretas. Pastoviai nerimaujantis dėl savo svorio ir manantis, kad cigaretės padeda kovoti su nereikalingais kilogramais. Pastebėta, jog daugiausiai cigarečių yra nuperkama prasidėjus vasarai, t.y. su paplūdimio sezonu, kai reikia pasirodyti su maudymosi kostiumėliais.

Motyvacija mesti. Lieknėjantys labai bijo priaugti svorio: atsikračius žalingo įpročio priaugama papildomai nuo 1,5 iki 3 kilogramų. Tačiau per keletą mėnesių svoris grįžta į savo vietas. Be to, papildomus kilogramus prideda tai, kad metantys rūkaliai vietoj cigarečių renkasi saldumynus.

Sąžiningas rūkalius

Portretas. Nori mesti, tačiau niekaip negali prisiversti ir labai dėl to gėdijasi. Todėl rūko retai, tačiau visuomet slepiasi nuo pažįstamų ir kolegų. Į klausimą „Vis dar rūkai?“, atsako – „Žinoma, kad ne!“

Motyvacija mesti. Tokie rūkaliai teisinasi tuo, jog „viena cigaretė nepakenks“. Vis dėl to gydytojų tyrimai rodo kitą statistiką: net ir 1-2 cigaretės daro neigiamą įtaką širdies ir kraujotakos sistemai.

Rūkalius maištautojas

Portretas. Dažniausiai jis sutinkamas tarp paauglių ir... vyrų. Rūko tik dėl to, kad tai kenkia sveikatai, maištauja prieš visuomenės moralę ir trikdo aplinkinius. O rūkymo industrija džiaugiasi tokių rūkalių motyvacija ir skatina reklamos priemonėmis, kuriomis skelbia, jog „rūkymas skirtas savimi pasitikintiems žmonėms“.

Motyvacija mesti. Dar vienas laisvės ir nepriklausomo gyvenimo atributas – motociklas. Atrodo įspūdingai, suteikia malonumą ir pasitikėjimą savimi. Tiesa, kaip ir rūkymas, pirmauja pagal mirčių skaičių ir rimtas sveikatos traumas.

Kompanijos rūkalius

Portretas. Rūko tik tam tikrose situacijose: bare su draugais, firmos vakarėliuose ir pan. Beje, tokie dažniausiai surūko per vakarą visą pakelį cigarečių ir galvoja, kad tai nėra rūkymas, o mesti rūkyti gali bet kada.

Motyvacija mesti. Pagal statistiką, 20 proc. kompanijos rūkalių „sėda“ ant cigarečių ir rūko reguliariai. Dar pusė tokių rūkalių surengia sau „rūkymo išeigines“. Tačiau neapgaudinėkite savęs: cigarečių kiekis per šias dienas jums garantuoja tokią pačią žalą organizmui.

Nervingas rūkalius

Portretas. Kaip ir 47 proc. visų rūkančiųjų, jis rūko tik tam, kad nuramintų nervus: kai priduoda projektą, po pykčių su antrąja puse, kai darbe bloga diena.

Motyvacija mesti. Gali būti, kad po vienos-antros cigaretės jūs šiek tiek nusiraminate. Tačiau iš tikrųjų nikotinas nešalina, bet didina stresą: rūkant stimuliuojami smegenų malonumo centrai, ir jums atrodo, kad palengvėjo. Tačiau tokiu būdu mes tik išnaudojame organizmo energiją neteisingiems tikslams. Rūkymas nėra vaistai.

Amžinai metantis

Portretas. Kiekvienąkart išsitraukdamas cigarečių pakelį sako, kad tai paskutinis. Bandymai mesti tapo hobiu, o gyvenimo moto sutampa su Marko Tveno: „Mesti rūkyti yra labai lengva. Aš asmeniškai tai dariau dešimtis kartų“.
Juokas juokais, tačiau tokių pasaulyje daugiausiai. O metodai yra patys įvairiausi – nikotino pleistrai, kramtomosios gumos, speciali mankšta, hipnozė, stebuklingi gėrimai, tepalai ir netgi įvairūs ritualai.

Motyvacija mesti. Niekada nepasiduokite. Pagal įvykdytas apklausas, vienas kartas tikrai gali būti paskutinis. O jei nepasitikite savo jėgomis, pasikonsultuokite su gydytoju.

Rūkalius „iš idėjos“

Portretas. Tvirtai nusprendę, kad niekada nebandė ir niekada net nebandys mesti rūkyti. Jiems nerūpi žala sveikatai, ir svarbiausiai tokiems – teikiamas malonumas. Aplinkinių nuomonė ir savijauta jiems visiškai nerūpi, o savo gyvenimo neįsivaizduoja be cigarečių.

Motyvacija mesti. Kiekviena surūkyta cigaretė vidutiniškai sutrumpina gyvenimą 11 minučių, o tai yra 1 savaite mažiau per metus. Tačiau tai, tikriausiai nemotyvuos mesti rūkyti. Tuomet pagalvokite apie materialią rūkymo pusę – juk vienas pakelis cigarečių kainuoja apie 8-9 litus. Paskaičiuokite, kiek sutaupote per metus ir gal suvoksite, kodėl vis dar neturite svajonių batų, automobilio ar kito daikto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius