-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alkoholis ir maitinimas krūtimi. Ar verta rizikuoti?

Gydytojai visuomet teigia ir teigs, kad nėštumo metu ir maitinant krūtimi alkoholis neigiamai veikia nuo pat pirmo lašo. Tos mamos, kurios įsitikinusios, jog taurė vyno nieko nepakenks, teks vis dėlto nuvilti: apsilankykite ligoninėse ir specializuotose mokyklose, kur didelę laiko dalį praleidžia pažeisti ir neišsivystę vaikai.
Ar vaikas yra saugus?
Ar vaikas yra saugus? / Bo Boswell, Flickr.com

Ar egzistuoja saugi alkoholio dozė?

Maitinančios moters organizmas pasižymi ypatinga medžiagų apykaita, tad organizmas net ir nedidelį kiekį alkoholio labai greitai pasisavina ir žymiai lėčiau jį pašalina. Pieno liaukose bus maždaug 10 proc. alkoholio, kuris yra kraujyje.

Stiklinė alaus ar taurė vyno, esant vidutinio sudėjimo moteriai, išsisklaido maždaug po trijų valandų. Jei išgerta yra daugiau, alkoholiui išsiskaidyti reikės daugiau nei 6 valandų. Jei moteris yra smulkesnė, alkoholis išsiskaido per dar ilgesnį laiką.

Ar galima suderinti alkoholizmą su maitinimu krūtimi?

Tiesa, kad tarp kenčiančių nuo alkoholizmo taip pat yra gerų motinų. Tokios motinos netgi sugeba kartais nėštumo ir maitinimo metu nevartoti alkoholio. Joms rekomendacija tik viena – nė gramo alkoholio. Netgi geriant vaistus nuo peršalimo įsitikinkite, ar juose nėra spirito. Tokioms moterims patariama ne tik nevartoti alkoholio, bet ir laikytis kuo toliau nuo vietų, kur alkoholis liejasi upėmis.

Yra atvejų, kai motinystė padeda moterims išsivaduoti iš alkoholizmo, bet tokiu atveju būtinas artimųjų palaikymas. Psichologinė pagalba ir parama čia reikalingiausia bei labiausiai padeda.

Esant apsvaigus nuo alkoholio maitinti griežtai draudžiama. Kai motinai nuo alkoholio svaigsta galva, pykina, apima mieguistumas – tie patys simptomai gali kilti ir mažyliui, maitinamam krūtimi. Tokioms motinoms negalima imti vaiko pas save į lovą, kadangi jį apsvaigus gali užspausti.

Ar alus didina pieno kiekį?

Deja, vis dar plačiai paplitęs mitas apie alaus naudą laktacijai. Alus nedidina pieno kiekio. Nors dauguma motinų gali teigti, kad išgėrus alaus pieno padidėja. Kas gi vyksta iš tikrųjų?

Paradoksalu, kurį laiką skystis susilaiko audiniuose, todėl išsiplečia venos ir jos „išpampsta“. Antra, alkoholis sumažina audinių jautrumą oksitocinui. Oksitocinas – hormonas, išsiskiriantis maitinančioms motinoms, kai vaikas žindžia. Šis hormonas padeda išsiskirti pienui. Be oksitocino didelė dalis pieno paprasčiausiai negali išsilieti iš krūties. Pastebėta, jei motina išgėrė stiklinę alaus, mažylis krūtį žindžia gerokai ilgiau, tačiau pieno ištraukia gerokai mažiau.

Geriausia priemonė laktacijos padidinimui – tai pozityvi mamos nuotaika ir dažnas mažylio priglaudimas prie krūties teisinga padėtimi. Tad jei nemėgstate alaus ir neskubėkite prie jo priprasti. O jei geriate alų, besiteisindamos dėl pieno kiekio, teks šiuos pasiteisinimus atmesti. Rūpinkitės savo mažylio ir savąja sveikata.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius