Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antsvoris ir jo pavojai

Retai kas dabar miršta ar kenčia nuo bado išsivysčiusiose šalyse. Tačiau ir čia žmonija randa problemą: daugiau nei 500 milijonų žmonių pasaulyje kenčia nuo antsvorio, o jų kūno masės indeksas gerokai viršija normas.
Antsvoris gali sukelti labai rimtų ligų
Antsvoris gali sukelti labai rimtų ligų / Flickr.com

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenys nė kiek nedžiugina. Iki 60 metų išgyvena tik 60 proc. kenčiančių nuo antsvorio žmonių, iki 70 metų – 30 proc., o iki 80 – tik 10 proc. Tačiau niekas neteigia, kad visi šie metai bus malonūs.

Širdis ir kraujagyslės

Antsvoris visų pirma neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Iki 70 proc. išauga padidėjusio kraujospūdžio rizika, ir tai sąlygoja širdies ligas, insultą. Didelis cholesterolio kiekis kraujyje skatina stenokardijos atsiradimą – kai širdies plote pritrūksta deguonies. O insultas viena iš pagrindinių mirties arba invalidumo priežasčių.

Diabetas

Žmonės, turintys per didelį kūno masės indeksą, dukart dažniau rizikuoja susirgti diabetu, ir tai ypač svarbu visiems virš 40 metų. Dažniausiai tai būna antro tipo diabetas, kuris kartais vadinamas storų žmonių diabetu. Insulino kiekis kraujyje gali išlikti normalus, tačiau dėl riebalų kiekio, ląstelės jo negali pasisavinti. Antrojo tipo diabetas vystosi iš lėto, ir į jį storuliai iš pat pradžių net nekreipia dėmesio.

Vėžys

Pastebėta, kad 15-20 proc. žmonių, sergančių onkologinėmis ligomis, turi antsvorio. Mokslininkai teigia, kad yra tam tikri vėžiniai navikai, kurie tiesiogiai susiję su papildomais kilogramais. Vyrus dažniausiai kankina prostatos, tiesiosios žarnos vėžys. O moteris – gimdos, kiaušidžių, storosios žarnos, tulžies pūslės vėžys.

Sunkumas yra tas, kad storiems žmonėms yra labai sunku nustatyti onkologines ligas. Storas riebalų sluoksnis trukdo teisingai identifikuoti ligą, navikas gali būti rastas per vėlai. Be to, tas pats riebalų sluoksnis trukdo tinkamai gydyti ligą.

Osteoastrozė

Dėl antsvorio žmonės juda nuo sofos iki stalo ir atgal. Papildomi kilogramai yra ir papildomas krūvis, kuris neigiamai veikia kelius, sąnarius, atsakingus už organizmo judėjimą. Dažnai toks neveiklumas apskritai sutrupina organus, todėl belieka tik įsistatyti protezus.

Kvėpavimo sutrikimai

Sunkus kvėpavimas, knarkimas, šnopavimas – visą tai dar palydi ir laikinas kvapo sulaikymas miego metu. Tokiu metu organizmas nebegauna deguonies, žmogus atsikelia neišsimiegojęs ir pavargęs. Kvėpavimo sutrikimai perauga ir į širdies ritmo sutrikimus arba kraujagyslių ligas.

Kas gi dar?

Sąrašą galima būtų dar tęsti ir tęsti. Žmonės, turintys didelį kūno masės indeksą, rizikuoja užsiauginti akmenis inkstuose ir tulžies pūslėje. Vyrams gali sutrikti erekcija, o moterys sunkiau pastoja bei išnešioja vaiką. Paprastos buitinės traumos dažniau lydi apkūnius, o ką jau kalbėti, kaip nuo antsvorio kenčia stuburas.

Tačiau kiekvienas turintis antsvorio gali išvengti rimtų sveikatos problemų. Gydytojai mano, kad sumažinus savo kūno svorį net ir 10 proc., jūs sumažinate ir rimtų ligų riziką.

O negatyvių kūno svorio pokyčių išvengsite, jei pastoviai kontroliuosite svorį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius