Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sveikas stuburas tik gyvenant aktyviai

Visos ligos nuo nervų. O visi nervai nuo gyvenimo. O raukšlės nuo ašarų. Taigi, nuo ko save saugoti ir nuo ko pradėti? Pradėkite nuo... stuburo!
Stuburui reikia skirti daugiau dėmesio
Stuburui reikia skirti daugiau dėmesio / Flickr.com

Sveikas stuburas – tai tiesi stovėsena, pasitikinti eisena ir sveiki organai. Jei organai sveiki, tai ir su nervais viskas bus gerai. Todėl, kad stuburas saugo mūsų nugaros smegenis – labai svarbią nervinės sistemos dalį.

Keletą kartų per dieną tempkite ir stimuliuokite stuburą specialiais pratimais.

  • Ryte arba vakare, gulėdami lovoje, patraukite pagalvę ir atsigulkite tiesiai. Ištempkite rankas už galvos, ir laikydamiesi už lovos krašto, stenkitės maksimaliai ištiesti kūną ir ištempti kojas. Atsisėskite, pasilenkite galva prie kelių ir stenkitės rankų pirštais pasiekti kojų pirštus. Jauskite įtampą nugaroje.
  • Sėdėdami ant kėdės, atsargiai palenkite galvą ir stenkitės nulenkti smakrą kiek galima žemiau prie kaklo duobutės. Greičiausiai, jausite skausmą arba įtampą. Neišsigąskite, svarbiausiai šio tempimo nedarykite staigiai. Atsargiai lenkite galvą nuo vieno peties prie kito, sukite ją nuo vieno peties prie kito – taip pašalinsite kaklo įtampą ir aktyvuosite kraujotaką, taip pamaitindami galvos smegenų kraujagysles.
  • Labai svarbu keletą kartų per dieną pakaboti ant skersinio. Šis pratimas palengvina stuburo darbą ir gelbėja nuo įvairių problemų. Jei neturite namuose galimybės įsigyti skersinio, tuomet pasivaikščiodami lauke tikrai tokių rasite. Kabėdami ištempsite stuburą, stenkitės pakaboti taip bent 10-15 sekundžių.
  • Ištieskite rankas į priekį, pasilenkite, laikykitės rankomis į stalo kraštą ar palangę, maksimaliai išsitempkite – stenkitės ištęsti visus stuburo ir kryžkaulio slankstelius.
  • Atsistoję sulenkite stuburą krūtinės srityje, atsargiai lenkdami galvą žemyn, pečius tuo tarpu tempkite į priekį. Atlikite šį judesį lyg norėdami pavaidinti įsivaizduojamą kamuolį, glaudžiamą prie krūtinės. Šį pratimą galima atlikti ir atsisėdus.
  • Pakelkite dešinę ranką ir kūną lenkite lėtai į kairę, ištiesta ranka padės padidinti pasilenkimo amplitudę. Kartokite keletą kartų vis keisdami rankas ir pasilenkimo kryptį. Atlikę pasilenkimą, atsilenkite atgal ir užfiksuokite keletą sekundžių šią padėtį.

Labai rekomenduojama atlikti stuburo susukimus. Šie pratimai treniruoja stuburo lankstumą.

Viršutinę kūno dalį sukite į vieną pusę, o dubens – į kitą, kiek tik galite. Pakeiskite puses. Šį pratimą galima atlikti atsigulus ir sulenkus kelius. Nepamirškite, kad viską reikia atlikti lėtai.

Gulėdami gerai ištempkite stuburą, glausdami sulenktą per kelią koją – iš pradžių vieną, paskui kitą.

Tai patys paprasčiausi pratimai, kurie padės jums prasitampyti, o tai reiškia ir nuims stuburo įtampą, atpalaiduos raumenis ir raiščius, vystys lankstumą. Šiuos pratimus galite atlikti tarp darbų, rytais ar vakarais. Atminkite, kad sveikas stuburas – tai sveiki nervai ir sveiki organai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius