-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 maisto produktai, kuriuos gina įstatymai

Ne tik gurmanai žino: tikras ispaniškas kumpis gaminamas tik Ispanijoje, gardžiausias parmezanas – Italijoje. Ir vis dėlto iš garsių vardų skuba pasipelnyti tiek gamintojai, tiek prekybininkai, todėl pasinaudoję tam tikrų produktų pasauline šlove skuba pasiūlyti aibę pigesnių analogų. Kaip tik todėl kai kuriuos maisto produktus, kaip nacionalinės virtuvės paveldą saugo įstatymai.
Kai kuriuos maisto produktus gina įstatymai
Kai kuriuos maisto produktus gina įstatymai / Charles Haynes, Flickr.com

Stiltono sūris

Aromatingas ir nepaprastai skanus, tikrasis Stiltono sūris gali būti gaminamas tik vienoje iš trijų Didžiosios Britanijos grafysčių. Tai puskietis sūris su mėlynuoju pelėsiu, gaminamas iš karvės pieno. Bręsta ne mažiau kaip 3 mėnesius. Senesnis sūris turi aštresnį kvapą, stipresnį aromatą. Sūris gaminamas cilindro formos, padengtas sausa pilka plutele. Kuo sūris senesnis – tuo pluta tamsesnė. Minkštas, grietinėlės tekstūros sūrio skonis puikiai dera su aštriomis specifinėmis mėlynojo pelėsio skonio natomis. Stiltonas valgomas gali būti patiekiamas kaip savarankiškas užkandis, taip pat jo beriama į sriubas, gardinami kepiniai, ruošiamas fondiu. Idealiai tinka prie raudonojo vyno ar portugališko portveino.

Parmos kumpis

Parmos kumpis (ital. Prosciutto di Parma) – vytintas kiaulienos kumpis, gaminamas Italijoje, Parmos provincijoje, esančioje į šiaurės vakarus nuo Bolonijos. Parmos kumpis išsiskiria švelniu pikantišku skoniu, rausva spalva, plonučiu riebalų sluoksniu ir minkštutėle tekstūra. Parmos kumpis pradėtas gaminti Langirano kaime. Originalus kumpis žymimas įspaudu, vaizduojančiu Parmos hercogystės karūną. Parmos kumpis tradiciškai patiekiamas su melionais ir kitais vaisiais.

Parmos kumpis gaunamas iš ypatingos rūšies kiaulių Large White, Landrance ir Duroc. Jos auginamos Vidurinėje arba Šiaurės Italijoje, skerdžiant turi būti vyresnės nei 9 mėnesių, sverti ne mažiau nei 150 kg.

Parmezanas

Ir vėl Parma! Tik šį kartą – nebe su kumpiu, bet su sūriu. Tikrasis Parmezanas brandinamas ne trumpiau nei 36 mėnesius, tačiau kai kurie gurmanai rekomenduoja jį laikyti iki 7 metų. Toks sūris kainuoja neįtikėtinai brangiai. Pilnas jo pavadinimas – Parmigiano Reggiano, – kilęs nuo dviejų Italijos provincijų: Parmos ir Reggio Emilia, kur šis sūris gaminamas. Parmezanas – neatsiejama italų virtuvės dalis.

Pasak legendos, prieš keletą šimtmečių benediktinų vienuolynuose išrastas originalus sūrio receptas, nes vienuoliams reikėjo ilgai tinkamo laikyti ir maistingo produkto. Beje, būtent ilgas galiojimo laikas daug prisidėjo prie Parmezano populiarumo. Šis produktas – vienas labiausiai kopijuojamų pasaulyje. Ant originalaus sūrio gabalėlio būtinai turi būti specialus įspaudas – juo ženklinama net ir mažiausia riekelė. Šiaurės Italijoje kai kurie bankai išduoda kreditą užstačius... sūrį! Toks paskolų teikimas pradėjo galioti nuo 1950 metų, jis skirtas sūrio gamintojams: leisdavo išvengti finansinių sunkumų sūriui bręstant.

Škotiškas viskis

Pagarbiu škotiško viskio vardu gali vadintis tik viskis, pagamintas Škotijos teritorijoje ir brandintas ąžuolo statinėse ne trumpiau nei trejus metus. Nors viskis gaminamas daugelyje šalių, jo tėvyne laikoma Škotija, o dabar ši šalis – ir pagrindine viskio eksportuotoja. Beje, škotai didžiuojasi galėdami pasiūlyti ir bene didžiausią įvairovę skirtingų skonių ir aromatų viskio. Išvertus iš keltų kalbos, viskis – tai gyvybės vanduo.

Ispaniškas kumpis (Jamon Iberico)

Chamon – vytintas kiaulienos kumpis, kuris turi daugybę skonių. Tai nacionalinis Ispanijos pasididžiavimas, populiarus visuose regionuose, gaminamas tiek didelėse mėsos perdirbimo įmonėse, tiek namuose. Ir kiekvienas gamintojas suteikia skoniui savitumo, individualumo. Vis dėlto Jamon Iberico gimtine laikomas Kastilijos ir Leono srityje esantis miestelis Guijuelo. Kaip tik šiame mieste pagamintus kumpius ir saugo įstatymas. Šis delikatesas gaminamas tik iš laisvai ganyklose laksčiusių – t.y. daug judėjusių, ąžuolų gilėmis mitusių kiaulių mėsos.

Šampanas

Šampanas – tai Prancūzijoje, Šampanės provincijoje gaminamas putojantis vynas. Visi kiti „šampanai“ teisės taip vadintis neturi. Jei kuri šalis (pvz. Rusija, Baltarusija ar netgi JAV) kai kuriuos putojančius vynus ir pavadina „šampanu“ – tai tik todėl, kad tose šalyse Europos Sąjungos įstatymai negalioja. Beje, šampano vardo teisė saugoma nuo 1891 metų Madrido sutarties.

Modenos balzamo actas

Išrastas prieš tūkstantį metų Italijoje, Modenos provincijoje, balzamo actas laikomas pačiu vertingiausiu actu. Jis išsiskiria tamsiai ruda spalva, juo pagardinus patiekalus saldžiarūgščio skonio ir kvapo tikrai nesupainiosite su kitos rūšies actu. Tai vienintelis actas, kurio galima pilti ir ant salotų, ir ant mėsos, ir netgi ant desertų – tam gaminamas vaisių, uogų skonio balzamo actas. Modenos balzamo actas gaminamas iš virtų vynuogių sulčių sirupo, sumaišant jį su statinėse laikytu actu, paskui dar ne kartą perpilamas į skirtingas statines.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius