Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trūksta žvalumo? Su nerimu apie kofeiną

Pagal statistiką kas antras planetos gyventojas yra įpratęs rytą pradėti nuo aromatingos kavos, o vakare prie televizoriaus mėgautis stipria arba su šokoladu. Vargu, ar tikrieji kofeino maniakai žino, kad yra rimtame pavojuje.
Ar gerti kavą?
Ar gerti kavą? / Flickr.com
Temos: 2 Kava Kofeinas

Esmė ta, kad kofeinas – silpnas stimuliatorius, formuojantis priklausomybę ir atsisakius jo, atsiranda nepasitenkinimas. Kofeino lyderis yra kava, tačiau nereikia pamiršti ir kolos, šokolado bei kitų produktų. Kofeino perdozavimas gali iššaukti aukštą kraujospūdį, padidėjusį pulsą, atsiranda rėmuo, diegliai, kalcio deficitas, chroniškas galvos skausmas ir pan.

Jautrumas kofeinui gali būti įvairus. Yra žmonės, nejaučiantys jokio pašalinio poveikio. Tačiau tokių mažai. Daugumai kofemanų ši meilė nepraeina be pasekmių.

Astenikai yra linkę į nuovargį ir sumažintą kraujospūdį, o kofeino efektas yra gana trumpas. Po energijos iškrovos savijauta vėl pablogėja, nuovargis atsiranda dar greičiau, o organizmas vėl reikalauja papildomos stimuliacijos. Todėl būna išnaudoti neuromediatorių rezervai. Rezultatas: depresinės nuotaikos, miego problemos ir vegetacinės sistemos negalavimai.

Kofeinas iš organizmo išplauna kalcį. Tai neigiamai veikia dantis, kaulų trapumą, pažeidžia kalcio-magnio sistemos pusiausvyrą, skatina chroniškus nugaros ir kaklo skausmus. Nesaikingas kofeino vartojimas mažina vitaminų B1 ir B6 lygį organizme. O tai skatina irzlumą ir galvos skausmus.

Kalcio nauda nėščios moters organizmui yra didelė, o kalcio poreikis šiuo metu padidėja. Pastebėta, kad neščiųjų, kurios piktnaudžiauja kava, vaikai gimsta mažesni ir atitinkamai paveldi priklausomybę nuo kavos.

Kofeinas neigiamai veikia ir vaikus. Perdėta meilė šokoladui gali išprovokuoti raumenų susitraukinėjimus, naktinius neramumus, mažakraujystę, nerimo jausmą, padidintą jautrumą, verksmingumą ir agresyvumą. Išvada tik viena: kuo vėliau vaikas susipažins su šokoladu ir saldumynais, tuo jis bus sveikesnis.

Ar reikia drastiškai atsisakyti savo mėgiamų produktų, turi nuspręsti kiekvienas asmeniškai. Juk netgi ir nuodai mažomis dozėmis yra vaistai. Ir atminkite auksinę taisyklę: viskam reikia saiko.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius