Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Veiksmingi būdai mesti rūkyti

Beveik kiekvienas nikotino vergas gyvenime ne kartą yra bandęs mesti rūkyti, tačiau liguistas potraukis prie cigarečių yra stipresnis. Rasti savyje jėgų nugalėti šį žalingą įprotį padės keletą gudrybių.
Kaip mesti rūkyti?
Kaip mesti rūkyti? / Steve Garner, Flickr.com

1. Raskite pakaitalą cigaretėms

Poreikis užtraukti cigaretę yra ne tik psichologinė, bet ir fiziologinė priklausomybė. Organizmas yra pripratęs gauti savo nikotino dozę, todėl neįtraukus dūmų organizmas jaučia abstinenciją. Nusivylimas, jautrumas, nerimas – visa tai jus privers vėl užsirūkyti. Kad taip neatsitiktų, išbandykite nikotino pleistrą, saldainius su nikotinu, piliules arba specialią kramtomąją gumą. Jei jaučiate, kad to yra mažai, kreipkitės į gydytojus specialistus, kurie išrašys jums vaistų, mažinančių nervingumą ir leidžiančių sukaupti dėmesį.

2. Pasirūpinkite parama

Papasakokite draugams, giminaičiams ir kolegoms apie tai, kad nusprendėte mesti rūkyti. Prisijunkite prie palaikymo grupės, užsiregistruokite forumuose ir kuo daugiau bendraukite su tais, kurie meta ar yra metę rūkyti. Keletą susitikimų su psichoterapeutu leis jums pasirinkti elgesio strategiją per pirmąsias savaites, kai atsisakėte cigarečių.

3. Susitvarkykite su pykčiu

Nikotinas padeda atsipalaiduoti – jei jūs taip manote, tuomet jums skubiai reikia rasti naują būdą streso malšinimui. Tai gali būti reguliarus masažas, atpalaiduojanti muzika, joga arba arbata.

4. Išlikite blaivūs

Bet kokie alkoholiniai gėrimai sustiprina norą užsirūkyti. Tai labiausiai paplitęs „kablys“, kurie priverčia žmones vėl išsitraukti cigaretes. Kai kuriems rūkaliams tai yra kavos puodelis – jį kuriam laikui pakeiskite arbata. Tie, kurie visuomet rūkė po valgio, turi susigalvoti užsiėmimą tuo metu, pavyzdžiui, valyti dantis ar kramtyti gumą.

5. Užsiimkite valymu

Surūkę paskutinę cigaretę, kuo greičiau išmeskite visas pelenines ir žiebtuvėlius. Išplaukite butą, pakeiskite užuolaidas, išplaukite kilimus, išvalykite baldus, kad cigarečių dūmų namuose neliktų. Paprasčiausiai kvapas jums primins apie įprotį.

6. Bandykite dar ir dar kartą

Daug žmonių vėl sugrįžta prie žalingo įpročio, ir vėl pradeda rūkyti. Išnaudokite tuos nuopolius susipažinti patys su savimi. Išanalizuokite, kodėl vėl užsimanėte rūkyti ir kokiomis aplinkybėmis vėl tai padarėte. Išsirinkite dieną, kada vėl mesite rūkyti.

7. Daugiau judėkite

Bėgant, žaidžiant futbolą ar krepšinį, važinėjant riedučiais, rūkyti nesinorės. Bet koks judesys padės jums sumažinti abstinencijos sindromus ir nors trumpam pamiršti apie tabaką.

8. Pamirškite dietas

Vienu metu mesti rūkyti ir laikytis dietos – labai sudėtinga užduotis. Tačiau jums būtina stebėti, ką valgote, kitaip priaugsite papildomų kilogramų. Papildykite savo racioną naudingais produktais. Skaitykite literatūrą apie sveiką maistą, skaitykite maisto produktų etiketes. Tik taip išsaugosite savo kūno linijas.

9. Sugalvokite apdovanojimą

Mesdami rūkyti, jūs taupote pinigus. Paskaičiuokite, kiek išleidžiate cigaretėms per dieną, savaitę  arba mėnesį – visą šią sumą galite išleisti dovanai sau.

10. Atminkite apie sveikatą

Rūkymo atsisakymas mažina kraujospūdį ir pulso dažnumą. Kraujotaka susinormalizuoja jau pirmąją dieną be cigaretės. Raskite kiek galite daugiau faktorių, leidžiančių mesti rūkyti, susirašykite sau priminimus ant lipnių lapelių ir išklijuokite jais savo namus bei darbo vietą.

Patikėkite savimi – jūs tikrai galite tai padaryti!

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius