-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virėjas Martynas įkvėpimo semiasi iš moterų

Nors rytinės laidos „Pabusk su TV1“ virėjui Martynui Macikui dar tik 23-eji, jį jau lygina su žymiuoju Jamie Oliveriu. „Manau, mane su J.Oliveriu lygina dėl to, kad laisvai jaučiuosi virtuvėje. Tikrai nesakau, kad esu geriausias virėjas“, – kuklinasi M.Macikas ir prisipažįsta turintis visas garsiojo J.Oliverio knygas.
Martynas Macikas
Martynas Macikas / LNK nuotr.
Temos: 2 Moteris TV1

Kol kas Martynas kas rytą nauju patiekalo receptu džiugina „Pabusk su TV1“ žiūrovus ir neslepia pasvajojantis apie autorinę kulinarijos laidą.

Martynai, daugelis turbūt slapta pavydi tau laisvumo prieš kameras. Atrodo, kad darbas televizijoje tau – ne naujiena.

Man ruošti maistą – kaifas. Mėgstu, kai žmonės stebi, kaip gaminu, patinka jiems pasakoti apie patiekalo ruošimo procesą.Į televiziją pakliuvau netyčia. „Pabusk su TV1“ prodiuseris Karolis Malinauskas yra mano brolio draugas. Vieną dieną jie atsitiktinai susitiko ir paaiškėjo, kad abiejų galvose sukasi beveik tos pačios idėjos. Mes su broliu galvojome apie kulinarijos laidą, o Karolis papasakojo apie rytinę laidą, kurioje kaip tik reikėjo kulinarijos skyrelio šeimininko.

Man ruošti maistą – kaifas. Mėgstu, kai žmonės stebi, kaip gaminu, patinka jiems pasakoti apie patiekalo ruošimo procesą. Anksčiau, kai tekdavo gaminti maistą dideliems vakarėliams ar vestuvėms, visada dalį patiekalų ruošdavau virtuvėje, o kitą dalį – jau pokylio salėje. Man patikdavo stebėti susidomėjusius svečius, pasakoti jiems, ką ir kaip daryti. Be abejo, žmones supažindindavau su maisto ruošimu ir paaiškindavau, kad virti gali kiekvienas. Dabar šis įdirbis praverčia gaminant prieš kamerą.

Nors po mokyklos studijavai kulinariją, dabar sukiesi statybų versle. Kodėl?

Kulinarija ir statybos mane lydėjo nuo vaikystės. Kai buvau dešimties, mūsų šeima pradėjo statytis namą, todėl teko nemažai paplušėti statybose. Kadangi statybose dirbo daug žmonių, juos visus reikėjo pamaitinti. Mano močiutė paprastai virdavo pietus. Man buvo įdomu ir kaip sienas mūryti, ir kaip maistą virti. Todėl pusę dienos praleisdavai statybose, o kitą sukdavausi virtuvėje su močiute. Kai man buvo dvylika metų, šeštadieniais ruošdavau pietus. Firminis mano patiekalas tuomet buvo karbonadas. Atsimenu, kai mamai draugės sakydavo, kad jos berniukas kaip mergaitė. Prieš dešimtmetį vyras virtuvėje turbūt buvo neįprasta.

Kuo galima pataisyti nepavykusį patiekalą?

Siūlyčiau patiekalą paskaninti žaliu sviestuku. Jį pasiruošti visai paprasta. Į sviestą dedame petražolių, česnakų, druskos ir šešių pipirų mišinio. Viską sumaišome ir gautą žalią sviestuką laikome šaldytuve.

Ar yra produktas, kurio stengiesi nevartoti?

Jei atvirai, nemėgstu kepenėlių, širdžių, skrandukų. Tačiau paruošti juos galiu skaniai. Tiesa, ruošiu tik tada, kai paprašo.

Koks tavo mėgstamas patiekalas?

Man buvo įdomu ir kaip sienas mūryti, ir kaip maistą virti. Todėl pusę dienos praleisdavai statybose, o kitą sukdavausi virtuvėje su močiute. Kai man buvo dvylika metų, šeštadieniais ruošdavau pietus.Man ypač patinka kepti senovišką dzūkišką bandą. Ją ant kopūsto lapo krosnyje kepdavo dar mano proprosenelė. Iki šios dienos išlikusi tiksli senovinė receptūra. Recepto paslaptis – proporcijos. Sudedamosios dalys labai paprastos: bulvės, kefyras, kiaušiniai ir kopūsto lapas.

Kas geriau verda – vyrai ar moterys?

Man atrodo, tai tas pats kaip klausti, kas geriau verda: ar tie, kurie mėgsta skaniai pavalgyti, ar tiek, kurie mėgsta daug valgyti. Jei žmogus mėgsta skaniai pavalgyti, yra potencialus gero maisto ruošėjas. Pavyzdžiui, aš įkvėpimo sėmiausi iš moterų: mamos, močiutės, dėstytojų. Manau, vyrai geresniais virėjais vadinami todėl, kad virtuvėje labai sunku dirbti. Galiu drąsiai pasakyti, kad sunkesnio darbo nei virtuvėje, nesu dirbęs. Be to, tai nemoteriškas darbas. Juk restorane virėjo darbo pamaina trunka apie keturiolika valandų. Negali nė minutėlės prisėsti, dirbi karštyje.

Kokį patiekalą paruoštum vaikui, močiutei ir mylimajai?

Ruošiant maistą vaikui nereikia pamiršti, kad vaikas valgo ne tik akimis ir burna, bet ir ausimis. Patarčiau sukurti kiekvieno patiekalo istoriją. Pavyzdžiui, jei vaikas nevalgo blynų, gal juos paprasčiausiai reikia sudėti į kūgį ir pasiūlyti paragauti blynų bokšto. Siūlyčiau išvirti tirštą sriubą. Tegul vaikas išsirenka, kokios spalvos sriubos tądien nori.

Pavyzdžiui, verdant žalią sriubą tereikia įdėti brokolių, špinatų ir viską sutrinti. Pirmiausia dėmesį patrauks spalva, o trintoje sriuboje nesimatys nei brokolių, nei kitų daržovių, kurių vaikai paprastai nemėgsta.

Močiutei pagal senovišką receptūrą iškepčiau bandą ir, manau, ji tikrai apsidžiaugtų. Ją patiekčiau su varškės šiupinu.

Jei žmogus mėgsta skaniai pavalgyti, yra potencialus gero maisto ruošėjas.Jei gaminčiau merginai, pirmiausia, manau, maistas turi gražiai atrodyti. Kadaise merginai kepiau kepsnį. Atsimenu, kad visas daržoves supjausčiau vienodais trikampiais, gražiai sluoksniais išdėliojau lėkštėje ir patiekiau su kepsniu. Atvirai pasakysiu, vargau.

Ką virėjas Martynas patartų pasiruošti vakarienei?

Alpstu nuo daržovių troškinio. Jį pasiruošti visai paprasta. Baklažanus, morkas, cukinijas, pomidorus, svogūnus, paprikas, česnakus supjaustome ir viską troškiname. Rozmarinų, lauro lapelių ir čiobrelių šakeles surišame ir dedame į troškinį. Iš grietinėlės, česnakų, petražolių ir jogurto paruošiame padažą. Jį tiekiame atskirai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius