-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasiljevas: XIX a. mados paroda – dovana elegantiškoms Lietuvos moterims (nuotraukos)

Vilniaus Radvilų rūmams mados istorikas Aleksandras Vasiljevas keliems mėnesiams paskolino asmeninę karalienės Viktorijos laikų mados kolekciją, kurią lankytojai galės ne tik apžiūrėti, bet ir nusifotografuoti. 8-ose rūmų salėse eksponuojamos 50 praėjusių laikų suknelių, taip pat unikalūs aksesuarai, bateliai, fotografijos, portretai ir kita informacija, priversianti nustebti ar susižavėti.
Radvilų rūmuose pristatoma mados istoriko kolekcija „Karalienės Viktorijos laikų mada 1830 – 1900 m.“
Radvilų rūmuose pristatoma mados istoriko kolekcija „Karalienės Viktorijos laikų mada 1830 – 1900 m.“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ši paroda – dovana moterims. Tai unikali galimybė pamatyti, kaip rengėsi moterys XIX amžiuje. Pasirinkau karalienę Viktoriją, nes ji iš visų karalienių ilgiausiai valdė Europoje, o jos valdymo metu mada labai daug kartų keitėsi – ji tapo šių pokyčių liudininke, – aiškino A.Vasiljevas. – Tų laikų mada moraline prasme labai skyrėsi nuo dabartinių laikų, nes vyrai galėjo matyti kur kas mažiau moters, nei ji rodosi dabar.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Radvilų rūmuose pristatoma mados istoriko kolekcija Karalienės Viktorijos laikų mada 1830  1900 m.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Radvilų rūmuose pristatoma mados istoriko kolekcija „Karalienės Viktorijos laikų mada 1830 – 1900 m.“

Lankytojai parodoje galės apžiūrėti retus senovinius aksesuarus – keliaraiščius, šukas, pinigines, vakarinius rankinukus ir rankines, taip pat garsių mados namų, tokių kaip Paryžiuje 1857 m. įkurtų „Woth“ arba „Doucet“ ir „Paquin“ aukštosios mados kolekcijas. A.Vasiljevas patarė atkreipti lankytojų dėmesį į XIX a. 6–7 dešimtmečių vakarines sukneles, krinolinus iš taftos ir pasivaikščiojimams skirtas sukneles su turniūrais, dėvėtas XIX a. 7–8 dešimtmečiais.

A.Vasiljevas kolekciją surinko iš įvairių aukcionų Europoje ir Amerikoje, nes tų laikų turtingos amerikietės madingus drabužius taip pat pirkdavo Paryžiuje ar Londone. Lietuvos pilietybę turintis mados ekspertas atskleidė, kad senienų, susijusių su mada, ieško įvairiuose antikvariatuose, sendaikčių turguose, o būdamas Vilniuje visada apsilanko „blusų turguje“ šalia Profsąjungų rūmų.

„Beveik visi modeliai yra puikios būklės, nes jie atkeliavo iš aristokratų šeimų, kur jų netepliojo, neliejo kavos ant jų, bet saugojo, – šmaikščiai aiškino mados istorikas. – Didžioji dalis aksesuarų yra netradiciniai – rengiant parodą, jiems buvo sunku rasti lietuvišką pavadinimo atitikmenį, nes jie neįprasti šiais laikais.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Radvilų rūmuose pristatoma mados istoriko kolekcija Karalienės Viktorijos laikų mada 1830  1900 m.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Radvilų rūmuose pristatoma mados istoriko kolekcija „Karalienės Viktorijos laikų mada 1830 – 1900 m.“

Mados žinovas pabrėžė, kad labai skiriasi šių laikų ir XIX a. žmonių ūgis, drabužių ir avalynės dydžiai. Karalienės Viktorijos laikais moterų talija buvo 55 centimetrų, o storomis moterimis laikytos tos, kurių liemuo siekė vos 65 centimetrus. Vidutinis moterų ūgis buvo 1,50-1,60 m, o tos, kurios užaugdavo iki 1,70 m, buvo laikomos nenormaliai aukštomis. Lygiai taip pat moterys, kurios avėdavo 37 dydžio batus buvo laikomos milžinėmis. Panašiai vertinti ir vyrai – retas jų užaugdavo aukštesnis nei 1,75 m.

Apsivilkti Viktorijos laikų suknelę moterims su tarnaičių pagalba užtrukdavo 1,5 valandos, tuo tarpu šiuolaikinė moteris, anot A.Vasiljevo, nori apsirengti per 7 minutes ir jaustis patogiai.

Mados istorikas tikino, kad parodoje demonstruojami modeliai galėjo vaikščioti ir senojo Vilniaus gatvėmis, nes tų laikų buržua Lietuvoje pasižymėjo elegancija.

„Baltijos šalių moterys visada turėjo geresnį skonį nei Rusijos moterys – joms buvo svarbiau atrodyti elegantiškai, o ne madingai. Madą paveikė ir šių šalių religija, skatinanti kuklumą. Gaila, kad komunizmas neleido išsaugoti tų laikų drabužių – daug senųjų suknelių dėl sunkmečio buvo persiūtos ar dėl kitų priežasčių sunaikintos“, – apgailestavo A.Vasiljevas.

Pirmą kartą paroda „Karalienės Viktorijos laikų mada 1830 – 1900 m.“ pristatyta Rygoje šių metų rugpjūtį, kur sulaukė didelio vietinių žmonių ir turistų ažiotažo. Vėliau ji lankėsi Paryžiuje, Londone, Briuselyje, Stambule, Maskvoje, Sidnėjuje, Honkonge, Tokijuje, Santjage, o po Vilniaus žada keliauti į Taliną ir Helsinkį.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Radvilų rūmuose pristatoma mados istoriko kolekcija Karalienės Viktorijos laikų mada 1830  1900 m.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Radvilų rūmuose pristatoma mados istoriko kolekcija „Karalienės Viktorijos laikų mada 1830 – 1900 m.“

„Parodos sėkmės paslaptis – aš leidžiu visiems fotografuoti, tik nenaudojant blykstės. Žmonės mėgsta šias fotografijas, deda jas į savo interneto puslapius ir grožisi“, – džiaugėsi komunikacijos gabumais apdovanotas Aleksandras, aiškindamas, kad jo misija – mados propaganda.

Jis atskleidė ir vieną didžiausių savo svajonių, kuri padėtų skatinti turizmą Lietuvoje.

„Aš svajoju, kad Lietuvoje būtų įrengtas mados muziejus, kuriame aš du kartus per metus keisčiau ekspozicijas“, – su talentingu lipšnumu svajojo mados istorikas, siūlydamas Lietuvai turizmo skatinimo planą. – Lietuvoje tokio muziejaus kol kas nėra, o turistai važiuoja ir nori pamatyti ką nors originalaus. Trakų muziejus atitinka vyrų interesus, o moteris domina mada.“

Vilniuje paroda veiks iki kitų metų sausio 31 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius