-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Butkevičienė teisme pradėjo mūšį prieš TV3 (atnaujinta 12.12 val.)

Iš populiariausio kanalo Naujienų tarnybos vadovės posto skandalingai išstumta Jolanta Butkevičienė penktadienį teisme pradėjo kovą dėl garbės ir pinigų.
Jolanta Butkevičienė
Jolanta Butkevičienė / „Scanpix"/Tomo Juodaičio nuotr.

Naujienų portalas 15min.lt jau pasakojo, kad J.Butkevičienė iš darbo TV3 televizijoje buvo išvaryta šių metų sausio 20 dieną. Oficialus motyvas – „už viršytus įgaliojimus“. Vieša paslaptimi tapo, jog J.Butkevičienei atsirūgo parašas, kuriuo moteris prisidėjo prie viešo protesto prieš Arūno Valinsko įvestus apribojimus žurnalistams Seime.

„Pažiūrėsim, kaip elgsis kita pusė“

Šiandien 10.30 val. Vilniaus 1-asis apylinkės teismas nagrinės J.Butkevičienės skundą, kuriuo pareiškėja prašo pripažinti jos atleidimą iš pareigų neteisėtu, grąžinti į pareigas bei priteisti darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laikotarpį.

Tiesa, J.Butkevičienė nepapildė bedarbių gretų – žurnalistė pasinaudojo naujosios „Lietuvos ryto“ televizijos kvietimu ir pastaruoju metu dirba ten.

„Ruošiamės mūšiui!“ – teismo posėdžio išvakarėse energingai buvo nusiteikusi J.Butkevičienė.

Ji neslėpė, kad siekis būti grąžintai į senas pareigas – tik teisinė formuluolė. Teisme žurnalistei rūpi pasiekti pirmiausia moralinę pergalę ir,žinoma, prisiteisti pinigų.

J.Butkevičienė 15min.lt prisipažino nekantriai laukianti bylos nagrinėjimo teisme.

„Pažiūrėsim, kaip elgsis kita pusė, įdomu“, – sakė ji.

Jau užuodė bylos vilkinimą

Galbūt nepaisydama visų nemalonumų, J.Butkevičienė savo karjeros posūkį dabar jau vertina teigiamai? „Kad viskas, kas atsitinka, – į gera? Labai filosofinis klausimas!“ – kvatojo pašnekovė.

Jos atsakymas buvo taip pat filosofiškas: „Šiaip visais atvejais tai, kas atsitiko, yra įdomu – ir mano patirties požiūriu, ir visai Lietuvos žiniasklaidai tai yra svarbus dalykas.“

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./J.Butkevičienė su advokate ruošiasi bylai.
J.Butkevičienė su advokate ruošiasi bylai.

Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS), šioje kovoje nuosekliai remianti J.Butkevičienę, prieš teismą išplatino specialų pranešimą. Jame cituojama J.Butkevičienei atstovaujanti advokatė Reda Kurlavičienė, kuri nuogąstauja, jog penktadienį bylos atversti nepavyks: „Tikimybė, jog ginčas bus pradėtas nagrinėti iš esmės kovo 6-ąją, minimali, nes atsakovai neįvykdė teismo nutarties ir nepateikė atsiliepimo į pareikštą ieškinį bei kitų teismo reikalautų dokumentų.“ Advokatės nuomone, taip J.Butkevičienei trukdoma pasirengti bylos nagrinėjimui, vilkinamas teismo procesas.

LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius mano, kad ir nuobauda J.Butkevičienei, ir jos atleidimas iš darbo – neteisėti. 

J.Butkevičienė televizijos kanale TV3 dirbo nuo 1995 metų, o Naujienų tarnybai vadovavo nuo 1999-ųjų.

Teismui – keisti pasiteisinimai

Vos prasidėjus penktadienio posėdžiui paaiškėjo, kad dar iki vasario 27 dienos bendrovė „Tele3“ privalėjo pateikti teismui atsiliepimą į ieškinį bei turimus įrodymus šioje byloje. Tačiau tik penktadienį 8.12 val. atsakovai kreipėsi į teismą ir pateikė prašymą dėl praleisto procesinio termino atnaujinimo. To reikia siekiant vis dėlto pateikti ieškinį.

Televizijos kanalo advokatė teismui aiškino, kad atsiliepimas smarkiai vėluoja, nes teismo korespondenciją gavusi „Tele3“ administratorė nunešė laišką į atostogaujančio programų direktoriaus kabinetą. Aš manau, kad mano siūlymas yra pakankamai taikus: tiesiog grąžinti į darbą ir sumokėti už pravaikštas. Nematau čia nieko karingo, – po posėdžio žurnalistams pareiškė J.Butkevičienė.

„Neįtikėtina, kad Violeta, kuri yra puiki administratorė ir televizijoje dirba tiek metų, staiga padarė tokią keistą klaidą“, – teisme pareiškė J.Butkevičienė. Moteris ir jos gynėja siūlė atsiliepimo nebepriimti, o sprendimą šioje byloje priimti už akių, iš esmės neleidžiant atsakovams gintis.

Teismas padarė trumpą pertrauką ir sprendė, kaip toliau pakreipti šį procesą.

Teismas paskelbė, kad priims atsakovų atsiliepimą į ieškinį, nes be TV3 atstovų paaiškinimų šią bylą tinkamai išnagrinėti būtų neįmanoma. Teismui reikalinga medžiaga apie televizijos vidaus taisykles, pažyma apie ieškovės darbo užmokestį, paaiškinimai dėl ginčo aplinkybių.

Rašto ekspertizės kol kas nebus

Per parengiamąjį posėdį paaiškėjo, kad gali tekti atlikti rašysenos ekspertizę ir iš prezidentūros bei Seimo išreikalauti peticijos dėl žurnalistų darbo apribojimo originalus.

Detektyvu virto įrašas „TV3“ šalia J.Butkevičienės vardo, pavardės ir parašo.

J.Butkevičienė teigia negalėjusi pasirašyti kanalo vardu, todėl peticiją pasirašė asmeniškai.

Tačiau dokumentui tikslumo bei svorio norėdama suteikti žurnalistė Aistė Žilinskienė, rinkusi parašus, savo ranka prirašė, jog J.Butkevičienė atstovauja televizijai TV3.

Atsakovams žiūrint į nespalvotas peticijos kopijas neaišku, ar tikrai „TV3“ įrašyta kito asmens ranka. Tačiau teismas nutarė neišreikalauti iš prezidentūros bei Seimo peticijų originalų, kol atsakovai oficialiai neprašo atlikti rašysenos ekspertizės.

Savo ruožtu ieškovų pusė teigė su parašus rinkusia A.Žilinskiene jau sutarusi, jog reikalui esant ši galės teisme paliudyti, kaip ir kodėl papildė grafą prie J.Butkevičienės parašo.

Abi pusės pateikė teismui papildomų prašymų, todėl sutartinai paprašyta posėdį atidėti iki kovo 18 dienos.

Taikos sutartimi nekvepia (papildyta 12.12 val.)

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Advokatė R.Andriulevičiūtė
Advokatė R.Andriulevičiūtė

Prieš išsiskirstant, teisėjas Marius Bajoras įvykdė savo pareigą pasiūlyti šalims pasinaudoti teismo suteikiama galimybe baigti ginčą taikos sutartimi.

„Atsakovai tos galimybės neatmeta ir sutinka spręsti ginčą taikiai“, – pareiškė bendrovei „Tele3“ atstovaujanti advokatė Rūta Andriulevičiūtė.

Tiesa, ji paaiškino, kad įvykdyti ieškovės reikalavimą grąžinti ją į buvusias pareigas praktiškai nebeįmanoma, nes iškart po J.Butkevičienės atleidimo Naujienų tarnybos vadovo postą TV3 dėl vidinės restruktūrizacijos panaikino.

Tuo tarpu J.Butkevičienė teismui leido suprasti, kad nuolaidžiauti neketina. Vienintelis jos reikalavimas, kurio ji teisme nežada siekti – tai viešas atsiprašymas. J.Butkevičienė supranta, kad teismas negali įpareigoti atsakovo taip pasielgti.

„Aš manau, kad mano siūlymas yra pakankamai taikus: tiesiog grąžinti į darbą ir sumokėti už pravaikštas. Nematau čia nieko karingo“, – jau po posėdžio žurnalistams pareiškė J.Butkevičienė. Paprašyta bent maždaug paminėti norimą kompensacijos sumą, žurnalistė to nepasakė. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius