-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lady Gaga, Rihanna, Jay-Z... iliuminatų paslaptis masina pasaulį

Internete ir kitose masinio informavimo priemonėse vis pasirodo kalbų apie vadinamąją „Naująją pasaulio tvarką“ ir iliuminatus (lot. k. illuminatus – apšviestieji) – slaptą draugiją ar pasaulio galingųjų tinklą, rezgantį didžiausią sąmokslą per visą žmonijos istoriją. Maža to, į šias pinkles, kaip tvirtina šiam judėjimui besipriešinantys, yra įsitraukę daugybė garsių žmonių.
Lady GaGa
Lady GaGa / „Scanpix“ nuotr.

Pokalbių svetainėse nuolat kurstoma baimė, kad žmonijai plaunamos smegenys. Neva pastatų architektūroje, filmuose, filmukuose, muzikiniuose vaizdo klipuose, žaidimuose pasikartojantys masonų (žodis „masonai“ kilęs iš prancūzų kalbos ir reiškia „mūrininkai“; masonija yra bene seniausia pasaulyje pasaulietinė brolija – aut. past.) simboliai – akivaizdžiausias įrodymas to, kad nežinomi „apšviestieji“ siekia užkariauti pasaulį, išvalyti jį nuo šiukšlių (arba gėrio) ir paversti gyvuosius savo vergais.

Garsaus amerikiečių reperio Jay-Z kūrinyje „D‘evils“ yra eilutės: „Illuminati want my mind, soul, and my body <...> Secret society, tryin' to keep they eye on me“ (liet. „Iliuminatai nori mano proto, dvasios ir kūno. Slapta draugija stengiasi mane prižiūrėti“). Toks tekstas interneto platybėse naudojamas kaip įrodymas to, kad juodaodis reperis yra susijęs su iliuminatais. Kaip beje, ir jo žmona Beyonce, mat ant jos albumų, singlų viršelių ji nusifotografavusi taip, kad ją „apima“ iš nugaros nukreipta šviesa, parodanti ją lyg „apšviestąją“.

Lady Gaga vadinama iliuminatų marionete

Katalikų bažnyčiai ekscentriškoji Lady Gaga nekuomet nepatiko. Negana to, kad ant scenos ji pasirodė su vienuolės galvos apdangalu, kūrinio „Alejandro“ vaizdo klipe ryja rožančių, dabar atlikėja sukūrė dainą apie Jėzaus Kristaus išdaviką – Judą.  Kaip pranešė Popcrunch.com, 25-erių dainininkė kūrinio „Judas“ vaizdo klipe vaidins mergelę Mariją, tad ši naujiena sukėlė dar vieną audrą katalikų gretose.

Reuters/Scanpix nuotr./Britney Spears
Britney Spears

Niekinanti dieviškuosius simbolius Lady Gaga apšviestųjų priešininkų po pirmųjų išsišokimų buvo nurašyta į iliuminatų gretas. Dabar ji laikoma vienu svarbiausių jų ginklų, kaip ir intymumą propaguojanti Rihanna (naujas klipas „S&M“) ar pasaulio pabaigą pranašaujanti Britney Spears (daina „Till the world ends“). Visos dainininkių vaizdo klipuose ir dainų tekstuose skatinamos nedorybės – esą įrodymas, kad jos mėgina sugriauti egzistuojančią pasaulio tvarką.

Reuters/Scanpix nuotr./Michaelas Jacksonas
Michaelas Jacksonas

Beje, popkaraliaus Michaelo Jacksono mirtis taip pat kai kurių laikoma iliuminatų rankų darbu. Draugijos priešininkų teigimu, atlikėjas buvo prievarta verčiamas bendradarbiauti su apšviestaisiais ir skelbti jų „nešvarią“ misiją. Jam atsisakius šie jam pridarė rimtų bėdų – pakišo nepilnamečių, liudijusių prieš atlikėją tvirkinimo byloje. Vėliau nesutikusį bendradarbiausi M.Jacksoną iliuminatai esą nužudę.

Muzikos pasaulyje iliuminatų šalininkais ar kaip nors su jais susijusiais laikoma daugybė reperių, tokių kaip 2Pac, Dr Dre, Kanye Westas, Eminemas, taip pat tokie atlikėjai kaip „Prodigy“, Fatboy Slim, Bobas Marley, Madonna.

Draugijos siekis – šviesus protas

Vilniaus universiteto Religijos studijų ir tyrimų centro docentė Aušra Pažėraitė papasakojo „15min“ apie mokslininkams žinomus iliuminatų gyvavimo faktus. Jos teigimu, dalis kalbų ir nuomonių apie šią draugiją – aiški fantazija. „Nesusipažinus su Europos modernaus ezoterizmo (kai asmenis pašventinami į nagrinėjamą sritį, – aut. past.) judėjimų istorija sunkoka atskirti pelus nuo grūdų. Tyrinėtojai skiria du pagrindinius iliuminizmo judėjimus – radikalaus krikščioniškos kilmės misticizmo judėjimą (daugiausia Ispanijoje XVI a., žinomi kaip alumbrados), kurio atstovus ir atstoves Katalikų bažnyčia persekiojo kaip eretikus, nes jie neigė bažnyčios ir sakramentų būtynybę siekiant vienybės su Dievu. Kitas judėjimas, su kuriuo šiandien save ir sieja keletas judėjimų, kilo Vokietijoje, Bavarijoje: 1776 m. gegužės 1 d. teisės mokslų daktaras Adamas Weishauptas įkūrė „Perfektibilistų ordiną“, kuris išsilaikė iki 1785 metų, kada Bavarijoje buvo uždraustos visos slaptos organizacijos“, – istoriją pasakojo mokslininkė.

A.Pažėraitės teigimu, A.Weishaupto, kuris laikomas Iliuminatų ordino įkūrėju, organizaciją sudarė daugiausia įvairūs laisvamaniai ir humanistai. Šio vokiečio idealas buvo ne dieviškoji šviesa ar religinis nušvitimas, bet proto šviesa ir visuomenės pertvarkymas, panaikinus monarchines valdžias ir religines sistemas.

Konspiracinės idėjos – po draugijos uždraudimo

XVIII a. Europoje, dažnai masoniškų ložių pavidalu, aktyviai kūrėsi slaptos draugijos. Pasak A.Pažėraitės, A.Weishauptas taip pat bandė pasinaudoti masoniškos organizacijos principais savo idėjoms įgyvendinti. Tačiau jam įstojus į masonišką ložę „Theodor zum guten Rath“, ši jo iliuminizmo idėjų nenorėjo įsileisti. Tuo pat metu vyko daug pasikeitimų ankstesniose masoniškose draugijose.

Laisvųjų mūrininkų organizacijose įsivyravo hierarchinis valdymas ir vienijo nebe vien šios profesijos, bet ir kitų sluoksnių – kilmingųjų, dvasininkų, mokslininkų, menininkų – atstovus. „Šiose organizacijose šalia įvairių racionalių pažiūrų, proto šviesos, buvo plėtojami ir įvairūs tuo metu madingi mistiniai mokymai iš pačių įvairiausių šaltinių, pavyzdžiui, alchemijos, Kabalos, XVII– XVIII a. vokiečių ir švedų mistikų“, – pasakojo religijų istorijos žinovė A.Pažėraitė. Mokslininkės teigimu, iki šiol sklandančios konspiracinės teorijos pradėjo plisti beveik iš karto po Bavarijos illiuminatų uždraudimo 1785-aisiais.

„Pradėta fantazuoti apie pasaulio galingųjų tinklą, kurie siekia sutelkti visą pasaulį savo galiai. Toks tinklas gal ir yra, bet jis vargu ar susijęs su istoriškai žinomais iliuminatais ir A.Weishaupto idėjomis. XX a. atsirado daugybė draugijų, kurios skelbėsi Bavarijos iliuminatų įpėdinėmis, bet jos nelaikė savęs kokia nors religija. Vienų siekis – tokia pasaulio tvarka, kurioje įsiviešpatautų protas, visuotinė laisvė ir lygybė, išnyktų badas, skurdas, socialinė atskirtis, prietarai. Kitų iliuminizmas labiau persmelktas teosofinių ir mistinių mokymų“, – sakė A.Pažėraitė.

Painioja su masonais

Draugijos, siejančios gyvavimą su Bavarijos iliuminatų paveldu, naudoja su šviesa, saule, ugnimi susijusią simboliką pagal termino iliuminatas – apšviestasis – prasmę. Ši Apšvieta – nežinojimo, neišmanymo priešprieša. „Naudojamas ir masoniškas simbolis. Jį galima rasti ant JAV dolerio banknoto – piramidė su atskilusia spinduliuojančia viršūne, kurios trikampyje yra visa reginti akis. Tai tas apsišvietusio proto simbolis“, – aiškino mokslininkė. Jos teigimu, nors iliuminatų draugija ir buvo panaikinta, jos skleistos idėjos nemirė.

Šiandien iliuminatais gali tapti bet kas. Kas tik nori gali kurti ir savo draugijas. Nieko čia ypatingai slapto nėra.A.Pažėraitė paaiškino, jog patys iliuminatai neturėjo jokių ypatingų slaptų ritualų – šiuos jie paveldėjo iš masonų. Anot jos, kalbos, kad į draugiją buvo kviečiami tik atrinkti asmenys, tarp jų – daug pasaulio galingųjų – iš konspiracinių teorijų kūrėjų srities.

„Iliuminatai šiuo atveju iškreiptai painiojami su masonais. A.Weishaupto atveju „išrinktieji“ buvo tie, kurie galėtų palaikyti ir padėti įgyvendinti draugijos idėjas. Bavarijos iliuminatai buvo pritraukę Johanną Wolfgangą von Goethe, Johanną Gottfriedą von Herderį, kai kuriuos vokiečių kunigaikščius. Bet apskritai „pasaulio galingieji“ dažniausiai nėra suinteresuoti iliuminizmu ir tokia visuomene, kurioje įsiviešpatautų visų laisvė ir lygybė“, – kalbėjo mokslininkė. Jos teigimu, retam valstybės vadovui būtų paranku, kad nebebūtų skirtumo tarp „Išsivysčiusio“ ir „Trečiojo“ pasaulių, o visa žmonija būtų viena šeima. „Šiandien iliuminatais gali tapti bet kas. Kas tik nori gali kurti ir savo draugijas. Nieko čia ypatingai slapto nėra“, – teigė A.Pažėraitė.

Apšviestiesiems popiežius neįdomus

Interneto platybėse iliuminatai neretai vaizduojami ne tik kaip „visa matančios akies“ kultas, bet ir Dievo bei krikščionybės priešininkai, satanistai ir pagoniškos dievybės Bafometo (su sparnais ir raguota jaučio galva) garbintojai. Būtent apšviestiesiems krito ir kaltinimai popiežiaus Jono Pauliaus I mirtimi. Sklido daug gandų, kad 33 dienas šventajame soste išbuvęs popiežius mirė ne nuo širdies smūgio, o buvo nunuodytas šios draugijos narių įsakymu.

A.Pažėraitės nuomone, proto šviesa visada yra grėsmė prietarams ir tvarkai, kuri remiasi ne pagarba žmogaus teisėms, bet tradicijomis ir filosofija, įteisinančia žmonių nelygybę, pateisinančia skurdą ir atskirtį, karus, neapykantą. „Iš to kyla visos konspiracinės teorijos, kurios apnuogina baimes, kad pasaulis gali būti kitoks, kad žmonės gali susitvarkyti ir be primetamų sistemų. Tai, kad save iliuminatais vadinantys žmonės būtų žudę popiežių – tai tik konspiracininkų sapnai. Niekam iš apsišvietusių žmonių popiežius paprasčiausiai neįdomus. Tuo labiau, kad Jonas Paulius I buvo arčiau II Vatikano susirinkimo reformų, kurios iliuminatams turėtų būti labiau priimtinos, nei ikireforminis Vatikanas. Jeigu jau galvoti apie nužudymą, geriau svarstyti kaip tai daro detektyvai – kas iš to ką nors laimėjo? O laimėjo konservatyvesnis Katalikų Bažnyčios sparnas, ne tas, kuris iniciavo reformas“, – aiškino mokslininkė.

Kalbas kursto slapti troškimai

Paprašyta pakomentuoti dažnai pramogų pasaulio industrijoje, literatūroje pasirodančias su iliuminatais susijusias užuominas ir simbolius A.Pažėraitė šiuos ženklus siejo su slaptu troškimu pakeisti pasaulio tvarką. „Tai kankina daugelį „Vakarų pasaulio“ piliečių. Tie, kurie propaguoja tuos simbolius, su jais žaidžia, nori pokyčių. Aišku, tai gali būti susiję ir su populiarioje kultūroje besiformuojančiu mitu. O mitas yra būtinas sveikam protui palaikyti, kaip sapnas – proto poilsiui. Žinoma, tai kankina ir konspiracininkus: pagal prancūzų psichoanalitiko Jacqueso Lacano teoriją, dalykas, pasireiškiantis kaip didžiausia baimė, iš tikrųjų yra giliausias troškimas“, – tvirtino ekspertė.

Iliuminatų veikla Lietuvoje

Apie iliuminatų veiklą Lietuvoje nėra jokių žinių. Žinoma tik, kad XVIII a. pabaigoje Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje buvo nemažai masonų ložių. Kiek iš jų atstovų domėjosi iliuminizmu, dar nėra ištirta. Pasak A.Pažėraitės, šiuolaikinių iliuminizmo pasekėjai taip pat nebuvo tirti, net nežinoma, ar tokių yra. Jos teigimu, pastaruoju metu Lietuvoje formuojasi laisvamanių-humanistų judėjimas, kurio aktyvistai prisilaiko idėjų panašių į XVIII a. Bavarijos iliuminatus, bet jie savęs tiesiogiai su tuo judėjimu nesieja.

Iliuminatų priešininkai aiškina, apie „apšviestųjų“ viešpatavimą muzikos pasaulyje ir popkaraliaus Michaelo Jacksono mirtį:

Filmuko „Tomas ir Džeris“ serija, kurioje neva parodomos iliuminatų apraiškos:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius