-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasauliniame menų festivalyje „Burning man“ lietuviai pasakos Dariaus ir Girėno istoriją ir spies didžiulį paukščių būrį

Jau kelis metus tenka girdėti pasakymą: „Gal pakaks tų projektų, kurie reikalauja labai daug jėgų ir laiko...“, ir štai vasario-kovo mėnesiais mano didžiam nenustebimui, vėl išgirsti, kad jau gimsta naujas bendruomenės „Burning Man LT“ projektas, instaliacija, skulptūra ar dar kažkas. Ir visa tai turi keliauti į Nevadą vasaros pabaigai artėjant. Daugeliu atvejų – pastatymui, pristatymui ir sudeginimui.
Lietuviai šiemetiniame "Burning man" festivalyje pristatys paukščių projektą
Lietuviai šiemetiniame "Burning man" festivalyje pristatys paukščių projektą / Burning man LT nuotr.

Ne išimtis buvo ir šie metai, kai pavasarį su kvietimu keliauti į festivalį „Degantis žmogus“, gavau gana detalų Lietuvos CORE (angl. Circle Of Regional Effigies) projekto „Lituanicos paukščiai“ (angl. „Lituanica Birds“) aprašymą: keliaujantieji į jį kasmet ir kuriantieji nusprendė nutolti nuo porą metų naudoto kelmo-blukio įvaizdžio, paieškoti naujų minčių bei idėjų.

Šių metų projektas susijęs su Dariaus ir Girėno skrydžio 80 – ųjų metinių paminėjimu, taip pat simbolizuoja visus lietuvius iš Lietuvos ir kitų pasaulio kampelių, suskrendančius savaitei ar kelioms į dykumą, į festivalį. Ir ne tik lietuvius, bet ir visus, norinčius atsigaivinti, „sudegti“, grįžti, vėl gyventi.

Burning man LT nuotr./Lituanicos paukačių vizualizacija
Burning man LT nuotr./„Lituanicos paukščių“ vizualizacija

Šiemetinė skulptūra, kurios autoriai yra dizainerė Ieva Marija Dautartaitė ir skulptorius Žilvinas Stankevičius, primena milžinišką paukščių spiečių. Vieniems tas didelis šešių metrų aukščio ir tokio paties pločio paukščių spiečius dvelkia didybe, kitiems primena garsų Hitchcocko filmą „Paukščiai“... Bet kuriuo atveju skulptūra turėtų atrodyti įspūdingai, mat vizualizacijas mačiusieji dažnai paklausia: ar tikrai rengiatės sudeginti tokį grožį?

Burning man LT nuotr./Lituanicos paukačių vizualizacija
Burning man LT nuotr./„Lituanicos paukščių“ vizualizacija

Planuojama, jog šešių metrų aukštyje „skraidys“ daugiau nei 300 medinių paukščių, kurie bus pritvirtinti prie liaunų bambukų. Be to, planuojama paukščius apšviesti LED lempomis, taigi ir naktį, ir dieną paukščiai atrodys skirtingai.

Burning man LT nuotr./Apaviestas Lituanicos paukačių fragmentas 1
Burning man LT nuotr./Apšviestas „Lituanicos paukščių“ fragmentas 1

„Lituanica Birds“ skulptūra – CORE (Circles of Regional Effigies) projektas. Šiuo raktiniu žodžiu vadinami visi projektai,  išdėlioti aplink pagrindinę festivalio skulptūrą. CORE projektai pradėti deginti palyginus neseniai – nuo 2010 metų. Kiekvienas projektas-skulptūra atstovauja vis kitą šalį ar regioną (valstiją), vietos „burnerių“ bendruomenes. Savaitę trunkančio festivalio ketvirtadienį, susirinkus bendruomenėms ir statytojams, visi CORE projektai yra iškilmingai padegami.

Praėjusiais metais šių projektų buvo 34, degė ir lietuviškas, runomis margintas kelmas – Blukis. Šiais metais „Burning Man“ rengėjai sumažino degančių skulptūrų skaičių iki 24, taigi galima pasidžiaugti, kad lietuvių meninė idėja įveikė atranką ir atitiko techninius bei saugumo reikalavimus.

Burning man LT nuotr./2012 m. Blukis  CORE skulptūra, kuri buvo sudeginta vienu metu su kitomis 33 skulptūromis
Burning man LT nuotr./2012 m. Blukis – CORE skulptūra, kuri buvo sudeginta vienu metu su kitomis 33 skulptūromis

Patys vežam, patys renkam komandą, statom, dėliojam ir galiausiai – viskas supleška liepsnose. Kai kas sako: „O kam deginti? Gražu, pasilikit...“. Nekart teko skaityti ir girdėti. O kam laikyti? Tame ir džiaugsmas, kai viskas liepsnose sunyksta, o tada galima ieškot, dėliot, statyt iš naujo. Vėl tirti ir patirti.

Dar prieš sudegant visoms skulptūroms, „Burning Man“ organizatoriai planuoja „Tour de CORE“, kurios metu bus apžiūrėti visi 24 CORE projektai. Komandos jau subrandinusios planus originaliai pristatyti savo projektus besidomintiems. Lietuviai kūrybinėse dirbtuvėse pasigamino stiuardesių ir pilotų kostiumus, kuriais pasipuošę ir pasitiks lankytojus, pristatys projektą. Be to, leis specialiai pristatymui sukurtus „Lituanica Birds“ aitvarus.

Burning man LT nuotr./Lituanicos paukačių aitvaras
Burning man LT nuotr./„Lituanicos paukščių“ aitvaras

Viskas, atrodo, šiemet susiję su skrydžiais ir paukščiais, mat net įsikurti planuojame „Burning Man“ oro uoste, į kurį suskrenda mažus lėktuvėlius turintys žmonės, kartas nuo karto paskraidinantys susirinkusius, parodantys, kaip atrodo Juodosios uolos miestas iš dangaus, kuriame šiemet laukiama apie 60 tūkst. žmonių.

Kaip seksis lietuviams Nevados dykumoje statyti milžinišką skulptūrą galėsite sekti rubrikoje „Burning man“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius