Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į „būtina aplankyti“ miestų sąrašą įtrauktas Vilnius giriamas už bohemiškumą

Vilnius ir vėl atsidūrė turistams skirtame sąraše – Lietuvos sostinė liaupsinama dėl jaukaus barokinio senamiesčio bei smalsumą žadinančios bohemiškosios Užupio Respublikos.
Vilnius vis dažniau minimas turistų dienoraščiuose
Vilnius turistams sudaromų 2015 m. kelionių krypčių sąrašuose minimas ne pirmą kartą. / Mykolo Vadišio nuotr.

Dideliu privalumu nurodomas ir euras, kuris nacionaline valiuta Lietuvoje tapo nuo 2015 metų sausio 1 dienos.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Forbes“ savo skaitytojams rekomenduoja į Lietuvą vykti dabar

2015-ieji turistams, planuojantiems keliauti po Europą, turi ką pasiūlyti – saulės užtemimas, festivaliai ir kitokios pramogos – visa ta galima rasti Senajame žemyne. Negalintiems išsirinkti, kuri Europos vieta verčiausia dėmesio, portalas Theculturetrip.com siūlo savo sudarytą „TOP 15“ sąrašą.

Į jį pateko Norvegijos, Portugalijos, Serbijos, Šveicarijos, Islandijos, Danijos, Graikijos, Didžiosios Britanijos miestai bei salos, taip pat ir Lietuvos sostinė Vilnius. Siūlome susipažinti su visomis turistams rekomenduotomis kelionių kryptimis.

123rf.com nuotr./Delfai
123rf.com nuotr./Delfai

Delfai, Graikija. Netoli Parnaso kalnų, Fokidės slėnyje, įsikūręs miestas – gyvas istorijos paminklas. Aplink plyti alyvuogių plantacijos ir kalkakmedžio skardžiai, nuo kurių atsiveria nuostabus vaizdas į Korinto įlanką. Pasakojama, kad Delfus įkūręs graikų dievų valdovas Dzeusas.

Iki šiol šis Graikijos miestas garsus ir kaip Senovės Graikijos orakulo – Apolono – buveinė. Antikos dievybių buvimą ir garbinimą liudijančių ženklų Delfuose daugybė. Galbūt dėl to į Delfus nuolat plūsta turistai. Sugrįžti čia traukia ir Egėjo jūra, kuri vasarą – ideali mėgstantiems maudynes. 

123rf.com nuotr./Pjemontą garsina vynuogynai
123rf.com nuotr./Pjemontą garsina vynuogynai

Pjemontas, Italija. Apsuptas slidinėjimo trasų ir Austrijos bei Prancūzijos Alpių stačių viršūnių, išraizgytas vandeningos Po upės šiaurės Italijos regionas Pjemontas tikrai turi ką pasiūlyti turistams.  Keliautojus čia pasitinka visai Italijai būdingos pilys, įsikūrusios ant kalnų, o slėniuose – raudonų namukų pilni kaimai. Šalia jų plyti vynuogynai – 2014 metais jie įtraukti į UNESCO sąrašą.

Tačiau Pjemontas – ne tik daugelio vynų, vermutų kraštas, bet ir mums puikiai pažįstamų skanėstų „Nutella“ bei „Rafaello“ gimtinė. Ar dar kyla klausimas, kodėl verta šiemet suplanuoti kelionę į šį Italijos regioną?

123rf.com nuotr./Saulėlydis Tromsėje
123rf.com nuotr./Saulėlydis Trumsėje

Trumsė, Norvegija. Šiaurės Norvegijos miestas Trumsė didžiulį įspūdį turėtų palikti Disney'aus kino kompanijos filmo „Ledo šalis“ (angl. „Frozen“) gerbėjams. Didžiulių „miegančių milžinų“ kalnų, fiordų ir salų apsuptyje esanti vietovė lankytojus beveik visus metus pasitinka su sniegu.

Tačiau šaltos pramogos – ne vienintelės, kurias svečiams gali pasiūlyti Trumsės gyventojai.  Sakoma, kad nuo poliarinio rato nutolęs apie 400 kilometrų miestas niekada nemiega – jame nuolat dirba daug naktinių klubų ir barų, tik ir laukiančių atvykėlių.  Pridėkite nakvynę jaukiuose mediniuose namuose, kurie būdingi šiaurės Norvegijai, ir turėsite puikų planą šiaurietiškoms atostogoms.

123rf.com nuotr./Klintinė uola-arka Durdle Door
123rf.com nuotr./Klintinė uola-arka Dardl Duras

Dorsetas, Didžioji Britanija. Anglijos pietvakariuose, prie Lamanšo sąsiaurio esanti Dorseto grafystė pirmiausia užburia gamta – žadą atimančiomis uolomis, kurių garsiausia – Dardl Doras – natūrali klintinė arka Juros periodo krante netoli Lalvorto. 

Tačiau čia yra ir kitų nuostabių vietų: ieškantys smėlėtų paplūdimių greičiausiai susižavi Laim Ridžiso kurortu. Jei nepatiks čia, visai netoli rasite ir daugiau Mėlynomis vėliavomis įvertintų pliažų. Nemažą būrį turistų į Dorsetą atvilioja nuo 2013-ųjų rodomas detektyvinis TV serialas „Broadchurch“, kuris ir filmuojamas šioje Anglijos grafystėje. 

123rf.com nuotr./Reikjavikas
123rf.com nuotr./Reikjavikas

Reikjavikas, Islandija. Vaizdingi fiordai, šiaurės pašvaistė, Mėlynoji Lagūna, karštos versmės – visa tai rasite Islandijos sostinėje Reikjavike, kuris yra tikrai karšta (arba šalta – priklausomai nuo jūsų požiūrio taško) atostogų vieta. Dėl geizerių Islandijoje galima lauke maudytis net žiemą – siautėjant pūgai. Kitu metų laiku taip pat – tik kontrastas tarp vandens ir oro temperatūros bus mažesnis. 

Islandijoje nepritrūks turistinių pramogų, kadangi „programą“ paruošė pati gamta. Pavyzdžiui, saulėtą dieną vakaruose stūksantis Snaefelsjokulo ledynas atrodo lyg melsvas krištolas. Jei Reikjavike lankysitės vasarą nepamirškite vidurnaktį užsibūti pakrantėje ir stebėti, kaip saulė trumpam šmurkšteli už horizonto ir netrukus vėl pakyla. 

123rf.com nuotr./Auksinis fontanas Pilseno mieste
123rf.com nuotr./Auksinis fontanas Pilzeno mieste

Pilzenas, Čekija. Šalies vakaruose, Bohemijoje, Radbuzos, Mžės, Uslavos ir Uhlavos upių santakoje, įsikūręs Pilzenas labiausiai žinomas savo vardu pavadintu alumi. 

Tačiau atvykę čia suprasite, kad didžiausi miesto turtai – autentiškas, net X a. siekiantis Senamiestis ir jame esantys Renesanso, Gotikos pastatai. Vaikštinėdami po Pilzeną rasite ir Maurų stiliaus sinagogą – ji kontrastuoja ryškus miesto simbolis, stipriai kontrastuojantis su kitais statiniais. Tačiau būtent dėl to Pilzenu ir suteikia pikantišką prieskonį. 

123rf.com nuotr./Velsas
123rf.com nuotr./Velsas

Goverio pusiasalis, Velsas. Pietvakarinėje Velso pakrantėje į Bristolio įlanką, tarp Karmateno ir Svonsio įlankų, išlendantis Goverio pusiasalis yra ypatinga vieta. Vakaruose jis užsibaigia 1,6 km ilgio kalkakmenio kyšuliu, pavadintu Vormshedu. Jis potvynių metu pavirsta sala. 

Visas pusiasalis puikiai pritaikytas ilgus pasivaikščiojimus mėgstantiems keliautojams. Ši vieta traukia ir buriuotojus, kurie čia esančiuose paplūdimiuose randa tinkamą vėją plaukiojimui burlentėmis ar jėgos aitvarais. 

123rf.com nuotr./Raudonų stogų miestas Novi Sadas Serbijoje
123rf.com nuotr./Raudonų stogų miestas Novi Sadas Serbijoje

Novi Sadas, Serbija. Šį šiaurės Serbijos miestą garsina visame pasaulyje žinomas festivalis „Exit“, kuris pernai buvo dar kartą paskelbtas vienu geriausių Europos festivalių. Jei to nepakanka apsisprendžiant – važiuoti ar ne į Novi Sadą, prisiminkite, jog miestas įkurtas Panonijos lygumoje, ant Dunojaus kranto, jame yra Petrovaradin tvirtovė, kurioje veikia Novi Sado miesto muziejus, nedidelė observatorija ir planetariumas. Vertas dėmesio ir Novi Sado senamiestis. 

123rf.com nuotr./Tipiškas kaimas Farerų salose
123rf.com nuotr./Tipiškas kaimas Farerų salose

Farerų salos, Danija. Šį pavasarį į jas plūdo turistai, norėję pamatyti vieną nuostabiausių gamtos reiškinių – Šiaurės pašvaistę. Tačiau legendomis apie vikingus garsus kraštas keliautojų laukia visus metus. Farerų salose rūkas – nuolatinis svečias, dangus čia beveik visada apniukęs. Būtent dėl rūko netoliese esančios snieguotos kalnų viršukalnės atrodo tarsi pamerktos į salas skalaujančią Norvegijos jūrą. 

Vietiniai sako, jog atvažiuoti pas juos visada reikia apsirengus nei per šiltai, nei per plonai: salose klimatas dėl greta einančios Golfo srovės yra palyginti šiltas žiemą (vidutinė sausio mėnesio temperatūra yra apie 0 laipsnių Celsijaus). Vasarą oras panašus: vidutinė liepos temperatūra tėra 7 laipsniai Celsijaus. 

123rf.com nuotr./Staubacho krioklys
123rf.com nuotr./Staubacho krioklys

Lauterbrunnenas, Šveicarija. Jei ruošiatės į pažintį su Šveicarija, Lauterbrunnenas – ideali vieta tai daryti. Civilizacijos mažai paliestame gamtovaizdyje rasite visko: nuostabius slėnius, kalnus ir krioklius. Ši vieta taip pat populiari ir tarp slindininkų. 

Vilnius, Lietuva. Sausio 1-ąją tapusi eurozonos nare Lietuva dabar turistams yra kur kas patogesnė kelionių kryptis nei buvo iki šiol. Atvykę čia neskubėdami gėrėkitės didinga barokine architektūra, kurios pilna senamiestyje, pakėlę akis apžiūrėkite Gedimino bokštą, o tuomet jau leiskitės kojų nešami į bohemiškąją Užupio Respubliką. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Užupis švenčia balandžio 1-ąją
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Užupis švenčia balandžio 1-ąją

Toskana, Italija. Kai galvoje piešiate Italijos vaizdą, greičiausiai įsivaizduojate tipišką Toskanos regiono vietovę – jaukius kalnų miestelius, kuriuose taip ir norisi užsibūti bei sukirsti vietinį lampredotto sumuštinį.

Birželio pabaigoje Toskanoje prasideda karštasis ir sausasis periodas, trunkantis iki rugsėjo vidurio, o kartais ir iki pat spalio. Vasaros Toskanos miestuose karštos – vidutinė temeperatūra 30 laipsnių Celsijaus. Pajūryje klimatas švelnesnis, o kalnuotos vietovės džiugina gaivesniu oru net ir karščiausią vasarą. 

Į Toskaną turistus traukia ne tik ugnikalniai ir kalvos, kurios užima net 66,5 proc. regiono teritorijos. Net 6 vietos Toskanoje įtrauktos į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Tarp jų – Florencijos, Sienos senamiestis, Pizos aikštė ir katedra. 

Dalio Smagurauskaitė nuotr./Toskanos miestelis
Dalio Smagurauskaitė nuotr./Toskanos miestelis

Antrimas, Šiaurės Airija. Turistų mažai žinomas regionas išskirtinio dėmesio gali susilaukti dėl netikėtos reklamos – būtent čia nufilmuoti vaizdai matomi fantastikos gerbėjų dievinamame seriale „Sostų karai“. 

Todėl galima tik spėti, kiek turistų šiemet sulauks ryškiausi Antrimo grafystės objektai, tokie kiap Murlough įlanka ar Cushendun urvai bei lyno tiltas Carrick-a-Rede Larybane. 

Kreta, Graikija. Dar viena Graikijos sala, šiemet laukianti turistų bumo, yra Kreta. Lietuviams jos pristatinėti nereikia – ją saulę mėgstantys poilsiautojai atrado prieš kelerius metus. Kreta iš tiesų yra mažas rojus mėgstantiems derinti pasyvų ir aktyvų poilsį – išsinuomotu autmobiliu nesunku apvažiuoti nedidelę salą, o keletą dienų galima skirti ir tinginių atostogų privalomam „darbui“ – saulės vonioms paplūdimyje. 

Samaros tarpeklis, Dzeuso uola, Kato zakros paplūdimys – tai tik maža dalis lankytinų vietų, kurias ruošdamiesi į Kretą turėtumėte įtraukti į savo sąrašą. Priminsime, kad, kaip ir kitur Graikijoje, Kretoje vasarą būna karšta – maždaug 27 laipsniai šilumos. Tokia temperatūra būdina tiek birželiui, tiek rugpjūčiui. 

Graikija ir jos salos. Kreta. „West Express“ ir „Novaturo“ nuotr.
„Novaturo“ nuotr./ Kreta

Porto, Portugalija. Douro upės pašonėje įkurtas Porto miestas yra antrasis pagal dydį Portugalijoje. Turistai labiausiai jį įsimena dėl portveino rūsių ir nemokamų degustacijų jose. 

Beveik visų keliautojų nuotraukose įamžinti ir miesto stogai – kalvotame mieste padaryti tokią panoraminę nuotrauką nesudėtinga, nereikia nė drono. Įspūdį palieka į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Ribeira rajonas. O alkį numalšinti padeda legendinė „Prancūzaitė“ (port. Francesinha) – sotus sumuštinis, kurio kilmę kiekvienas portugalas aiškina vis kitaip. 

123rf.com nuotr./Francesinha arba prancūzaitė sumuštinis
123rf.com nuotr./Francesinha rasite visose Porto kavinėse ir restoranuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius