Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

34 įspūdingos vietos, kurias UNESCO ką tik įtraukė į Pasaulio paveldo sąrašą

Ar planuojate keliauti, ar (kol kas) dar tik svajojate – verta pažvelgti į vietas, kurios tapo naujausiais punktais UNESCO pasaulio paveldo sąraše. Juo labiau kad nemažai jų yra ir Europoje, tad pamatyti šias ypatingas vietas nebūtinai yra tolima viltis.
Naujosios UNESCO vietos
Naujosios UNESCO vietos / UNESCO nuotr.

Kasmet UNESCO šį prestižinį sąrašą papildo įspūdingiausiomis kultūros, architektūros ar gamtos paveldo vietomis. Šiemet sąrašas sulaukė daugiau naujovių nei įprastai – net 34, kadangi praėjusiais metais komitetas nesirinko dėl pandemijos. Dar trys UNESCO vietos buvo išplėstos (įskaitant Nyderlandų gynybinę sistemą).

Iš viso UNESCO sąraše yra įrašyta daugiau nei tūkstantis viso pasaulio gamtos ir kultūros paveldo vertybių. Vien Lietuvoje jų yra 4 – Vilniaus istorinis centras, Kuršių nerija, Kernavės archeologinė vietovė, Struvės geodezinis lankas. Tikimasi, kad netrukus bus įtraukti ir Kauno modernizmo architektūra bei Trakų istorinis nacionalinis parkas.

Naujausios UNESCO paveldo sąrašo vietos – daugiausia išsiskiriančios ne gamtos grožiu, o ypatingos savo kultūrine istorija ir verte. Toks pripažinimas reiškia ne tik padidėjusį turistų susidomėjimą, bet ir galimybę gauti finansavimą, specialistų konsultacijas vietai prižiūrėti ir tvarkyti.

Pažvelkime į kelias naujausias UNESCO pasaulio paveldo sąrašo vietas iš arčiau:

Didieji Europos SPA miestai

UNESCO sąrašą papildė net 11 Europos miestų, išsidėsčiusių 7-iose šalyse: Badenas prie Vienos (Baden bei Wien) (Austrija); Spa (Belgija); Františkovi Laznės (Františkovy Lázně) (Čekija); Karlovi Varai (Karlovy Vary) (Čekija); Marianske Laznės (Mariánské Lázně) (Čekija); Viši (Vichy) (Prancūzija); Bad Emsas (Bad Ems) (Vokietija); Baden Badenas (Baden-Baden) (Vokietija); Bad Kisingenas (Bad Kissingen) (Vokietija); Montekatini Termė (Montecatini Terme) (Italija); Batas Bath (Jungtinė Karalystė).

Visuose juose rasite natūralias mineralinio vandens versmes ir pavyzdžius, kokie ir turėtų būti modernūs bei prabangūs SPA kurortai, kurie nepamiršta ir savo istorinių šaknų. Kaip rašo UNESCO, tarptautinė Europos SPA kultūra vystėsi nuo XVIII a. pradžios iki XX a. ketvirtojo dešimtmečio – tuomet iškilo didingieji tarptautiniai kurortai, kuriuose puikiai derėjo miesto gyvenimas ir komfortiškas sveikatinimasis.

Gyvenimas juose virė aplink kurhauzus, kolonadas ir galerijas, skirtas atgaivinti ne tik kūną, bet ir sielą. Po mineralinio vandens terapijos (maudymosi ir gėrimo) šiuose miestuose lankytojai gali mėgautis išpuoselėtais sodais, teatrais, viešbučiais, vilomis, kazino ir gurmaniškais restoranais. Ir visa tai – pasakiškos gamtos apsuptyje.

Transirano geležinkelis

Apie Transsibiro geležinkelį visi esame girdėję, tačiau apie Transirano – tikrai ne. Tai nors ir naujesnis bei trumpesnis geležinkelis, bet demonstruojantis didžius inžinerijos pasiekimus. Bėgiai, nutiesti iš šiaurės į pietus, jungia Kaspijos jūrą su Persų įlanka, kerta du kalnynus, upes, miškus, lygumas, net keturias skirtingas klimato zonas. Geležinkelis ir šimtai jam reikalingų tiltų bei tunelių buvo pradėtas statyti 1927 m. ir baigtas 1938-aisiais.

1 394 km ilgio geležinkelis įspūdingas ne tik savo dydžiu, bet ir inžineriniais sprendimais – statytojams teko bėgius tiesti per kalnus ir nelygias vietoves. Iš viso reikėjo pastatyti 174 didelius tiltus, 186 mažus, 224 tunelius, iš kurių 11 – spiraliniai. Įdomu ir tai, kad geležinkelis nutiestas vien tik iš mokesčių mokėtų pinigų – buvo siekiama išvengti bet kokių užsienio investicijų, o kartu ir su jomis ateinančios kontrolės.

Atlantidos bažnyčia Urugvajuje

1960 m. baigta statyti modernistinė Atlantidos bažnyčia, suprojektuota inžinieriaus Eladio Dieste, iš pirmo žvilgsnio net neprimena maldos namų. Banguojantys skliautai ir riestos sienos šią bažnyčią paverčia viena įdomiausių visame Pietų Amerikos žemyne. Stulbina ir tai, kad jos statyboms buvo naudotos ne kokios nors itin modernios statybinės medžiagos – o paprasčiausios raudonos plytos. Itin pakeri ir cilindro formos varpinė, į kurią veda palei raudonas sienas įrengti laiptai. E.Dieste kūrinys – puikus pavyzdys, ką gali vaizduotė sukurti net ir su paprasčiausiomis priemonėmis.

Olandų vandens gynybinė linija

Į UNESCO pasaulio paveldą jau yra įrašyta Amsterdamo gynybinė linija, o naujoji linija taps paveldo vietos tąsa. Ji parodo karinės gynybinės sistemos mastą – potvynių užliejamuose laukuose įtaisyti hidrauliniai įrenginiai, įtvirtinimai, kariniai postai. Šie kariniai statiniai driekiasi 85 km ir buvo statomi nuo 1814 m. iki 1940-ųjų. Jie itin gerai demonstruoja, kaip Nyderlandų žmonės sugebėjo išnaudoti hidraulines žinias šalies gynybos tikslams.

Mathildenhöhe – menininkų kolonija Darmštate, Vokietijoje

Čia XIX a. pabaigoje ėmė kurtis menininkų kolonija – inovatyvaus meno, amatų ir architektūros centras. Dabar belikę daugiau nei 20 eksperimentinių statinių ir sodų, tokių kaip koplyčia, vestuvių bokštas, pergolė, fontanas, menininkų dirbtuvės ir namai... Menininkai čia gyveno ir kūrė iki 1914 m., Pirmojo pasaulinio karo.

Išties verta šią vietą aplankyti art nouveau, Vienna Secession judėjimo, meno ir amatų sąjūdžio gerbėjams. Vieta nėra labai sunkiai pasiekiama – Darmštatas yra netoli Frankfurto, į kurį iš Lietuvos lėktuvai skraido tiesioginiais reisais.

Kolchidės miškai ir šlapynės Sakartvele

Su Juodąja jūra besiribojantis Kolchidės nacionalinis parkas – vienas iš devynių Sakartvele. UNESCO į Pasaulio paveldo sąrašą įtraukė 8 šios vietos dalis 80-ies kilometrų ilgio koridoriuje rytinėje Juodosios jūros pakrantėje. Čia lepina šiltas klimatas ir yra itin didelis drėgmės kiekis, o įvairios ekosistemos gyvuoja nuo jūros kranto iki 2,5 tūkst. metrų virš jo – senieji lapuočių miškai, šlapynės, pelkės.

Itin drėgni plačialapių medžių miškai yra tapę namais gausybei gyvūnų ir augalų rūšių, čia gyvena ir labai daug jau retais tapusių ir nykstančių gyvūnų, tokių kaip nykstantys Kolchidės eršketai, juodieji gandrai. Vieta yra ir pagrindinė stabtelėjimo vieta migruojantiems paukščiams, skrendantiems vadinamuoju Batumio „butelio kakliuku“.

Nica – Prancūzijos Rivjeros žiemos kurortas

Viduržemio jūros pakrantės Prancūzijos miestas Nica dažnam yra vasaros kryptis, bet dar nuo XVIII a. vidurio į šį kurortą žiemoti vykdavo britų aristokratai ir turtingieji. Malonus klimatas ir geografinė vieta – pajūryje, Alpių papėdėje – pavertė šį miestą itin populiariu tarp poilsiautojų.

1832 m. buvo patvirtintas miesto planas, kaip Nicą paversti dar patrauklesne užsieniečiams. Pavyzdžiui, kuklus poros metrų pločio pasivaikščiojimo takas virto prestižine promenada, kuria ir dabar garsėja miestas. Palaipsniui miestą atrado ir kiti turistai, ne tik anglai – pavyzdžiui, vis gausiau čia žiemomis pradėjo traukti rusai. Kultūrinė svečių įvairovė ir jų atvežami pinigai leido Nicai plėstis, lėmė ir eklektišką jos, kaip kosmopolitinio miesto, architektūrą.

Bolonijos portikai Italijoje

Raudonasis Italijos miestas tiesiog apsuka galva savo portikų gausa, mieste pradėti statyti dar XII a., jie ramsto pastatus ir dabar. UNESCO išskyrė 12 ansamblių, kurie geriausiai reprezentuoja miesto portikus, po miestą besidriekiančius iš viso 62 km. Kai kurie jų pastatyti iš medžio, kiti – akmens ar plytų, tvirtinti cementu. Dalis jų dengia netgi kelius ar aikštes, kiti suteikia pastogę vaikštantiems šaligatviais ar takeliais.

Portikai atsirado kaip pastogė vaikščiojantiems ir ideali vieta prekybininkams – tiek vienus, tiek kitus apsaugojo ir nuo lietaus, ir nuo kaitrios saulės. XX a. ėmus naudoti betoną, tradicinės skliautuotos arkados virto dar įmantresnėmis, kurias galima pamatyti Barca rajone. UNESCO atrinkti portikai atspindi šio architektūrinio elemento įvairovę Bolonijoje – tiek amžių, tiek pastatų stilių ar paskirtį.

Čilės Činčoro mumijos

Trijose vietose Čilėje galima susipažinti su Pietų Amerikos činčorų kultūra. Būtent čia rasti seniausi žinomi archeologiniai įrodymai apie dirbtinę kūnų mumifikaciją – jie datuojami net keliais tūkstančiais metų anksčiau nei Egipto mumijos. Per ilgą laiką činčorai tobulai išmoko atlikti sudėtingas procedūras: paprastai činčoro mumijos buvo ruošiamos pašalinant vidaus organus ir juos pakeičiant augaliniu pluoštu arba gyvūnų plaukais. Kai kurioms mumijoms balzamuotojas pašalindavo visą odą ir mėsą, o po to juos pakeisdavo moliu.

Mumijoms būdavo suteikiamos ir estetinės detalės – tai mokslininkams leidžia manyti, jog mirusieji turėjo labai svarbų vaidmenį činčorų kultūroje.

Činčoro mumijos ypač išsiskiria iš visų kitų, nes buvo mumifikuojami visi iki vieno, įskaitant ir vaikus, naujagimius bei embrionus. Tai rodo, kad mumifikacija nebuvo tik turtingųjų privilegija, buvo prieinama visų sluoksnių ir socialinio statuso žmonėms.

Visos naujosios UNESCO pasaulio paveldo vietos:

Afrika

Dramblio Kaulo Krantas: Sudaninio stiliaus mečetės

OIPC/UNESCO nuotr./Dramblio Kaulo Krantas: Sudaninio stiliaus mečetės
OIPC/UNESCO nuotr./Dramblio Kaulo Krantas: Sudaninio stiliaus mečetės

Gabonas: Ivindo nacionalinis parkas

Lee White/UNESCO nuotr./Gabonas: Ivindo nacionalinis parkas
Lee White/UNESCO nuotr./Gabonas: Ivindo nacionalinis parkas

Azija

Kinija: Čiuandžou, Sungų ir Juanų dinastijų laikų svetimšalių pirklių Kinijoje kiemas, emporiumas

Quanzhou maritime Silk Road World Heritage Nomination Center/UNESCO nuotr./Kinija: Čiuandžou, Sungų ir Juanių dinastijų laikų emporiumas inijoje
Quanzhou maritime Silk Road World Heritage Nomination Center/UNESCO nuotr./Kinija: Čiuandžou, Sungų ir Juanių dinastijų laikų emporiumas inijoje

Japonija: Amami Ošima, Tokunošima, šiaurinė Okinava ir Iriomotė

MOEJ/UNESCO nuotr./Japonija: Amami Ošima, Tokunošima, šiaurinė Okinava ir Iriomotė
MOEJ/UNESCO nuotr./Japonija: Amami Ošima, Tokunošima, šiaurinė Okinava ir Iriomotė

Japonija: Džiomono kultūros vietovės šiaurinėje Japonijoje

Sannai Maruyama Jomon Culture Center/UNESCO nuotr./Japonija: Džiomono kultūros vietovės šiaurinėje Japonijoje
Sannai Maruyama Jomon Culture Center/UNESCO nuotr./Japonija: Džiomono kultūros vietovės šiaurinėje Japonijoje

Pietų Korėja: Getbolas, Korėjos pajūrio lygumos

orld Heritage Promotion Team of Korean Tidal Flat/UNESCO nuotr./Pietų Korėja: Getbolas, Korėjos pajūrio lygumos
orld Heritage Promotion Team of Korean Tidal Flat/UNESCO nuotr./Pietų Korėja: Getbolas, Korėjos pajūrio lygumos

Tailandas: Kaengkračano miškų masyvas

Department of National Parks, Thailand/UNESCO nuotr./Tailandas: Kaengkračano miškų masyvas
Department of National Parks, Thailand/UNESCO nuotr./Tailandas: Kaengkračano miškų masyvas

Indija: Kakatijos Rudrešvaros (Ramapos) šventykla, Telangana

ASI/UNESCO nuotr./Indija: Kakatijos Rudrešvaros (Ramapos) šventykla, Telangana
ASI/UNESCO nuotr./Indija: Kakatijos Rudrešvaros (Ramapos) šventykla, Telangana

Indija: Dolovyra, Harapos miestas

ASI/UNESCO nuotr./Indija: Dholavira, Harapos miestas
ASI/UNESCO nuotr./Indija: Dholavira, Harapos miestas

Rusija: Onegos ežero ir Baltosios jūros petroglifai

Republic centre for the state protection of cultural heritage of the Republic of Karelia/UNESCO nuotr./Rusija: Onegos ežero ir Baltosios jūros petroglifai
Republic centre for the state protection of cultural heritage of the Republic of Karelia/UNESCO nuotr./Rusija: Onegos ežero ir Baltosios jūros petroglifai

Europa

Didieji Europos spa miestai: Badenas prie Vienos; Spa, Františkovy Laznės, Karlovy Vary, Marianske Laznės, Viši, Bad Emsas, Baden Badenas, Bad Kisingenas, Montecatini Terme ir Batas

UNESCO nuotr./Didžiosios Europos spa miestai
UNESCO nuotr./Didžiosios Europos spa miestai

Austrija, Slovakija, Vokietija: Romos imperijos ribos, Dunojaus limai

BLfD/UNESCO nuotr./Austrija, Slovakija, Vokietija: Romos imperijos ribos, Dunojaus limai
BLfD/UNESCO nuotr./Austrija, Slovakija, Vokietija: Romos imperijos ribos, Dunojaus limai

Belgija, Nyderlandai: Geradarystės kolonijos (Frederiksoord, Wilhelminaoord, Wortel, Veenhuizen)

Province of Drenthe on behalf of all nomination partners/UNESCO nuotr./Belgija, Nyderlandai: Geradarystės kolonijos (Frederiksoord, Wilhelminaoord, Wortel, Veenhuizen)
Province of Drenthe on behalf of all nomination partners/UNESCO nuotr./Belgija, Nyderlandai: Geradarystės kolonijos (Frederiksoord, Wilhelminaoord, Wortel, Veenhuizen)

Sakartvelas: Kolchidės drėgnieji miškai ir šlapynės

Agency of Protected Areas / UNESCO nuotr./Kolchidės miškai ir šlapynės Sakartvele
Agency of Protected Areas / UNESCO nuotr./Kolchidės miškai ir šlapynės Sakartvele

Jungtinė Karalystė: Skalūno kraštovaizdžiai Šiaurės Velse

Crown copyright RCAHMW/UNESCO nuotr./Jungtinė Karalystė: Skalūno kraštovaizdžiai šiaurės Velse
Crown copyright RCAHMW/UNESCO nuotr./Jungtinė Karalystė: Skalūno kraštovaizdžiai šiaurės Velse

Ispanija: Paseo del Prado ir Buen Retiro, meno ir mokslo kraštovaizdis

Ayuntamiento de Madrid/UNESCO nuotr./Ispanija: Paseo del Prado ir Buen Retiro, meno ir mokslo kraštovaizdis
Ayuntamiento de Madrid/UNESCO nuotr./Ispanija: Paseo del Prado ir Buen Retiro, meno ir mokslo kraštovaizdis

Italija: Padujos XIV a. freskos (įskaitant tapytąsias Skrovenjo koplyčioje, Palazzo della Ragione, Šv. Antonijaus bazilikoje ir Šv. Mykolo oratorijoje)

Comune di Padova Settore Cultura, Turismo, Musei e Biblioteche/UNESCO nuotr./Italija: Padujos XIV a. freskos
Comune di Padova Settore Cultura, Turismo, Musei e Biblioteche/UNESCO nuotr./Italija: Padujos XIV a. freskos

Italija: Bolonijos portikai

Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Bolonija, Italija
Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Bolonija, Italija

Nyderlandai, Vokietija: Romos imperijos ribos, Žemutinės Germanijos limai

Nederlandse Limes Samenwerking (NL)/UNESCO nuotr./Nyderlandai, Vokietija: Romos imperijos ribos, Žemutinės Germanijos limai
Nederlandse Limes Samenwerking (NL)/UNESCO nuotr./Nyderlandai, Vokietija: Romos imperijos ribos, Žemutinės Germanijos limai

Prancūzija: Korduano švyturys

DRAC Nouvelle-Aquitaine/UNESCO nuotr./Prancūzija: Korduano švyturys
DRAC Nouvelle-Aquitaine/UNESCO nuotr./Prancūzija: Korduano švyturys

Prancūzija: Nica, vandens kurortas Rivjeroje

Ville de Nice / UNESCO nuotr./Nica, Prancūzija
Ville de Nice / UNESCO nuotr./Nica, Prancūzija

Rumunija: Rošia Montana kasyklų kraštovaizdis

Daniel Vrabioiu/UNESCO nuotr./Rumunija: Rošia Montana kasyklų kraštovaizdis
Daniel Vrabioiu/UNESCO nuotr./Rumunija: Rošia Montana kasyklų kraštovaizdis

Slovėnija: Jože Plečniko kūriniai Liublianoje – į žmogų orientuoti miestovaizdžiai

Museum and Galleries of Ljubljana/UNESCO nuotr./Slovėnija: Jože Plečniko kūriniai Liublianoje – į žmogų orientuoti miestovaizdžiai
Museum and Galleries of Ljubljana/UNESCO nuotr./Slovėnija: Jože Plečniko kūriniai Liublianoje – į žmogų orientuoti miestovaizdžiai

Vokietija: Mathildenhöhe Darmštate

123rf.com nuotr./Mathildenhöhe – menininkų kolonija Darmštate, Vokietija
123rf.com nuotr./Mathildenhöhe – menininkų kolonija Darmštate, Vokietija

Vokietija: ShUM miestai Špejeris, Vormsas ir Maincas

Generaldirektion Kulturelles Erbe/UNESCO nuotr./Vokietija: ShUM miestai Špejeris, Vormsas ir Maincas
Generaldirektion Kulturelles Erbe/UNESCO nuotr./Vokietija: ShUM miestai Špejeris, Vormsas ir Maincas

Artimieji Rytai

Jordanija: As-Saltas, tolerancijos ir miesto vaišingumo vietovė

TURATH: Architecture and Urban Design Consultants/UNESCO nuotr./Jordanija: As-Saltas, tolerancijos ir miesto vaišingumo vietovė
TURATH: Architecture and Urban Design Consultants/UNESCO nuotr./Jordanija: As-Saltas, tolerancijos ir miesto vaišingumo vietovė

Iranas: Transirano geležinkelis

Hossein Javadi/UNESCO nuotr./Transirano geležinkelis
Hossein Javadi/UNESCO nuotr./Transirano geležinkelis

Iranas: Havramano/Uramanato kultūrinis kraštovaizdis

Hamid Binaei Faa/UNESCO nuotr./Iranas: Havramano/Uramanato kultūrinis kraštovaizdis
Hamid Binaei Faa/UNESCO nuotr./Iranas: Havramano/Uramanato kultūrinis kraštovaizdis

Saudo Arabija: Himos kultūrinė erdvė

SCTH/UNESCO nuotr./Saudo Arabija: Himos kultūrinė erdvė
SCTH/UNESCO nuotr./Saudo Arabija: Himos kultūrinė erdvė

Turkija: Arslantepė

MAIAO/UNESCO nuotr./Turkija: Arslantepė
MAIAO/UNESCO nuotr./Turkija: Arslantepė

Pietų Amerika

Brazilija: Roberto Burle Marxo valda

Iphan/SRBM/UNESCO nuotr./Brazilija: Roberto Burle Marxo valda
Iphan/SRBM/UNESCO nuotr./Brazilija: Roberto Burle Marxo valda

Čilė: Činčoro kultūros gyvenvietės ir mumifikavimo praktikos Arikos ir Parinakotos regione

Regional Program for Protection of the Chinchorro Sites / UNESCO nuotr./Čilės Činčoro mumijos
Regional Program for Protection of the Chinchorro Sites / UNESCO nuotr./Čilės Činčoro mumijos

Peru: Čankilijo archeoastronominis kompleksas

IDARQ/UNESCO nuotr./Peru: Čankilijo archeoastronominis kompleksas
IDARQ/UNESCO nuotr./Peru: Čankilijo archeoastronominis kompleksas

Urugvajus: Inžinieriaus Eladio Dieste darbas, Atlantidos bažnyčia

CPCN, Getty Foundation / UNESCO nuotr./Atlantidos bažnyčia, Urugvajus
CPCN, Getty Foundation / UNESCO nuotr./Atlantidos bažnyčia, Urugvajus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius