-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš pat tragediją Stambulo oro uoste buvę lietuviai gali dėkoti likimui

Laimės kūdikiai – taip save vadinti gali Regimantas Urbanas ir Goda Juocevičiūtė, antradienį buvę Stambulo Atatiurko oro uoste likus vos kelioms valandoms iki čia vykusių šaudynių ir sprogimų, nusinešusių 41 žmogaus gyvybę ir dar maždaug 150 sužeidusių.
Stambulo Ataturko oro uostas likus kelioms valandoms iki teroro atakų
Stambulo Atatiurko oro uostas likus kelioms valandoms iki teroro atakų / Regimanto Urbano nuotr.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija neturi žinių, kad Stambule būtų nukentėję Lietuvos piliečiai. Tačiau Atatiurko oro uoste, į kurį tiesiogiai iš Vilniaus oro uosto skraido oro bendrovės „Turkish Airlines“ lėktuvai, tądien lankėsi net keletas lietuvių.

Trys lietuviai skrydžiu iš Mongolijos sostinės Ulan Batoro į Stambulo Atatiurko oro uostą atvyko kaip tik prieš įvykstant teroro aktui. Laimei, iš oro uosto jie išvyko anksčiau, nei prasidėjo atakos.

Viena jų – Goda Juocevičiūtė – 15min pasakojo, kad atakų metu ji jau buvo viešbutyje. Todėl nerimavo tik dėl kitų keleivių, su kuriais teko skristi viename lėktuve – dalis jų greičiausiai dar buvo oro uoste ir vystant tragedijai.

„Kai sužinojau, kas įvyko, nutvilkė didelis nerimas dėl kitų keleivių, su kuriais teko skristi kartu. Tada visai nesvarbu – ar jie lietuviai, ar kitų tautybių žmonės. Juk per 8 valandų skrydį spėji su nepažįstamais pabendrauti. Buvo ir tokių keliautojų, su kuriais susipažinau savo kelionėje į Ulan Batorą. Ten išsiskyrėme kas sau, bet ir vėl susitikome Ulan Batoro oro uoste ir skridome tuo pačiu reisu į Stambulą. Atatiurko oro uoste vėl visi pabirome į skirtingas puses: vieni ėjo prie turkų oro linijų viešbučių stalo laukti pervežimo į viešbutį, kiti – laukti kito skrydžio į Europą. Dar kiti tiesiog išėjo iš oro uosto.

Lėktuve susipažinau su labai malonia mongole, kuri po atostogų gimtinėje keliavo atgal į Šveicariją pas savo šeimą. Keliais žodžiais persimečiau su prancūzų pora, kuri sakė, kad turi skrydį į Paryžių rytoj. Šnektelėjau su vienu jaunu norvegu, linktelėjome vieni kitiems su skandinavais. Kaip senos pažįstamos atsisveikinome su viena turke – su ja taip pat susipažinau skrydžio metu į Mongoliją. Dabar galvoju apie juos, nes neaišku, kokios tų žmonių istorijos...“ – rašė šiuo metu vis dar Stambule esanti G.Juocevičiūtė.

Kitas lietuvis, Regimantas Urbanas, Atatiurko oro uoste buvo likus maždaug 5–6 val. iki teroro akto. Atakos metu jis jau ilsėjosi Graikijoje, kur ir skrido per Stambulą.

„Tuo metu, kai buvome Stambulo oro uoste, ten buvo visiškai įprastas režimas. Kadangi turėjau laiko, daug po jį vaikščiojau, fotografavau. Taip pat ir prie patikros punkto, kur paskui ir buvo sprogimas.

Regimanto Urbano nuotr./Stambulo Ataturko oro uostas likus kelioms valandoms iki teroro atakų
Regimanto Urbano nuotr./Stambulo Atatiurko oro uostas likus kelioms valandoms iki teroro atakų

Apie tai, kad įvykdytas teroro aktas, sužinojau jau būdamas Atėnuose: man pradėjo rašyti draugai ir klausti, ar viskas gerai, nes žinojo, kad į Graikiją skrisiu per Stambulą. Jie nežinojo, kuriuo metu iš ten išskridau, todėl nerimavo. Tik sulaukęs jų žinučių pradėjau skaityti naujienas ir supratau, kas nutiko. O aukų skaičius tik didėjo... Žinoma, pasidarė nejauku. Juolab kad prieš 11 metų buvau Londone kaip tik tuo metu, kai buvo bandoma sprogdinti ten esanti metro stotis“, – pasakojo R.Urbanas.

Į Lietuvą jis grįžta savaitės pabaigoje, tačiau šįkart skrydis nebe per Stambulą, bet Kijevą. Todėl nepatogumų dėl atšauktų reisų iš Stambulo į Vilnių jis nepatirs.

Terorizmas nebeturi sienų

G.Juocevičiūtė kol kas dar nežino, kada pasieks Lietuvą – jos skrydis namo buvo suplanuotas trečiadienio rytą, tačiau dėl visiems suprantamų priežasčių neįvyko. Kol kas neaišku ir kada bus atnaujinti skrydžiai iš Stambulo į Lietuvą.

Ironiška, kad laukdama skrydžių Stambule šiemet nebėjau į miesto centrą, prisibijodama neramumų turistinėse vietose. O nauja ataka įvyko oro uoste, kuriame ką tik lankiausi.

Šį mėnesį tai jau antras aukų pareikalavęs teroro išpuolis Stambule, tačiau pirmasis, kuris įvykdytas oro uoste, o ne miesto centre.

„Tai, jog kokie nors išpuoliai vyksta ne Lietuvoje ir net ne Europoje, nereiškia, kad tai mums neturi rūpėti ir mūsų neliečia. Viskas šiame pasaulyje glaudžiai susiję ir niekada nežinai, kada tie keliai persipins. Šis išpuolis tik paliudijo, kad terorizmas nebeturi sienų ir agresyviai plečiasi. Jei kartą išpuolis įvyko centre, kitą kartą sprogimas gali driokstelėti prie oro uosto arba viešbutyje.

Ironiška, kad laukdama skrydžių Stambule šiemet nebėjau į miesto centrą, prisibijodama neramumų turistinėse vietose. O nauja ataka įvyko oro uoste, kuriame ką tik lankiausi...“ – emocijų neslėpė G.Juocevičiūtė.

Regimanto Urbano nuotr./Stambulo Ataturko oro uostas likus kelioms valandoms iki teroro atakų
Regimanto Urbano nuotr./Stambulo Ataturko oro uostas likus kelioms valandoms iki teroro atakų

Dėl išpuolio Turkijoje lietuviams kilo problemų keliauti

Lietuvos ambasadorius Ankaroje Audrius Brūzga BNS antradienį dar kartą užtikrino, kad per ataką nenukentėjo nė vienas lietuvis, nors keli jų buvo oro uoste.

„Nukentėjusiųjų nėra, bent jau dabar neturime žinių, kad būtų lietuviai nukentėję, bet kai kurie pataikė būti (oro uoste) tuo metu. Vienas Lietuvos pilietis kaip tik vykstantis tranzitu buvo labai arti sprogimo vietos, bet laimingo atsitiktinumo dėka išvengė jo, yra sveikas, gyvas ir tęsia kelionę iš kito oro uosto. Dar vienai merginai padėjome iš oro uosto išvykti į saugesnę vietą ir toliau rūpinsimės jos kelione,“ – sakė ambasadorius.

A.Brūzgos teigimu, Lietuvos ambasados Turkijoje darbuotojai visą naktį praleido prie telefono, teikdami pagalbą ir informaciją lietuviams.

„Dar keletas skambučių buvo iš artimųjų, iš giminių, bet kol kas, berods, didesnio nuogąstavimo dėl lietuvių padėties nėra. Be abejo, tai yra didelė sumaištis, sukrėtimas, daug žmonių yra paveikti to – prarado savo lėktuvų bilietus ar dėl laiko, logistikos susimaišė reisai – tokia ta situacija, bet vis dėlto svarbu, kad žmonės tiesiogiai, fiziškai nenukentėjo“, – kalbėjo jis.

Kol kas atsakomybės už išpuolį niekas neprisiėmė, tačiau Turkijos vyriausybės duomenimis, pirmieji požymiai rodo, kad trijų mirtininkų išpuolį Stambulo oro uoste surengė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Pasak A.Brūzgos, antradienio išpuolis „taikė į labai jautrią vietą – į tarptautinį Atatiurko oro uostą Stambule, kuris yra pagrindiniai vartai į šalį, didžiulis tranzito uostas“.

Anot ambasadoriaus, oro uosto darbą pamažu stengiamasi atkurti, imamasi papildomų saugumo priemonių.

„Oro uostas nutraukti darbo negali, jau ir dabar atnaujino darbą, skrydžiai vėl vykdomi. Pamažu susitvarkys, matyt, Turkijos vyriausybė imsis papildomų priemonių saugumui sustiprinti, jau ir dabar yra keli patikrinimo barjerai įvažiuojant į Stambulo oro uostą, tikriausiai jų bus daugiau, bus daugiau saugumo pajėgų, technikos“, – sakė A.Brūzga.

Diplomatas patarė lietuviams, kuriems teks artimiausiu metu keliauti per Turkiją, būti atidiems, saugotis ir klausyti Turkijos bei Lietuvos institucijų patarimų ir saugumo rekomendacijų.

„Nei Stambulas, nei Ankara negali sustoti ir po panašių išpuolių nesustodavo“, – sakė ambasadorius.

Užpuolikai antradienio ataką oro uoste pradėjo šaudydami prie pagrindinio įėjimo į oro uostą, o po to maždaug 22 val. vietos laiku susisprogdino. Po mirtininkų išpuolio buvo sustabdyti visi skrydžiai į oro uostą ir iš jo. Tai daugiausia aukų pareikalavusi ataka iš išpuolių, kurie šiemet buvo surengti Turkijoje.

VIDEO: Stambule nugriaudėjo sprogimas, yra žuvusių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius