Sportas gyvai
Sportas gyvai

Taupyk pinigus! Patarimai kaip keliauti pigiai ir daug pamatyti

Nori pamatyti pasaulį, patirti nuotykių ir užklysti į tolimiausias, egzotiškiausias šalis, bet tavo sąskaitoje nėra milijonų, o biudžetas turi gana apčiuopiamas ribas? Ne bėda, juk galima keliauti ir kitaip. Kaip taupyti pinigus, aplankyti daugelį šalių ir patirti įdomių įspūdžių moko „Lonely Planet“ komanda. Jie siūlo jums 10 būdų keliauti pigiau.
Keliaudami savarankiškai turėsite galimybę susidaryti sau tinkamą maršrutą.
Keliauti visuomet galima pigiau. Reikia įjungti vaizduotę! / 123rf.com nuotr.

1. Apsikeitimas namais

Pagalvokite apie šalį, kurioje norėtumėte pagyventi kurį laiką ir patirti įdomių nuotykių, įsilieti į vietinių žmonių gyvenimą, pamatyti, kaip viskas vyksta šioje šalyje iš vidaus. Pasirinkite tokią šalį ir apsikeiskite su kuo nors šioje šalyje savo namais ar butu.  Taip taupysite pinigus, nereikės mokėti už nuomą. Gyvensite vietinėje bendruomenėje, nebebūsite tiesiog turistas. Namų šeimininkas padės jums suprasti vietinę kultūrą, egzistuojančias nuostatas, bendruomenės gyvenimo būdą.

Kita idėja – išnuomuokite savo būstą kam nors, kol esate išvykęs į keliones. Taip jums nebereikės jaudintis dėl nuompinigių už būstą (jei patys jį nuomuojate) ar mokesčių už komunalines paslaugas. Be to, taip galite prisidurti prie savo kelionių biudžeto. 

2. Taupyk rinkdamasis transportą

Kelionės traukiniu: romantiška ir patrauklu, leidžia pasigrožėti gamtovaizdžiu, aplinka, sustikti vietinių žmonių, užmegsti pažinčių ar šiaip smagiai ir neįparaigojančiai paplėpeti su nepažįstamaisiais pakeleiviais.  Kelionės traukiniu tikrai taupo tavo pinigus – beveik visose pasaulio šalyse kelionės geležinkeliu gerokai pigesnės nei autotransportas. Be to, Europoje, Azijoje ir daug kur kitur veikia „Interail“ sistemos, kai nusipirkęs 1 bilietą, gali keisti traukinius, kirsti šalių sienas ir, trumpam sustodamas įvairiausiuose miestuose, sėsti į kitą traukinį ir keliauti toliau. Patogu tai, kad keliaudamas naktiniais traukiniais neturi galvoti apie nakvynę. Todėl ir vėl sutaupai.

123rf.com nuotr./Traukinys Vietname vinguriuoja per žalius laukus.
123rf.com nuotr./Traukinys Vietname vinguriuoja per žalius laukus.

Pastaraisiais metais pasaulį pamatyti dar paprasčiau – atsiranda vis daugiau pigių oro linijų, paskutinės minutės pasiūlymų, skraidinančių po Europą, Aziją, Pietų Ameriką. Ir kitus pasaulio kraštus. Informacijos apstu internete tiesiog reikia ieškoti. Pasiekt miesto oro uostus taip pat galima pigiau, nei naudotis brangių taksi paslaugomis. Beveik visur pasaulyje iki oro uostų kursuoja miesto autobusai, traukiniai. Jie kur kas pigesni.

3. Derėkis ir tarkis iš anksto

Išbandyk ir treniruok savo derybų sugebėjimus dar prieš žengdamas pro duris. Pavyzdžiui, gali susimažinti savo nakvynės kainą viešbutyje ar hostelyje užsakydamas vietą iš anksto arba derėdamasis su jais tiesiogiai.

Be to, visada gali pasitikrinti, gal jie siūlo specialias nuolaidas studentams, ar savanoriams ar kam nors dar. Arba, gyvent šia akimirka. Keliauk be plano ir ieškok, kur nakvoti jau atvykęs į vietą, tai taip pat geras kelias gauti nuolaidų. Dažnai nakvoti svečių namuose, pas vietinius žmones ar hostelyje yra kur kas pigiau ir smagiau nei dviviečiame kambaryje viešbutyje. Dalydamasis nakvynės erdve su kitais nepažįstamaisiais, gali sutikti daugybę įdomių žmonių, pasikalbėti apie pasaulio įvykius, susipažinti su kita kultūra.

4. Mink pedalus

Gyvenimas kelyje, kai vėjas žaidžia tavo plaukuose: nekalbame apie prabangų kabrioletą. Renkamės patogų dviratį. Keliauti dviračiu, minti pedalus, pavargti fiziškai, tačiau sustoti bet kada ir kur panorėjus, nusukti į bet kokį patikusį keliuką, atrasti šalį ar vietovę tokią tikrą ir dvasingą.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Dviračiai
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Dviračiai

Be to, toks keliavimo būdas – itin sveikas tiek tau tiek ir aplinkai. Keliaudamas dviračiu gali nakvoti palapinėje, stovyklavietėse ar hosteliuose. Mažiau turistinėse vietovėse gali pasiprašyti nakvynės pas vietinius žmones. Be to, jei pavargsi nuo meditacinės kelionės vienam, gali jungtis prie dviračiais keliaujančių grupių ar kitų keliautojų. Sutikęs kelyje kitą dviratininką, gali būti tikras atradęs bendramintį ir, dažnai, artimą sielą.

5. „CouchSurfing” – svečių sofos

Įdomių įspūdžių trokštančių ir pinigus taupančių keliautojų itin pamėgta „CouchSurfing“ bendruomenė, kurioje žmonės, dalinasi savo namų erdve su keliaujančiaisiais mainais už smagų bendravimą ir patirčių pasidalinimą, pokalbius apie kitas kultūras ir keliones. Bendruomenėje dalyvauja per 900 tūkst. aktyvių narių, dar tūkstnčiai susiję su ja netiesioginiais ryšiais. Užsiregistravę internetiniame puslapyje, žmonės užpildo daug informacijos apie save laukelių, kad kitiems būtų saugu pas juos apsistoti ar juos priimti į savo namus. Vėliau keliautojai vieni kitiems po pažinties rašo aprašymus ir taip informuoja kitus apie šį žmogų.

Dėka šių keliaujančių ir keliautojus priimančių žmonių, pasaulis tampa gražesne vieta gyventi. Žmonės tampa tolerantiškesni ir pakantesni kitoms kultūroms, mat svečiuodamiesi vietinio žmogaus namuose, jie pamato gyvenimą svečioje šalyje iš vidaus. Be to, dažnai „CouchSurfing“ patirtis pakeičia žmonių gyvenimus.

6. Rinkis pigias šalis

Priklausomai iš kurios šalies būsi atvykęs, tavo pinigų tikriausiai ilgiausiai užteks Azijoje, šalyse, kuriose neįtikėčiausios patirtys tiesiog kris tau į rankas ir viską apvers aukštyn kojomis. Pabandyk Bangladešą, Kambodžą, Laosą ir Indiją. Nuolat stebėk valiutų santykius šiose šalyse ir kelk koją į jas, kai jos pasirodys tau tinkamos. Be to, bet kur keliaudamas gali sumažinti savo išlaidas vengdamas didesnių miestų. Laikysiesi provincijos, mažų miestukų, neturistinių kelių – išleisi kur kas mažiau pinigų.

R.Kuzminskaitės nuotr./Tropinė žaluma Pnompenyje
R.Kuzminskaitės nuotr./Tropinė žaluma Pnompenyje

Jei piniginė kelionės metu tapo kur kas tuštesnė, nei buvo planuota, atsisakyk brangių pasilinksminimų – rinkis skaitymą, vaikščiojimą, kalbėjimą su nepažįstamaisiais, gulinėjimą paplūdimyje.

7. Pamilk ne sezono metą

Keliauk ne sezono metu, tuomet, kai kiti sėdi darbe ir net negalvoja apie atostogas ar keliones. Viskas – nuo kelionių, bilietų iki turų ir nakvynės – bus kur kas pigiau nei sezono metu. Turistinės šalys, tos, kurios vasara dūsta nuo masinio turizmo, žiemos ar rudens metu atrodys atsipalaidavusios ir erdvios, žmonės bus malonesni ir nuoširdesni. Pavyzdžiui, kurortai Italijoje ir Portugalijoje labiausiai tinka kelionėms birželį, rugsėjį ir net spalį, kai dar šilta, tačiau masių jau nebėra, o kainos kone perpus mažesnės.

8.  Vienas kelyje ar draugų kompanija

Keliauti vienam, dažniausiai, pats brangiausia būdas. Keliaudamas grupėje žmonių gali ne tik dalintis patirtimi, bet ir išlaidomis: kuro, maisto, nakvynės, nuomos ar mokesčių. Tačiau keliauti reikia su artimais draugais ar bendraminčiais, geriausia, panašiais į save. Mat kelyje gali pasirodyti, kad geriausias draugas mėgsta visai kitokius keliavimo būdus ar tempą, o tai sugadins visą kelionę. Jei keliausi vienas, gali bandyti prisijungti prie hostelių grupių. Dažnai hosteliai organizuoja turus po apylinkes, juose renkasi įdomūs žmonės. Svečiuodamasis kažkuriame mieste gali su keliais naujais pažįstamais išvykti porai dienų, pasižvalgyti ir vėl išsiskirti kelyje.

Be to, pinigus kelionėje taupysi, jei gaminsiesi maistą pats, apsipirkdamas kaip vietiniai, o ne lankydamasis restoranuose ir kavinėse. Kai keliauja pora žmonių, jų išlaidos kelionėje kiekvienam dažnai perpus mažesnės nei būtų keliaujant pavieniui.

9. Stovyklauk

Evelinos ir Karolio nuotr./Kartais palapinės kuoliukai neįsismeigia - suaalusi žemė ar dideli akmenys. Tačiau visada yra koks būdas ją pastatyti.
Evelinos ir Karolio nuotr./Kartais palapinės kuoliukai neįsismeigia - sušalusi žemė ar dideli akmenys. Tačiau visada yra koks būdas ją pastatyti.

Pamilk palapinę. Tai puikus būdas stovyklauti, keliauti bet kur, nebūti pririštam prie vietos, ir viešbučių. Tai pigu ir net jauku (kaip sraigė savo namus visada turi su savimi). Tai šiek tiek primena vaikystę. Tai ekologiška ir dvasinga, priartina prie gamtos. Ir juk nėra nieko gražiau, nei miegoti po žvaigždėtu vasaros dangumi kažkur gamtoje. Daugelyje šalių yra pritaikytų stovyklautojams kempingų, kur pasistatęs palapinę, žmogus gali naudotis dušu, elektra, internetu ir virtuve. Stovyklauti visada pigiau, nei nakvoti viešbutyje.

10. Įsidarbink

Dar nesutaupei pakankamai pinigų kelionei? Darbas kažkur užjūryje yra atsakymas tau. Paisrink šalį, kurioje norėtum pakeliauti, pasižvalgyt darbų ten. Įsidarbink. Tai ne tik leis tau pasiekti tą šalį, ją pamatyti, bet tu turėsi progos susipažinti su šalies kultūra iš vidaus, su jos žmonėmis. Tu ne tik kirsi šalies sienas kiek joje pasižvalgęs, tu paragausi jos.

Jei neturi įpatingų ar specialių profesinių gebėjimų, pabandyk žemės ūkio sektorių, darbą bare, ar turizmo sektoriuje (pagalbininkas hostelyje ar viešbutyje) arba mokyk anglų kalbos. Daugelis pasaulio šalių turi programų žmonėms, kurie tam tikrą laikotrapį norėtų mokyti anglų kalbos jų piliečius. O Australija, Naujoji Zelandija ir Japonija turi specialias atostogų-darbo vizas. Europos Sąjungos piliečiai turi teisę dirbti visose sąjungos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius