Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A lygos sezono pristatyme – apie pinigus šiukštu nė žodžio

Ketvirtadienį Lietuvos futbolo A lyga surengė spaudos konferenciją, kurioje pristatė naująjį 2015 metų šalies futbolo čempionato sezoną. Jame lygos vadovai aptarė naujoves ir pasikeitimus, pateikė informacijos apie kitus niuansus. Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis direktorius Edvinas Eimontas pasidalijo informacija apie federacijos vykdomą nelegalių susitarimų sporto prevenciją, kalbėjo apie abejotinos reputacijos asmenis „Kruojos“ klube. Vis dėlto, tiek LFF, tiek A lygos vadovai, išgirdę klausimus apie pinigus, prarado kalbos dovaną.
Justinas Garliauskas
Justinas Garliauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

A lygos klubų biudžetų atskleidimas – jų pačių reikalas

Kol kas vienintelis A lygoje rungtyniausiantis klubas yra atskleidęs planuojamą biudžetą 2015 metams. Su Kauno „Žalgiriu“ susijungęs „Spyris“ deklaravo, kad komanda turės apie 300 tūkst. eurų biudžetą.

A lygos spaudos konferencijoje dalyvavęs Utenos „Utenio“ atstovas Artūras Gimžauskas atskleidė, kad kitas lygos naujokas disponuos maždaug 330-350 tūkst. eurų biudžetu.

Penktadienį sezono pristatymo spaudos konferenciją rengia čempionas Vilniaus "Žalgiris", kuris, kaip ir pernai, irgi greičiausiai atskleis savo biudžetą.

„Jeigu klubas neturi tokio biudžeto, kaip deklaruoja „Spyris“, bent 300 tūkst. eurų, mano nuomone, net neverta žengti į elitinę lygą. Didysis sportas Lietuvoje nėra verslas, traktuoju tai daugiau kaip socialinį projektą, o mokestinė našta klubams yra didelė“, – pasakojo A.Gimžauskas.

A lygos vadovas Justinas Garliauskas ir LFF generalinis direktorius E.Eimontas teigė, kad komandų biudžetai yra žinomi, tačiau jų atskleidimas viešai yra pačių klubų reikalas. Užsiminus, kad viešas deklaravimas galbūt pridėtų skaidrumo, buvo atsakyta, kad galbūt tai reikėtų padaryti kitąmet.

Apmaudu, kad A lyga neteko trijų, sakyčiau, istorinių klubų. Viliamės ir tikimės, kad klubai, palikę A lygą, įgyvendins Vykdomojo komiteto reikalavimus ir galės startuoti I lygoje.

„Didžioji dalis klubų yra viešosios įstaigos arba organizacijos, tad jų biudžetai ir finansai teikiami viešai per Registrų centrą“, – sakė J.Garliauskas.

Net ir A lygą jau ne pirmus metus remiančios įmonės „4finance“, kurios prekiniu ženklu „SMScredit.lt“ pavadinta A lyga, atstovas Igoris Kaparis neatskleidė, kokia suma įmonės pinigų papildo A lygos biudžetą. Tai irgi yra konfidenciali informacija.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edvinas Eimonatas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edvinas Eimontas

Korupcijos ir sutartų rungtynių prevencija

E.Eimontas džiaugėsi gerėjančia kova ir ypač prevencija prieš nesąžiningus susitarimus sporte. 

Trumpai galima pasakyti, kad kartu su UEFA ir FIFA ieškojome informacijos ir ji parodė, kad galimai tie investuotojai yra aukšto rizikingumo. UEFA rekomendacija, kuriai pritarė LFF, buvo neleisti investuotojams prisijungti prie klubo.

„Pernai aktyviai stiprinome bendradarbiavimą su UEFA ir FIFA dėl sutartų rungtynių prevencijos, pasirašėme sutartis ir su įvairiomis agentūromis. Įvedėme papildomus barjerus, tikriname senus ir naujus investuotojus. Pradedame bendradarbiavimą su kriminalinės policijos biuru, Šveicarijoje jau buvome susitikę su Interpolo atstovais. Stengiamės daryti užkardas ir sportine prasme“, – pasakojo LFF generalinis direktorius.

E.Eimontas atskleidė, kad LFF vykdomasis komitetas nusprendė nepritarti naujų įtartinų investuotojų atėjimui į Pakruojo „Kruojos“ klubą. Tiesa, platesnės informacijos apie įtartinus asmenis – kas ir iš kur jie – ir vėl nepateikta. Tai esą draudžia tam tikros UEFA taisyklės.

„Trumpai galima pasakyti, kad kartu su UEFA ir FIFA ieškojome informacijos ir ji parodė, kad galimai tie investuotojai yra aukšto rizikingumo. UEFA rekomendacija, kuriai pritarė LFF, buvo neleisti investuotojams prisijungti prie klubo“, – situaciją komentavo E.Eimontas.

Apie įtartinus aplink futbolą besisukiojančius asmenis kalbėjo ir A.Gimžauskas: „Džiaugiuosi, kad LFF turi kontrolės mechanizmus ir negali bet kas investuoti. Per pastarąsias savaites, kai buvo paskelbta, jog mums suteikta A lygos licencija, gavau ne vieną ir ne du laiškus ar skambučius iš žmonių, siūliusių investuoti“.

Lygos geografija stipriai pasikeitė

Šį sezoną Lietuvos futbolo A lygoje neišvysime net trijų žinomų Lietuvos klubų. Praėjusio sezono pabaigoje visiškai subyrėjusi Gargždų „Banga“, komandą kone vien iš mėgėjų ir paauglių lipdžiusi Alytaus „Dainava“ bei ne vienerius metus finansinių bėdų kamuojamas Panevėžio „Ekranas“ išimties tvarka gali žaisti I lygoje. Žinoma, jei surinks komandas.

Šias tris komandas pakeitė Kauno klubai „Spyris“ ir „Stumbras“ bei Utenos „Utenis“.

„Apmaudu, kad A lyga neteko trijų, sakyčiau, istorinių klubų. Viliamės ir tikimės, kad klubai, palikę A lygą, įgyvendins Vykdomojo komiteto reikalavimus ir galės startuoti I lygoje. Tikėkimės, kad ateityje sportiniu keliu šias ekipas – „Ekraną“, „Bangą“ ir „Dainavą“ – mes dar išvysime A lygoje“, – teigė J.Garliauskas.

Jeigu klubas neturi tokio biudžeto, kaip deklaruoja „Spyris“, bent 300 tūkst. eurų, mano nuomone, net neverta žengti į elitinę lygą.

„Dėkojome LFF už pasitikėjimą, tarp stipriausių atsidūrėme ne vien sportiniu principu, bet ir pritaikius tam tikrą išimtį. Tik miesto dėka esame tokie, visada lengviau žengti į priekį turint stabilų finansinį užnugarį. Mūsų tikslas yra įsitvirtinti A lygoje, sukurti futbolo piramidę, įtraukti vaikus. Man visada mažo miesto futbole pavyzdys buvo Gargždai, liūdna, kad klubas žengė atgal, bet tikiu, kad grįš į teisingą kelią“, – pridėjo A.Gimžauskas.

Painiava su stadionais

Naujojo sezono pradžioje A lygoje bus tam tikrų neaiškumų dėl stadionų, kuriuose žais ekipos. Pirmenybių, kurios startuoja jau vasario 28-ąją, pradžioje ekipos žais dirbtinių dangų aikštėse, o į stadionus ant žolės persikels tik orui atšilus.

Vilniaus LFF stadione, be „Žalgirio“ ir „Trakų“ klubų, pirmąsias namų rungtynes žais ir „Utenis“. Vėliau Utenos komanda persikels į Visagino sporto centro stadioną, o Utenoje namų mačus žais jau atšilus.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Artūras Gimžauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Artūras Gimžauskas

Keliose skirtingose aikštėse sužais ir daugiau aukščiausios lygos klubų. „Spyris“ ir „Stumbras“ pirmenybes pradės NFA stadione, vėliau persikels į Kauno Dariaus ir Girėno stadioną. Didelė tikimybė, kad abu Klaipėdos klubai startuos dirbtinės dangos aikštėje.

Ilgametė senbuvė „Sūduva“ ir toliau žais „Arvi“ arenoje, „Kruoja“ pirmenybes pradės Panevėžio FA stadione, tačiau vėliau persikels į Pakruojį. Vilniuje LFF stadione, kaip ir pernai, žais „Žalgiris“ ir „Trakai“. „Šiauliai“ pirmenybes pradės „Gytarių“ stadione, vėliau persikels į miesto stadioną.

A lygos rungtynes tiesiogiai bus galima stebėti A lygos puslapyje, sportotv.lt ir futbolo.tv portaluose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius