-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Iron Wolves“ pildo baltą Lietuvos sporto dėmę – buria amerikietiškojo futbolo klubą

Ilgas bėgimas per aikštę, į šalis nuo komandos draugų smūgių pečiais ir šalmais lekiantys varžovai, paskutinė išganingoji linija ir „Touchdown!“ Daugybę kartų JAV filmuose per TV matytas vaizdelis greit bus įmanomas ir Lietuvos stadionuose. Vilniuje amerikietiškojo futbolo entuziastai formuoja komandą „Iron Wolves“ ir tikisi lietuvius supažindinti ne tik su populiariausiu JAV sportu, bet ir su amerikietiškąja kultūra.

Jau penkias savaites Saulėtekyje esančiame sporto komplekse šeštadieniais į mažą futbolo aikštelę susirenka iš tiesų marga publika. Lietuvę vedęs ir mūsų šalyje gyvenantis bei puikiai lietuviškai kalbantis baltarusis, Vilniuje dirbantis portugalas, į gimtinę sugrįžęs Amerikos lietuvis ir 40-50 sportuoti norinčių vilniečių.

Nenuostabu, kad treniruotėse anglų kalba ne mažiau vartojama nei lietuvių. O ir lietuviškų šio sporto terminų turime labai mažai. Bet treniruotėms jų ir nereikia – ne vieną bemiegę naktį prie NFL transliacijų praleidę entuziastai viską puikiai supranta.

Vienas klubo idėjos autorių, amerikietiškojo futbolo mėgėjas Gaudrius Dzikaras, sako, kad per penkias treniruotes „Iron Wolves“ jau turi vis sugrįžtančių žmonių branduolį.

Čia sportuoja ne tik „žalias“ jaunimas, bet yra ir įkopusiųjų į ketvirtąją dešimtį. Ne vienas sportuoja pasidabinęs mėgiamos NFL komandos marškinėliais, tad galima spėti, kad apie šį futbolą pirmą kartą išgirdo ne iš „Iron Wolves“. Tačiau čia priimami visi norintys – svarbiausia pastangos ir noras sportuoti.

Tiesa, tikro futbolo „Vilkai“ dar nežaidžia. Gerina fizinį pasirengimą, atlieka vadinamuosius „Drills“. Pavyzdžiui, mokosi mesti ir gaudyti kamuolį.

Portugalas Nuno Da Silva komandai vadovauja apšilimo metu. Nedidelio ūgio, tačiau gerai sudėtas vyras gainioja amerikietišką futbolą norinčius žaisti lyg tikras treneris. Trenerio pareigas atlieka ir Lietuvos baltarusis Stanislavas Maksimovas bei Anglijoje studijų metais rungtyniavęs Tomas Kačinskas.

Šis trejetas futbolą yra žaidę kitose šalyse, turi šio sporto pagrindus, žinoma, puikiai išmano taisykles.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Amerikietiško futbolo treniruotė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Amerikietiško futbolo treniruotė

Nežinančiam šio futbolo taisyklių tai atrodo sveikatai gana pavojingas sportas, tačiau tikro futbolo „Iron Wolves“ dar nežaidžia. Tam paprasčiausiai trūksta įrangos – šalmų ir „Shoulder Pads“ vadinamų apsaugų, kurios net ir patį liekniausią amerikietiškojo futbolo žaidėją paverčia grėsmingai atrodančiu plačiapečiu.

Vidutinė reikalingo komplekto kaina – apie 300 eurų, tačiau net ir vienas pats šalmas gali atsieiti gerokai daugiau.

Vis dėlto šis klubas kol kas tik mėgėjiškas ir daugelis žaidėjų yra išmėginę tik „Flag“ futbolą. Tai toks pat futbolas, tačiau žaidžiamas be kontakto, kai kiekvienas žaidėjas prie diržo turi vėliavėlę, kurią reikia nuplėšti.

Būtent nuo tokių „pasižaidimų“ Vingio parke ir užsimezgė idėja žengti, kaip sakė S.Maksimovas, paskutinį žingsnį link tikrojo futbolo. Tiesa, iki rungtynių „vilkams“ dar tolokai. Trūksta ne tik apsaugų ir šalmų, bet ir vienodos komandos aprangos.

VIDEO: Amerikietiškojo futbolo svajonė pagaliau virsta realybe ir Lietuvoje

Kam Lietuvai amerikietiško futbolo klubas? Su kuo žais „Iron Wolves“? Atsakymas paprastas – Baltijos šalių regione mes esame vienintelė valstybė, neturinti jokios šio žaidimo komandos.

Baltarusija, Latvija, Estija, net Rusija turi ne po vieną komandą. Ką jau kalbėti apie Skandinaviją ar Lenkiją, kur egzistuoja net amerikietiško futbolo lygos.

„Baltic Sea League“ vienija Rygoje įsikūrusį „Lions“, Tartu „Titans“ bei kelias Suomijos, Švedijos ir Baltarusijos komandas. Ateityje Vilniaus garbę šioje lygoje svajoja ginti ir „Iron Wolves“, tačiau dar bent metus teks palaukti ir išlieti daug prakaito treniruotėse.

Daugiau informacijos apie klubo veiklą ir treniruotes galite sužinoti "Facebook" puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius