Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pokyčius rinktinėje aiškinęs E.Jankauskas rėžė drąsiai: „Esame favoritai, nėra čia ką vynioti“

Lietuvos rinktinės treneris Edgaras Jankauskas pristatė sudėtį, su kuria bandys neprisižaisti prieš Gibraltaro komandą. Nors nuvertinti varžovų nėra linkęs, antradienį 49-ąjį gimtadienį atšventęs treneris reikalaus iš savo komandos padovanoti šventę sirgaliams.

Trečiadienį paskelbtame sąraše E.Jankauskas daug staigmenų nepateikė – dauguma futbolininkų, žaisiančių šiame lange, grojo svarbius akordus 2023-siais.

Tiesa, kelios naujienos yra.

Vilniaus „Žalgirio“ saugas Giedrius Matulevičius pastarąjį kartą kvietimo į rinktinę buvo sulaukęs prieš beveik dvejus metus, tačiau 2022-ųjų birželio kovose į aikštę nežengė.

S.Čirbos nuotr./Giedrius Matulevičius
S.Čirbos nuotr./Giedrius Matulevičius

Pastarąjį kartą su rinktinės apranga futbolą 27-erių G.Matulevičius žaidė seniai – 2019-ųjų lapkritį, kuomet Lietuva išvykoje beviltiškai krito prieš Portugaliją 0:6.

„Ir geras žaidimas, ir įvarčiai, ir pasirodymas pasirengimo etape, ir Modesto Vorobjovo nebuvimas šioje stovykloje, – saugo pakvietimo priežastis vardino rinktinės treneris. – Atsivėrė vieta ir, manau, šiai dienai, Matulevičius yra jos vertas.“

Šventinė pirmoji ši stovykla bus „Žalgirį“ palikusiam ir į Kauno rajono „Hegelmann“ persikėlusiam 24-erių Matui Vareikai – jam tai pirmas kvietimas.

fchegelmann.com nuotr./Matas Vareika
fchegelmann.com nuotr./Matas Vareika

„Matyti, kad Matas išsiilgęs futbolo, – pažymėjo E.Jankauskas. – Stebėjome „Hegelmann“ rungtynes pasirengime, čempionate. Žinome, kad turi šiokių tokių sveikatos nusiskundimų, ilga pauzė negalėjo neturėti pasekmių. Norėtųsi, kad jis grįžtų į formą dinamiškai. Tokie žaidėjai mums labai reikalingi, ypač prieš tokį varžovą kaip Gibraltaras. Mums reikia vikrių, žvitrių žaidėjų, kurie galėtų apžaisti varžovą vienas prieš vieną, kurie įkirtinėtų į erdves, ištampytų gynybos liniją.“

Aukščiausioje Turkijos lygoje rungtyniaujantis M.Vorobjovas į stovyklą neatvyks dėl malonių asmeninių priežasčių.

„Modesto nebus, jis išgyvena džiaugsmingą laiką, jo šeima laukia pirmagimio, – pasidžiaugė E.Jankauskas. – Informavo jis mus jau lapkričio mėnesį, po paskutiniųjų rungtynių, yra viską gerai pasiskaičiavęs. Toks džiaugsmingas laikas Modesto šeimoje.“

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Modestas Vorobjovas
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Modestas Vorobjovas

E.Jankausko išrikiuota kapela kovo 21-ąją išvykoje, o 26-ąją namuose žais prieš Gibraltarą. Dviejų rungtynių serijos laimėtojai išliks UEFA Tautų lygos C divizione, pralaimėję kris į Europos futbolo rūsį.

C divizione liksianti komanda susitiks su Rumunijos, Kosovo ir Kipro komandomis, D divizione varžovais būtų San Marino ir Lichtenšteino futbolininkai.

Nors taip būna nedažnai, Lietuvos rinktinės futbolininkai yra laikomi favoritais akistatose prieš 201-ąją vietą iš 210 rinktinių FIFA reitinge užimantį varžovą. Gibraltare gyvena vos 32 tūkst. žmonių.

Pastarąjį kartą būsimi varžovai oficialiose rungtynėse pergalę šventė 2020-ųjų spalį, kuomet 1:0 įveikė Lichtenšteiną. Vis dėlto E.Jankauskas neleis savo žaidėjams užsiliūliuoti prieš svarbų mūšį.

„Sugrįžtame į didįjį futbolą, pauzė buvo gana ilga, – pažymėjo spaudos konferencijoje E.Jankauskas. – Turėjome laiko pasiruošti ir paruošti informaciją žaidėjams apie mūsų artimiausią priešininką. Labai, sakyčiau, nerimavau ir nerimauju, kad nesusiformuotų varžovų komandos neįvertinimas. Mūsų profesijoje tai neatleistinas dalykas, galintis brangiai kainuoti. Esame favoritai, nėra čia ką vynioti į vatą, turime šią komandą įveikti, bet lengva nebus.

Peržiūrėjome daug rungtynių, turime pasidarę gerą analizę. Turime žaisti savo žaidimą, žinome, kur jie gali įkąsti ir nubausti. Būsime pasiruošę, džiugina, kad mūsų žaidėjai gana geroje žaidybinėje fazėje, dauguma, išvykę į užsienį, tapo pagrindo žaidėjais. A lygoje dar tik pradžia, rungtynės vyksta ant dirbtinės vejos, mes žaisime ant žolės, tad didesnė tikimybė, jog aikštėje matysime užsienyje rungtyniaujančius futbolininkus. Aišku, visi, kurie yra sąraše, turi būti pasiruošę, mūsų laukia dvejos rungtynės.“

E.Žaldario nuotr./„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva. Edgaras Jankauskas
E.Žaldario nuotr./„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva. Edgaras Jankauskas

– Treneri, Gvidas Gineitis pasirašė sutartį su „Torino“ iki 2028-ųjų. Lietuvoje gal iki galo nesuprantama, koks didžiulis tai žingsnis ir koks tikėjimas parodytas jaunu lietuviu. Gal galėtumėte pasidalinti savo įspūdžiais po tokios žinios? – klausėme E.Jankausko.

– Čia nuostabi naujiena. Tai parodo, kad klubas dirba profesionaliai, įvertina jo potencialą, galimybes, naudą, kurią jis gali nešti. Tiesiog nuostabu, kad tokio amžiaus žaidėjas jau beveik įsitvirtino pagrindinėje sudėtyje, standartinės visos padėtys patikimos jam. Belieka pasidžiaugti, kad mes turime tokį jauną žaidėją savo gretose, turime tokį užkrečiantį pavyzdį visai mūsų jaunai futbolo kartai. Štai, šitie dalykai yra šalia. Atrodo vieną dieną tu esi Mažeikių gardelyje ar Kauno akademijoje, kur buvo daug tokių vaikų, o po kelerių metų tu jau „Serie A“ žaidėjas. Nuostabu. Belieka padėkoti jo treneriams. Labai norėtųsi, kad tai nebūtų vienetinis atvejis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gvidas Gineitis ir Paulo Dybala
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gvidas Gineitis ir Paulo Dybala

– Kaip gali keistis paties žaidėjo mąstymas po tokios sutarties pasirašymo?

– Gvido laukia kitokios atkarpos gyvenime, kada ateina atsakomybė, šlovė, garbė, pinigai. Visi šie faktoriai gali turėti įtakos ir tavo formavimuisi kaip žmogui, kaip vyrui, bet, žinant Gvido charakterį, jo darbo etiką, meilę futbolui – nebus čia jokių problemų su jo atsidavimu. Netikiu, kad tai gali jam sutrukdyti toliau augti. Tikiu, kad jis gabus užkopti į dar aukštesnį lygį, tapti dar geresniu žaidėju.

– Rinktinėje Gvidas dar nėra mušęs, tad gal palankios jam bus šios dvejos rungtynės su Gibraltaru?

– Mes jau kalbėjome su juo, kad jaučiasi artėjimas prie įvarčio. Ir rinktinėje, ir klube jis, turėdamas progą, jau yra drąsus, muša į vartus, ne tik žiūri, kam kamuolį atiduoti. Manau, kad laiko klausimas, kada tas įvartis ateis. Ir jų bus tikrai daug.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gvidas Gineitis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gvidas Gineitis

– Gibraltare lankėtės ir pats, stebėjote vietinio čempionato rungtynes. Ką pamatėte ten tokio, kas leidžia Lietuvą vadinti favorite šioje poroje?

– Ką pamačiau, tai didelis kovingumas, didelis noras. Jie savo trūkumus bando kompensuoti aistra futbolui. Jie labai nori, nors ir turi limitus. Techniškai tai nėra bloga komanda, neatrodo, kad tai būtų senjorų čempionatas. Intensyvumo prasme esame geresnė komanda, tai mūsų pagrindinis ginklas šiose rungtynėse. Reikia, kad būtų kamuolio judėjimo greitis, ištampyti jų gynybą, įkirtinėti į erdves, gerai paduoti iš kraštų. Tai komponentai, kur šita komanda nėra labai pajėgi. Vėlgi, svarbiausia nenuvertinti, žinoti, kad mes galime ir privalome šią komandą įveikti. Čia negali būti pasiteisinimų, ieškojimų kažkokių atsiprašymų.

– Įprastai Lietuvos rinktinė žaidžia nuo gynybos. Čia, panašu, teks imtis pirmojo numerio vaidmens. Kiek gali būti sunku prisitaikyti prie naujų aplinkybių?

– Pats scenarijus gal ir bus kiek kitoks, nesame pratę žaisti pirmu numeriu, bet jau esame išbandę keletą formacijų. Taktine prasme esame ganėtinai lankstūs. Šioms rungtynėms dar nesame galutinai apsisprendę, tačiau turime paruošę, sudėlioję sudėtį, numatę, kurie žaidėjai tam tikrose pozicijose geriausiai tiktų. Net sudėtį bandome parinkti iš žaidėjų, kurie tiktų žaidžiant prieš tokio stiliaus priešininką.

„Scanpix“ nuotr./Armėnija – Gibraltaras
„Scanpix“ nuotr./Armėnija – Gibraltaras

– Kurie žaidėjai buvo arčiausiai rinktinės sąrašo, bet į ją nepakliuvo?

– Pirmas sąrašo sudarymas po žiemos pertraukos yra sudėtingas, jau dabar mes vėluojame savaite pagal reglamentą. Kodėl? Kad galėtume kuo daugiau žaidėjų pamatyti praktikoje. Mane džiugina, kad už brūkšnio yra keletas puikių žaidėjų.

Pasakysiu, kad vakar sužinojome, jog Matas Vareika turi tam tikrų nusiskundimų sveikata. Nežinau, kiek korektiška sakyti, bet gali būti, jog jis šiandien nežais. Yra žaidėjų, kuriais galime pakeisti iškritusius.

Vakar žiūrėjome rungtynes Kaune – Gustas Jarusevičius tikrai galėtų laisvai žaisti vyrų rinktinėje, bet šiuo atveju galvojame ir apie jaunimo rinktinę.

fk-panevezys.lt nuotr./Matijus Remeikis
fk-panevezys.lt nuotr./Matijus Remeikis

Dėl to sąraše nėra ir Matijaus Remeikio, kuris, šiai dienai, duos daugiau naudos jaunimo komandai. Nenorėčiau, kad tai kažkas aiškintų kaip žingsnį atgal. Turbūt į tai reikia žiūrėti taip, kad yra daug žaidėjų, vertų būti rinktinėje.

Pavyzdžiui, Armandas Kučys yra sąraše ir dėl to, kad gerai žaidė, ir dėl to, kad negali žaisti pirmose jaunimo rinktinės rungtynėse.

– Lietuva dar nėra kritusi į D divizioną Tautų lygoje. Kiek tai naudosite kaip paskatinimą savo auklėtiniams?

– Būtinai panaudosime (šypsosi). Nesinorėtų įeiti į istoriją šitame kontekste.

Lietuvos rinktinės sudėtis

Vartininkai: Edvinas Gertmonas (FC „Universitatea Cluj“, Rumunija), Emilijus Zubas (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis), Vytautas Černiauskas („Panevėžys“).

Gynėjai: Linas Klimavičius („Panevėžys“), Edvinas Girdvainis („Sandhausen“, Vokietija), Kipras Kažukolovas („Astana“, Kazachstanas), Klaudijus Upstas (Kauno rajono „Hegelmann“), Pijus Širvys („Maribor“, Slovėnija), Rokas Lekiatas (FC „U Craiova 1948“, Rumunija), Justas Lasickas (Liublianos „Olimpija“, Slovėnija), Markas Beneta („Panevėžys“), Edgaras Utkus („Cercle Brugge“, Belgija).

Saugai: Gvidas Gineitis („Torino“, Italija), Ovidijus Verbickas (Vilniaus „Žalgiris“), Daniel Romanovskij (Tbilisio „Dinamo“, Sakartvelas), Giedrius Matulevičius (Vilniaus „Žalgiris“), Arvydas Novikovas („Tuzlaspor“, Turkija), Vykintas Slivka („Lamia“, Graikija), Artūras Dolžnikovas („Kauno Žalgiris“), Matas Vareika (Kauno rajono„Hegelmann“), Paulius Golubickas (Vilniaus „Žalgiris“).

Puolėjai: Gytis Paulauskas (Kovalivkos „Kolos“, Ukraina), Fedor Černych (Keralos „Blasters“, Indija), Armandas Kučys („Kauno Žalgiris“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius