-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovakija – Lietuva: kuo „Mažąja Roma“ vadinama Trnava pranašesnė už sostinę Bratislavą?

Kai praėjusį mėnesį Lietuvos rinktinė vos neišsivežė pergalės iš Glazgo bei pranoko Maltos futbolininkus, daugelio futbolo aistruolių dėmesys nukrypo į Slovakiją – šalį, kurioje penktadienį mūsiškiai gali pratęsti sėkmingą 2018-jų metų pasaulio čempionato atrankos Odisėją. Ne vienam jų teko iš nuostabos kilstelėti antakius – dvikova su slovakais vyks ne sostinėje Bratislavoje, o Marijampolės dydžio Trnavoje. To priežastis aiškinosi Slovakijoje viešintis 15min žurnalistas.
Trnavos Antono Malatinskio stadionas
Trnavos Antono Malatinskio stadionas / cityarenatrnava.com nuotr.

Bratislava užleido pozicijas

Pasirodo, kad atsakymas – labai paprastas. 5,4 mln. gyventojų turinčioje šalyje tai yra didžiausia ir šiuo metu pati moderniausia futbolo arena.

Tiesa, žiūrovų skaičiumi dar didesnį stadioną turi netoli Žilinos esantis Považskos Bistricos miestas (20 tūkst.), tačiau 1975-aisiais pastatytas statinys dabar tikrai neprimena šiuolaikinių sporto objektų, o futbolas ten irgi vaidina tik epizodinį vaidmenį – vietos MŠK klubas žaidžia vos septintojoje pagal pajėgumą Slovakijos futbolo lygoje.

Sostinė Bratislava į šešėlį pasitraukusi taip pat gana senokai. Pastarąjį kartą didžiausiame savo šalies mieste slovakai namų rungtynes žaidė lygiai prieš ketverius metus, kai 0:1 nusileido graikams.

15min kalbintų vietos futbolo gerbėjų teigimu, šiuo metu Bratislavos „Pasienky“ stadionas, kuriame savo namų rungtynes žaidžia vietos „Slovan“, savo dydžiu (11,6 tūkst.) gerokai atsilieka nuo Trnavos naujosios arenos, o modernumu sostinę lenkia ir Žilinos sporto kompleksas.

Nr. Stadionas Vietų sk. Miestas Namų komanda (divizionas)
1 MŠK 20,000 Považska Bystrica MŠK (VII)
2 Antono Malatinskio 19,200 Trnava „Spartak“ (I)
3 Mestský 16,410 Dunaiska Streda „DAC 1904“ (I)
4 Pasienky 11,591 Bratislava „Slovan“ (I)
5 Štadión pod Zoborom 11,340 Nitra „Nitra“ (II)
6 Štadión pod Dubňom 11,181 Žilina „MŠK Žilina“ (I)
8 SNP 10,000 Banska Bistrica „Dukla“(II)
9 Lokomotíva 9,200 Košicė „VSS Košice“(II)
10 Prievidzos miesto 7,500 Prievidza „Baník“ (III)

Būtent Lenkijos ir Čekijos pasienyje esančiame mieste slovakai namų rungtynes žaidė iki praėjusio metų lapkričio, kol galiausiai duris atvėrė atnaujintas Antono Malatinskio stadionas.

„Mažoji Roma“

47 km į šiaurės rytus nuo sostinės esanti Marijampolės dydžio Trnava vaidino svarbų vaidmenį anuometinės Čekoslovakijos gyvenime ir buvo vienas svarbiausių šios šalies pramonės centrų.

Nemažą vaidmenį Trnava atlieka ir šalies istorijoje. Būtent jai pirmai iš visų Slovakijos gyvenviečių XIII amžiuje buvo suteiktos miesto teisės.

Dėl daugelio mieste esančių bažnyčių ir istorinių sienų Trnava neretai būdavo pavadinama „Mažąja Roma“ (parva Roma) arba tiesiog „Slovakijos Roma“.

Trnavos panorama
Trnavos panorama

Ilgą laiką šis miestas garsėjo kaip religinis Slovakijos centras, o jau beveik dešimtmetį čia gana aktyviai plėtojama automobilių pramonė. 2003 metais Prancūzijos automobilių gigantas „PSA Peugeot Citroën“ čia įkūrė savo fabriką, tad nemažai miesto gyventojų vienaip ar kitaip darbiniais santykiais yra susiję su šia milžiniška gamykla.

Kita nemaža vietos gyventojų dalis dažniausiai siejama su „ŽOS Trnava“ – didžiausiomis Vidurio Europoje geležinkelių transporto remonto dirbtuvėmis. Per Trnavą ir Bratislavą, dar šaliai priklausant Austrijos-Vengrijos imperijai, ėjo viena svarbiausių geležinkelio arterijų.

Metė iššūkį Johano Cruyffo kompanijai

„ŽOS Trnava“ logotipas šiomis dienomis puošia ir vietos „Spartak“ ekipos marškinėlius. 93 istorijos metus skaičiuojantis Trnavos klubas stipriausiame šalies „Fortuna Liga“ divizione šiuo metu žengia šeštas, o pernai tenkinosi ketvirtąja vieta.

Antonas Malatinskis
Antonas Malatinskis

Auksiniu laikotarpiu reikėtų laikyti 1968–1969 metų sezoną. Būtent tais metais Trnavos klubas sensacingai pasiekė Europos taurės (dabar Čempionų lygos) pusfinalį, kuriame po dviejų rungtynių nusileido garsiajam Amsterdamo „Ajax“ su legendiniu Johanu Cruyffu.

Pirmoje dvikovoje slovakai svečiuose pralaimėjo 0:3, tačiau atsakomajame mače vos nesukūrė dar vieno stebuklo ir įveikė savo varžovus 2:0.

1968–1973 metų laikotarpiu „Spartak” net penkerius metus tapo Čekoslovakijos čempionu ir kartu su Prahos „Dukla“ (1967) iki šiol yra vieninteliai šios šalies klubai, buvę taip arti Europos futbolo viršūnės.

Išliko tik viena tribūna

„Baltieji angelai“ (Bíli andeli – klubo pravardė) Antono Malatinskio stadione rungtyniauja nuo 1921-ųjų.

Tiesa, 19,2 tūkst. žiūrovų galinti priimti stadionas dabartinį pavadinimą gavo 1998-aisiais metais. A.Malatinskis – praeityje garsus slovakų futbolininkas ir treneris. Jis Trnavos klubui vadovavo net 14 metų, įskaitant ir šio klubo „Aukso amžių“ septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose.

Svarbiausia šalies futbolo centru Trnava tapo tik pernai, kai buvo užbaigta trejus metus vykusi stadiono rekonstrukcija. Jos metu ne tik iš pamatų pasikeitė stadiono vaizdas, tačiau ir buvo pastatytas milžiniškas prekybos centras, o visas kompleksas pavadintas skambiu „City Arena“ pavadinimu.

Slovakų teigimu, visas šis projektas atsiėjo 79 mln. eurų. 28 iš jų buvo skirti stadiono rekonstrukcijai. Slovakijos vyriausybė šiam objektui atseikėjo 13 mln. Juokingi skaičiai, turint omenyje tai, jog Nacionaliniam stadionui Šeškinėje jau esame išleidę per 120 mln. eurų.

VIDEO: Trnavos Antono Malitinskio stadionas

„Spartak“ klubo atstovų teigimu, ketinimus rekonstruoti areną jie pareiškė dar 2011-aisiais. Su žeme buvo sulygintos trys iš keturių buvusių pagrindinių tribūnų, nugriauti senamadiški prožektorių bokštai.

Tiesa, klubui namų rungtynes išskirtinėmis sąlygomis buvo leista žaisti net vykstant statybų darbams. Visiems žiūrovams teko spaustis likusioje vakarinėje tribūnoje, nes jos padidinti nebuvo galimybių dėl infrastruktūros niuansų.

Atidarymo rungtynėse praėjusių metų rugpjūtį „Spartak“ pasikvietė taip pat ne bet kokį priešininką – iš tolimosios Brazilijos atvyko Kuritibos „Atlético Paranaense“. Tiesa, šventė kiek apkarto, nes svečiai dosnūs nebuvo – išsivežė pergalę 2:0.

Bilietai – nuo 15 eurų

Rungtynių afiša
Rungtynių afiša

Nors Slovakijos čempionato metu stadiono tribūnos retai būna užpildytos, penktadienį Trnava sulauks pagyvėjimo.

Nuo sostinės Bratislavos vos kiek daugiau nei pusvalandis kelio, tad neabejojama, kad blankiai šį atrankos ciklą pradėjusią Slovakijos rinktinę palaikys vos ne sausakimšos tribūnos.

Bilietų kainos į šias rungtynes kainavo 15 ir 25 eurus. Galinėse tribūnose už vartų buvo galima įsigyti bilietą už 15 eurų, už vietą šoninėse teko pakloti 25.

Lietuvos rinktinės sirgaliams rezervuoti už vartų esantys C ir D sektoriai.

Dvikova su Lietuva slovakams Antono Malitinskio stadione bus jau šešioliktoji. Iki šiol čia šeimininkai laimėjo penkis mačus, šešis kartus dvikovos baigėsi lygiosiomis ir keturissyk pralaimėta.

Panaši statistika, jei žvelgsime ir į vien tik oficialus atrankos mačus – 3 pergalės ir 2 pralaimėjimai.

F grupė
1. Anglija 3 2 1 0 3:0 7
2. Lietuva 3 1 2 0 5:3 5
3. Slovėnija 3 1 2 0 3:2 5
4. Škotija 3 1 1 1 6:5 4
5. Slovakija 3 1 0 2 3:2 3
6. Malta 3 0 0 3 1:9 0

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius