Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sumaištis A lygoje – „Šilo“ nebus

Lietuvos futbolo pasaulyje – vėl sumaištis. Virš kitą savaitę prasidėti turėjusio A lygos sezono pakibo didelis klaustukas. 15min žiniomis, sutartomis rungtynėmis kaltinamas Kazlų Rūdos „Šilas“ šiemetinėse pirmenybėse nedalyvaus.
Kazlų Rūdos „Šilas“
Kazlų Rūdos „Šilas“ / fksilas.lt nuotr.

Jo vietą čempionate turėtų užimti „Kauno Žalgiris“, kuris praėjusį sezoną turnyro lentelėje liko paskutinis ir iškrito į Pirmąją lygą.

Šią savaitę Kazlų Rūdos futbolininkai mynė LFF slenksčius ir turėjo aiškintis dėl įtarimų sutartomis rungtynėmis.

Ketvirtadienį į LFF buvo iškviesta apie 10 „Šilo“ žaidėjų ir vyriausiasis treneris Gedeminas Jarmalavičius. Penktadienį buvo suplanuota Kazlų Rūdos komandos įprasta treniruotė, tačiau dar išvakarėse, pasitarus su rėmėjais, buvo priimtas sprendimas čempionate nedalyvauti.

15min šaltinių teigimu, tokį sprendimą Kazlų Rūdos atstovai priėmė po aštrių pokalbių su A lygos ir LFF vadovais, kurie akivaizdžiai naujokų su sutartų rungtynių šleifu nepageidavo.

Oficialiai ši žinia turėtų būti paskelbta artimiausiomis dienomis.

Tai reiškia, kad ateinantį sezoną klubo greičiausiai neliks ir Pirmos lygos pirmenybėse.

„Šilo“ futbolininkams jau pranešta apie situaciją, klubas leido jiems ieškotis naujų komandų.

Pirmąsias A lygos rungtynes su Utenos „Uteniu“ naujokai turėjo žaisti kovo 5-ąją. Lygos prezidentas Deividas Šemberas jau anksčiau buvo užsiminęs, kad jeigu „Šilas“ nežais čempionate ar tyrimas užtruktų, pirmosios jį pakeisiančios komandos rungtynės gali būti nukeltos vėlesniam laikui.

Raudonas signalas – po draugiško mačo

„Šilas“ su išlygomis, daug kam netikėtai, bet peršoko A lygos licencijavimo barjerą, tačiau vos kiek daugiau nei 6 tūkst. gyventojų turinčiam miesteliui euforijoje skęsti neteks.

Iki A lygos sezono pradžios likus kiek daugiau nei savaitei raudonu šauktuku per naujokų galvas tvojo Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Sąžiningo žaidimo skyrius.

LFF gavo partnerių informaciją dėl galimų sąžiningo žaidimo principų pažeidimų vasario 13 dieną Latvijoje vykusiose „Žiemos taurės“ (Winter Cup) turnyro kontrolinėse rungtynėse, kuriose Pirmos lygos nugalėtojai susitiko su Rygos „Metta/LU“.

Latviai dvikovą laimėjo 3:1, o varžybas organizavusi Latvijos futbolo „Virsliga“ po gauto įspėjimo atšaukė vasario 20 d. suplanuotas to paties turnyro rungtynes, kuriose „Šilas“ turėjo susitikti su „Jelgava“ klubu.

15min žiniomis, skandalingai pagarsėjusių rungtynių metu buvo statomos neadekvačiai didelės sumos už tai, jog šiose rungtynėse bus pelnyti mažiausiai trys ar keturi įvarčiai, nors dar iki 65-osios minutės rungtynių švieslentėje degė rezultatas 0:0.

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://cdn-dev.tiesraides.lv/sportacentrs.com/20170213130729_sportacentrs.tv.18_0?preroll=&postroll=

Skubėjo neskubėdami

Nors iki A lygos sezono pradžios buvo likę mažiau nei dvi savaitės, LFF tikėjosi, jog spės ištirti šį įvykį bei išsklaidyti įtarimų debesį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Edvinas Eimontas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Edvinas Eimontas

LFF Tyrimų komitetas bendradarbiaudamas su Lietuvos futbolo klubų asociacija (LFKA) dėl minėtų rungtynių pradėjo tyrimą. Tą patvirtino ir LFF prezidentas Edvinas Eimontas.

„Sprendimas nebus greitas. Turime nusistatę procedūras, kurioms reikia laiko. Kad ir kaip norėtume greičiau ištirti šį įvykį, privalome laikytis nustatytos tvarkos. Stengiamės viską padaryti kuo greičiau, tačiau savo darbą turi atlikti tiek Tyrimų, tiek Drausmės komitetai, tuomet apeliavimo mechanizmas. Laikomės teisinių reikalavimų, bet norėtume, kad šis klausimas kuo greičiau išsispręstų“, – aptakiai kalbėjo E.Eimontas.

Kalbėdamas apie potencialius A lygos naujokus LFF vadovas neslėpė, kad įtartinų signalų būta ir anksčiau.

Jei yra įtarimai ir tie įtarimai – sisteminiai, nebūna taip, kad į kitą klubą persikėlęs žmogus staiga pradeda elgtis kitaip.

„Nors yra įstatymas, tačiau jo taikymas yra ne federacijos kompetencijoje. Kiek leidžia mūsų įstatai ir taisyklės, tą mes ir darome. Visiškai uždrausti šiems žmonėms dalyvauti futbolo veikloje mes negalime. Manau, kad ateityje valstybės institucijos labiau padės sportui kovoti su sutartomis rungtynėmis.

Aš tik norėčiau pasakyti viena. Jei yra įtarimai ir tie įtarimai – sisteminiai, nebūna taip, kad į kitą klubą persikėlęs žmogus staiga pradeda elgtis kitaip. Taip nebūna. Lygiai tą patį aš sakiau prieš pusantrų metų „Šilo“ savininkams, kad jie būtų ypatingai atidūs. Jie tuo metu komplektavo sudėtį, rinkosi žaidėjus ir trenerius“, – ryžtingai kalbėjo LFF galva.

Klubas nesitreniravo

LFF įjungtas raudonas „Stop“ signalas į nežinią pasiuntė ir patį „Šilą“. 15min žiniomis, keletą pastarųjų dienų klubo futbolininkai nesitreniravo ir laukė žinių iš LFF kabinetų.

Trečiadienį futbolininkai buvo pakviesti į treniruotę, tačiau jau ketvirtadienį daugiau nei 10 žaidėjų buvo apklausti federacijoje.

Vos tik pasirodžius informacijai apie įtarimus, „Šilo“ klubo atstovai buvo išplatinę pranešimą, kuriame teigė, jog atsiriboja nuo įtarimų ir yra pasiruošę bendradarbiauti su LFF.

„FK „Šilas“ pareiškia, kad yra pasiruošęs bendradarbiauti su LFF Tyrimų komitetu, kitomis kompetetingomis institucijomis, pateikti prašomus duomenis bei paaiškinimus, visokeriopai talkinti atliekant šį tyrimą. Objektyvus ir greitas šio klausimo ištyrimas – mūsų klubo siekis ir noras.

Gerbdami ir suprasdami žiniasklaidos atstovų darbą bei jo svarbą, prašome ir raginame juos būti atsakingais, kalbėti faktų kalba, vengti dirbtinių „sensacijų“.

„Klubas visuomet buvo ir yra už sąžiningo žaidimo principus. Žinome, koks svarbus yra „Šilo“ vardas sirgaliams, dėkojame jiems už palaikymą ir tikime, jog šis nemalonus įvykis nesutrikdys pasiruošimo naujam sezonui“, – buvo rašoma klubo pareiškime.

Tiesa, klubo sporto direktorius Andrius Janulevičius jokių komentarų šia tema per visą šį laiką taip ir nepateikė.

Neišsisklaidęs įtarimų debesis

fksilas.lt inf./Alfredas Skroblas
fksilas.lt inf./Alfredas Skroblas

15min žiniomis, vienas įtariamųjų yra „Šilo“ kairysis gynėjas Alfredas Skroblas. Būtent po atakų jo kraštu krito dauguma latvių įvarčių, o beveik visuose šiuose epizoduose 32-ejų metų suvalkietis žaidė pasyviai.

Įdomiausia, kad šis futbolininkas nesąžiningu žaidimu kaltinamas jau ne pirmą kartą. Prieš pradėdamas žaisti Kazlų Rūdoje, gynėjas atstovavo liūdnai pagarsėjusiam Pakruojo „Kruojos“ klubui.

2014-ųjų metų A lygos vicečempionai savo kelią baigė skandalingai. 2015-aisiais dėl nesibaigiančios sutartų rungtynių bangos „Kruojos“ klubas pasitraukė iš A lygos ir galiausiai išvis išnyko iš šalies futbolo žemėlapio.

„Šilo“ padangė ne vien tik šviesiomis spalvomis dažėsi jau ir pernai. Gegužės pabaigoje suvalkiečiai įsivėlė į didžiulį skandalą. Tiesa, ne Pirmosios lygos čempionate, bet LFF taurės turnyro varžybose.

II etapo rungtynėse Kazlų Rūdos futbolininkai buvo laikomi aiškiais dvikovos su „Šilute“ favoritais, tačiau pergalę netikėtai šventė pastarieji.

Gytis Urba
Gytis Urba

Pagrindinis rungtynių laikas ir pratęsimas baigėsi be įvarčių, o baudinių serijoje 4:3 laimėjo šilutiškiai. Laimėjo, nes susidarė įspūdis, kad „Šilo“ futbolininkai net nenorėjo laimėti ir stengėsi neįmušti baudinių.

Du jų smūgiai nuo 11 metrų baudinio žymos tapo viso pasaulio interneto sensacija ir vadinami blogiausiais 11 metrų baudinių smūgiais futbolo istorijoje.

Ypač daug diskusijų sukėlė Gyčio Urbos bandymas. Susidarė įspūdis, kad Kazlų Rūdos komandos žaidėjas išvis stengėsi vos pataikyti į kamuolį. Jo paspirtas kamuolys pariedėjo ir sustojo nepasiekęs vartų.

VIDEO: Gyčio Urbos smūgis, tapęs interneto sensacija
VIDEO: Dar vienas „Šilo“ komandos baudinys

Futbolo kuluaruose kalbėta, kad ši „Šilo“ dovana varžovams leis Kazlų Rūdos klubui tikėtis palankumo per Pirmosios lygos tarpusavio rungtynes.

Atsitiktinumas ar ne, tačiau „Šilas“ šilutiškius įveikė tiek po kelių savaičių vykusiose dvikovoje svečiuose (4:1), tiek antrojo rato mače namuose (2:0).

Atsitiktinumas ar ne, tačiau „Šilas“ šilutiškius įveikė tiek po kelių savaičių vykusiose dvikovoje svečiuose, tiek antrojo rato mače namuose.

Futbolo cirką surengusiems „Šilo“ futbolininkams tąsyk kritikos nepagailėjo nei A lygos prezidentas D.Šemberas, nei futbolo bendruomenė, o LFF pradėtas tyrimas baigėsi šnipštu.

Po kurio laiko dėl šios istorijos šešėlis krito ir ant komandos trenerio G.Jarmalavičiaus.

Anot dvikovą stebėjusių futbolo aistruolių, kai Aurimas Raginis, tokiu pačiu „smūgiu“, kaip G.Urba, įmušė įvartį, G.Urba pribėgo prie G.Jarmalavičiaus ir pasakė, kad A.Raginis įmušė netyčia. G.Jarmalavičius piktai paklausė: „Kaip galima netyčia įmušti?“

Priminsime, jog G.Jarmalavičius užpernai stovėjo prie liūdnai pagarsėjusio „Klaipėdos granito“ vairo. Po eilinio sutartų rungtynių skandalo uostamiesčio klubas sezono pabaigoje buvo išmestas iš A lygos pirmenybių ir kaipmat baigė savo trumpą istoriją.

fksilas.lt inf./Gedeminas Jarmalavičius
fksilas.lt inf./Gedeminas Jarmalavičius

Dar anksčiau šis specialistas vadovavo taip pat liūdnai pagarsėjusiems ir sutartomis rungtynėmis įtarinėtiems „Šiaulių“ ir Alytaus „Dainavos“ klubams.

Po lažybų skandalų šleifo Saulės miesto komanda prieš keletą metų išnyko iš Lietuvos futbolo žemėlapio, tuo tarpu per keletą metų sirgalių atgaivintas Dzūkijos klubas rungtyniauja antrajame pagal pajėgumą šalies divizione Pirmoje lygoje ir pernai tarp šešiolikos komandų liko devintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius