Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 21

Ernestas ir Linas: geriausi draugai, kurie veda į priekį grindų ritulio rinktinę

Specialiosios žiemos olimpinės žaidynės Austrijoje jau įsibėgėjo. Lietuvos grindų ritulio rinktinė pirmadienį šventė fantastišką pergalę 4:0 prieš Japoniją. Mūsų rinktinėje pirmuoju smuiku griežia komandos kapitonas Ernestas Sakalauskas, kuriam aikštėje ir už jos ribų puikiai talkina Linas Vasiliauskas.
Linas Vasiliauskas ir Ernestas Sakalauskas
Linas Vasiliauskas ir Ernestas Sakalauskas / Vidos Misevičienės nuotr.

Abu vaikinai mokosi Kauno statybų ir paslaugų mokymo centro reabilitaciniame skyriuje, tačiau didžiąją laiko dalį praleidžia sportuodami. Abu žaidžia ne tik grindų ritulį, futbolą, bet ir krepšinį.

„Jeigu galėtų jie visą dieną tiesiog žaistų. Jie beprotiškai motyvuoti ir visada nori judėti. Tai geriausias būdas jiems save išreikšti“, – apie vaikinų užsidegimą sportui kalba jų trenerė Vida Misevičienė.

Nesunku pastebėti šio apdailininko ir staliaus dueto ypatumus. 20-metis Ernestas yra tikras komandos kapitonas. Būtent jis rūpinasi, kad komanda būtų pasirengusi ir prižiūri jaunesnius komandos draugus.

Aikštėje jis nevengia rodyti emocijų. Iškart matyti, kad jis reiklus kapitonas. Po skaudaus pralaimėjimo 2:6 Švedijai E.Sakalauskas nevyniojo žodžių į vatą: „Gal kažkas nesupranta, ką mes čia darome, o gal tiesiog patingi. Manau, kad mes galime žaisti daug geriau.“

Futbole jis žaidžia puolėjo pozicijoje ir manęs tai visai nenustebino. Iš Kėdainių kilusio E.Sakalausko mėgstamiausia komanda – Madrido „Real“: „Ir tikrai ne dėl Cristiano Ronaldo. Jie tiesiog labai gerai žaidžia kaip komanda.“

GEPA nuotr./Lietuvos grindų ritulio rinktinė
GEPA nuotr./Lietuvos grindų ritulio rinktinė

23-ejų Linas Vasiliauskas yra daug ramesnis šio tandemo dalyvis. Būtent dėl to kaunietis džiaugiasi atradęs sportą: „Man patinka tiek futbolas, tiek krepšinis. Sportas man padėjo labiau pasitikėti kitais ir pačiu savimi.“

Abu sportininkai ilgai nedvejojo, kai jiems pasiūlė žaisti mažai girdėtą grindų ritulį.

„Treneriai pasiūlė. Pabandėme žaisti ir pasilikome. Principai panašūs – reikia gintis, pulti ir įmušti. Kaip kapitonas, aš manau, kad geriausias būdas užvesti komanda yra įmušti įvartį“, – sėkmingo lyderio receptu pasidalijo E.Sakalauskas.

Vaikinus neįprastos sporto šakos moko ir kiekvieną žingsnį stebi patyrusi komanda - sporto šakos Lietuvoje pradininkas ir rinktinės treneris Rytis Šležys, Gintaras Čečkauskas bei Rimvydas Mikučiauskas.

Baigiantis pokalbiui, paklausiau Lino, kas yra jo mėgstamiausias futbolo žaidėjas. Buvau pasirengusi išgirsti apie Cristiano Ronaldo ar Lionelį Messi. Galbūt vietos herojų Deividą Šemberą.

„Ernestas labai gerai žaidžia“, – nustebino mane Linas ir tada aš supratau, kad kalbuosi su tikrais draugais.

Specialiosios žaidynės

Specialiosios žaidynės yra skirtos intelekto sutrikimų turintiems žmonėms ir visai visuomenei, kuri, stebėdama ir dalyvaudama drauge, įgyja daugiau atsakomybės bei supratimo apie visuomenės narius, turinčius specialių poreikių.

Žaidynėse dalyvauja 107 valstybių sportininkai, kurie varžosi devynių sporto šakų varžybose.

Lietuviai dalyvaus trijų sporto šakų varžybose: startuos 7 slidininkai, 6 sniegbridininkai ir 15 salės ritulininkų. Nors mūsų šalies atletai žaidynėse dalyvaus ketvirtą kartą, grindų ritulio žaidėjams tai bus debiutas.

Visą mūsų šalies delegaciją sudaro 38 asmenys: 28 sportininkai, 8 treneriai, delegacijos vadovas ir jo padėjėjas.

Lietuvos specialieji olimpiečiai iš pastarųjų vasaros žaidynių Los Andžele 2015 metais grįžo laimėję net 17 medalių, iš jų 9 aukso.

2013 m. žiemos žaidynėse Pietų Korėjoje lietuviai iškovojo 13 medalių, iš jų 8 aukso.

Šį pasiekimą pakartoti bus nelengva. Didžiausios medalių viltys siejamos su mūsų slidininkais, kurie treniruojasi Utenos daugiafunkciame centre.

Specialiosios vasaros ir žiemos olimpiados apima 32 skirtingas sporto šakas, judėjime dalyvauja daugiau nei 4,2 mln. atletų 170 šalyse. Specialiosios olimpinės žaidynės pirmą kartą buvo subrandintos 1968 metais JAV prezidento Johno Kennedy sesers Eunice Kennedy Shriver.

Kaip ir olimpinės žaidynės, taip ir Specialioji olimpiada vyksta žiemą ir vasarą. Tiek vasaros, tiek žiemos Specialioji olimpiada vyksta kas ketverius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius