Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausiai Lietuvos sportininkei sukanka 18 metų – Rūtos Meilutytės karjera

Plaukikė Rūta Meilutytė neabejotinai yra žinomiausia Lietuvos 18-metė. 2012 metų Londono olimpinių žaidynių metu ji lietuviams tapo griaustiniu, sugriaudėjusiu iš giedro dangaus. Iki olimpiados apie ją žinojo tik vienas kitas sporto gerbėjas, tačiau po jos R.Meilutytės gyvenimas galutinai pasikeitė. Vienai geriausių pasaulio plaukikių kovo 19-ąją sukako 18 metų. 15min.lt siūlo dar kartą pažvelgti į svaiginančią merginos sportinę karjerą, suskaičiuoti jos medalius ir rekordus.
Rūtos Meilutytės apdovanojimai
Rūtos Meilutytės apdovanojimai

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

R.Meilutytės užgriuvusi šlovė „nesugadino“

Plaukimo treniruotes R.Meilutytė pradėjo lankyti Šilainių baseine būdama septynerių metų amžiaus 2007 metais.

Prieš trejus metus mergaitė buvo netekusi mamos, kurią, anot įvairių R.Meilutytės interviu, ji mažai teatsimena. Dukrą augino tėvas Saulius, ji turi du vyresnius brolius bei itin artimą jai močiutę, apie santykius su kuria yra taip pat pasakojusi ne kartą.

„Ketverius metus lankiau krepšinį, bet susilaužiau koją, todėl teko mesti. Visko buvo. Bandžiau lengvąją atletiką, šokius. Bet plaukimas visuomet buvo Nr. 1. Į plaukimą atėjau, kad išmokčiau plaukti, nebijočiau vandens, kad pagerinčiau laikyseną. Taip ir likau“, – 2012 vasarą portalui 15min.lt pasakojo sportininkė.

R.Meilutytei šiuo metu priklauso... laikykitės – 63 Lietuvos plaukimo rekordai, iš kurių 18 pasiekti tarp suaugusiųjų.

Plaukikei tapus garsenybe ne tik šalies, bet ir pasauliniu mastu tėvas Saulius dukrą itin saugo, ypač jos asmeninį gyvenimą.

Pati R.Meilutytė yra viena populiariausių lietuvių socialiniuose tinkluose – turi daugiau 130 tūkst. gerbėjų „Facebook“ tinkle, 53 tūkst. sekėjų „Twitter“ bei 38 tūkst. sekėjų „Instagram“. Vis dėlto, nors sportininkė ir nemažai rodosi šiose platformose, tačiau visada sugeba išlaikyti atstumą, neleptelti kažko skandalingo ar netinkamo. Dėl to R.Meilutytė tik dar labiau mylima.

Prie visa to prisideda ir begalinis R.Meilutytės patriotizmas bei visada deklaruojama meilė gimtajai Lietuvai. Nors mergina būdama tik 13-os metų išvyko treniruotis į Angliją, tačiau visada pabrėžia, kad tikraisiais savo namais laiko Lietuvą ir tikisi kažkada sugrįžti į gimtinę.

„Nebūsiu aš britė ir taškas. Niekad nekeisiu Lietuvos pilietybės ir nėra ko apie tai klausinėti“, – viename interviu po triumfo Londone sakė plaukikė.

Vėliau R.Meilutytei dar ne kartą teko atsakinėti į klausimus apie pilietybę, tačiau atsakymai visada buvo tokie pat – aš lietuvė!

Rūtos Meilutytės rekordai
Rūtos Meilutytės rekordai

Kas kartą į Lietuvą grįžusi sportininkė dalyvauja įvairiose socialinėse akcijose, lanko sergančius vaikus, remia jaunuosius plaukikus, be to, nepasididžiuoja startuoti ir Lietuvos plaukimo pirmenybėse, kuriose dažniausiai didelės konkurencijos nesulaukia.

Nesuskaičiuojamos pergalės

Nebūsiu aš britė ir taškas… Niekad nekeisiu Lietuvos pilietybės ir nėra ko apie tai klausinėti

Suskaičiuoti R.Meilutytės medalius svarbiausiose varžybose nėra itin sunku, tačiau pagalbos tam reikia.

Visi žino, kad sportininkė yra Londono olimpinių žaidynių čempionė, o savo kol kas didžiausią pergalę pasiekė būdamas vos 15 metų. Ji jauniausia olimpinį medalį laimėjusi lietuvė istorijoje.

Tiesa, pasaulio čempione pirmą kartą R.Meilutytė tapo jau būdama 16-os, tad Linos Kačiušytės, kuri 1980 m. planetos pirmenybes laimėjo būdama 15-os, neaplenkė.

Rūtos Meilutytės rezultatai plaukimo ktūrine rungtyje Olimpiniame baseine
Rūtos Meilutytės rezultatai plaukimo ktūrine rungtyje Olimpiniame baseine

Lietuvė be olimpinės čempionės titulo dar yra 2012 metų trumpo vandens pasaulio čempionato 50 ir 100 metrų krūtine rungčių nugalėtoja bei 100 metrų kompleksiniu būdu sidabro medalininkė. 2013 metų pasaulio čempionato olimpiniame baseine 100 metrų krūtine čempionė ir 50 metrų krūtine vicečempionė. 2014 m. planetos pirmenybių 25 m baseine čempionė (50 m krūtine) ir sidabro medalininkė (100 m krūtine).

O kur dar krūvos medalių jaunių ir jaunimo varžybose, įvairios tarptautiniuose turnyruose bei praėjusių metų vasaros jaunimo olimpinėse žaidynėse?

2014 metų rugpjūčio mėnesį R.Meilutytė tapo pirmąja ir kol kas vienintele pasaulio plaukike, turinčia olimpinių žaidynių, jaunimo olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionatų aukso medalius 100 metrų krūtine distancijoje olimpiniame baseine.

Rūtos Meilutytės rezultatai plaukimo ktūrine rungtyje trumpajame baseine
Rūtos Meilutytės rezultatai plaukimo ktūrine rungtyje trumpajame baseine

R.Meilutytei priklauso 63 Lietuvos plaukimo rekordai, iš kurių 18 pasiekti tarp suaugusiųjų. 18 rekordų pasiekti amžiaus grupėje iki 17 metų, 14 – iki 15 ir 13 rekordų – iki 13 metų amžiaus grupėje. Iš 63 rekordų 28 pasiekti olimpiniame 50 metrų, o 35 – 25 metrų ilgio baseine.

R.Meilutytė yra pasiekusi tris pasaulio rekordus. 2013 metų pasaulio čempionate Barselonoje olimpiniame baseine sportininkė pagerino ir 50, ir 100 metrų krūtine moterų planetos rekordus. Tų pačių metų rudenį Maskvoje lietuvė pasiekė ir 100 metrų krūtine rungties rekordą 25 metrų baseine.

Tiesa, jamaikietė Ali Atkinson pernai planetos pirmenybėse šį pasiekimą pakartojo, tad planetos rekordas dabar priklauso joms abiem. Be šių rekordų R.Meilutytei priklauso ir keturi Europos žemyno rekordai, kurių plaukikė iš viso yra pasiekusi aštuonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius