Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos rankininkai pradėjo pasirengimą lemiamai pasaulio čempionato atrankos dvikovai

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė pirmadienį susirinko į treniruočių stovyklą Vilniuje. Lietuvos rankininkai sostinėje rengiasi lemiamai kovai dėl kelialapio į 2025 m. pasaulio čempionato finalinį etapą, skelbia Lietuvos rankinio federacija.

Paskutiniame trečiame atrankos turnyro etape Gintaro Savukyno treniruojama nacionalinė Lietuvos komanda kovos su Vengrijos rinktine. Pirmas susitikimas vyks gegužės 9 d. didžiausioje Vilniaus „Twinsbet“ arenoje, atsakomosios rungtynės – gegužės 12 d. Vengrijos mieste Vesprėme.

Dvikovoje su būsimais Paryžiaus olimpinių žaidynių dalyviais vengrais, Lietuvos rinktinė neišvengė skaudžių netekčių. Dėl sunkios kelio traumos jau ilgokai rinktinei negali padėti vienintelis lietuvis, laimėjęs Čempionų lygą – Jonas Truchanovičius, sveikatos problemos sustabdė ir Lietuvos rinktinės kapitoną Gerdą Babarską.

Sauliaus Čirbos nuotr./Gintaras Savukynas
Sauliaus Čirbos nuotr./Gintaras Savukynas

„Gerdas kentė nugaros skausmus dar praėjusiame atrankos etape. Tačiau nepaisant to, padėjo Lietuvos rinktinei įveikti suomių barjerą. Deja, situacija dėl Gerdo sveikatos nepagerėjo. „Aix“ klubo medikai su juo dirba individualiai ir stengiasi, kad jis galėtų rungtyniauti lemiamose Prancūzijos čempionato rungtynėse. Dėl pėdos traumos rinktinėje nebus ir Vokietijoje rungtyniaujančio Beno Butkaus. Linijos žaidėjo netektis taip pat yra nemenkas nuostolis, – sako Lietuvos rinktinės treneris G. Savukynas. – Turime pripažinti, kad tinkamos pamainos tokiems žaidėjams, kaip Truchanovičius ar Babarskas mes neturime. Lietuvoje nėra profesionalių rankininkų, todėl dėl įvairių priežasčių kai kurie kviesti žaidėjai negali prisijungti prie rinktinės. Andrius Montvilas iš Kauno „Granito“ į rinktinę neatvyks dėl egzaminų universitete, dėl užimtumo darbe prie rinktinės negali prisidėti Martynas Lapinskas iš „Vilniaus“ klubo.“

Treneris tvirtina, kad komandą į priekį turėtų vesti ilgamečiai rinktinės lyderiai, sukaupę patirties 2022 m. Europos čempionate, EHF Čempionų ir Europos lygose bei stipriuose nacionaliniuose čempionatuose.

„Jau ne pirmus metus rinktinės lyderio vaidmuo tenka Aidenui Malašinskui. Patyręs 37-erių metų įžaidėjas yra mūsų vedlys puolime ir pagrindinis atakų organizatorius. Pastaruoju metu daug tvirčiau rinktinėje atrodo ir solidų žaidimą demonstruoja Karolis Antanavičius, kuris nevengia imtis lyderio vaidmens ir buvo rezultatyviausias praėjusiame atrankos etape. Gynyboje tikimės daug pagalbos iš vartininkų. Neturint mūsų gynybos bokštų Truchanovičiaus ir Babarsko, vartininkams teks nemaža atsakomybė, – teigia G. Savukynas. – Prie lyderių reiktų priskirti ir Beną Petreikį bei Mindaugą Dumčių. Jie jau ne vieną sezoną žaidžia antrojoje Vokietijos lygoje, kuri yra tarp stipriausių Europoje. Benas yra rungtyniavęs ir stipriausioje Europoje laikomoje pirmojoje Vokietijos lygoje. Po pertraukos į rinktinę grįžta Gabrielius Virbauskas, pastaruoju metu labai rezultatyviai žaidžiantis Rumunijos čempionate.“

Pagal reitingą į antrąjį pasaulio čempionato atrankos etapą patekusi Lietuvos rinktinė pirmąjį barjerą įveikė tik po dramatiškos kovos. Abu Lietuvos rinktinės susitikimai su suomiais baigėsi lygiosiomis – 20:20 svečiuose ir 26:26 namuose. Vietą kitame etape lietuviai iškovojo suomius Alytuje įveikę baudinių serijoje.

Sauliaus Čirbos nuotr./Giedrius Morkūnas
Sauliaus Čirbos nuotr./Giedrius Morkūnas

G. Savukynas tikisi, kad po įnirtingos kovos pasiekta pergalė, įgautas pasitikėjimas savo jėgomis ir žiūrovų palaikymas Vilniuje padės pasiekti teigiamą rezultatą ir su galinga Vengrijos rinktine, šių metų Europos čempionate užėmusia aukštą 5 vietą bei atrankos turnyre iškovojusia kelialapį į Paryžiaus olimpines žaidynes.

„Pirmų rungtynių rezultatas bus indikatorius tolesnei dvikovos eigai ir nuo pirmų rungtynių baigties labai daug priklausys galutinis dvikovos rezultatas. Namuose mums labai svarbus žiūrovų palaikymas. Esame namų komanda ir žiūrovai yra mūsų aštuntas žaidėjas, – tvirtina Lietuvos rinktinės treneris. – Visas svarbiausias pergales Lietuvos rinktinė yra iškovojusi namuose. Paskutinis pavyzdys – namuose buvo nugalėta tituluota Islandijos rinktinė ir ši pergalė garantavo Lietuvos rankininkams kelialapį į 2022 metų Europos čempionatą.“

Lietuvos rankininkai pasaulio čempionate yra dalyvavę vienintelį kartą. 1997 m. planetos pirmenybėse Lietuvos rankininkai užėmė 10 vietą. Japonijoje vykusiame pasaulio čempionate rungtyniavo ir dabartinis rinktinės treneris G. Savukynas.

Sauliaus Čirbos nuotr./Aidenas Malašinskas
Sauliaus Čirbos nuotr./Aidenas Malašinskas

Tarp 18-os į rinktinę pakviestų žaidėjų – vienuolika Lietuvos čempionate ir septyni užsienio klubuose rungtyniaujantys rankininkai. Žaidėjų amžiaus vidurkis – 25,4 m. Vyriausi – 37-erių metų A. Malašinskas, 36-erių Giedrius Morkūnas ir 32-iejų B. Petreikis, jauniausi – 17-etis Matas Kairys, 19-etis Tomas Drakšas ir 20-ečiai Ernestas Stvolas, Mantas Urvikis ir broliai Romas bei Matas Aukštikalniai.

Suprasti akimirksniu: Lietuvos rinktinės sudėtis

  • Vartininkai: Lukas Gurskis (Vilniaus „Amber“), Matas Pranckevičius ir Giedrius Morkūnas (abu Vilniaus „Šviesa“).
  • Kairieji kraštai: Ernestas Stvolas („Amber“) ir Mantas Urvikis („Šviesa“).
  • Kairieji pusiau kraštai: Karolis Antanavičius („Hard Alpla“, Austrija), Matas Aukštikalnis („Amber“), Modestas Štarolis (Kauno „Granitas-Karys“) ir Matas Kairys (Klaipėdos „Dragūnas“).
  • Įžaidėjai: Aidenas Malašinskas (HC „Buzau“, Rumunija), Benas Petreikis („TuS N-Lubbecke“, Vokietija), Romas Aukštikalnis („Empor Rostock“, Vokietija) ir Tomas Drakšas („Dragūnas“).
  • Linijos žaidėjas: Džiugas Jusys („HSG Hanau“, Vokietija).
  • Dešinieji pusiau kraštai: Mindaugas Dumčius („Elbflorenz Dresden“, Vokietija) ir Žanas Gabrielius Virbauskas („CSM Bacau“, Rumunija).
  • Dešinieji kraštai: Marius Kairys („Granitas-Karys“) ir Mykolas Lapiniauskas („Dragūnas“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius