Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 08

Trauma nesutrukdė Žydrūnui Savickui pagaliau išpildyti savo svajonės

Antradienį į Lietuvą iš JAV sugrįžo stipriausias šalies ir viso pasaulio žmogus Žydrūnas Savickas. 40-metis atletas praėjusį savaitgalį triumfavo prestižiškiausiose pasaulio galiūnų varžybose – „Arnold Strongman Classic“. Aštuntą kartą čia nugalėjęs lietuvis sako pagaliau išpildęs savo gyvenimo svajonę. Vis dėlto titulų medžioklės baigti jis nežada.

Arnoldo Schwarzeneggerio vardo turnyre lietuvis dalyvavo dvyliktą kartą ir aštuntą kartą jame laimėjo pirmąją vietą. Tai šių varžybų rekordas, kurį pagerinti reikės tikrai ne vienerių metų.

Kaip sakė pats sportininkas, jo ilgametis tikslas ir buvo laimėti šias varžybas aštuonis kartus. Vis dėlto bent šiemet Ž.Savickas planų dar turi nemažai, o vienas jų – pagerinti pasaulio rasto kėlimo rekordą.

Praėjusių metų gegužę lietuvis iškėlė 228 kg rąstą ir nuo tada rekordas priklauso jam. Tiesa, Ž.Savickui kiek gaila dėl mirties traukos pasaulio rekordo, kurio lietuviui „pagauti“ jau greičiausiai nebepavyks. 

– Paskutinėje rungtyje išplėšėte titulą. Sunkiai sekėsi pasiekti pergalę?  – paklausėme Ž.Savicko.

– Sunkiai sekasi, jau pernai norėjau laimėti, bet teko metams atidėti. Gal atrodė iš šalies, kad sekėsi labai sunkiai, bet teko kovoti ne tik jėga, bet ir išskaičiuoti kiekvieną priėjimą, kiekvieną pakartojimą. Mano skaičiavimai suveikė.

Šiemet ne kartą turėsiu galimybę pagerinti pasaulio rąsto kėlimo rekordą, nes rungtis bus gal ketveriose varžybose, tad kuriose nors aš tai padarysiu.

Nemėgstu skųstis, bet prieš dvi savaites iki varžybų man pavyko gauti traumą, nors buvau puikios formos. Įtrūko nugaros raumuo, tad mano dalyvavimas buvo pakibęs ant plauko.

Svorio atkėlime užėmiau šeštąją vietą ir nuo pagrindinio varžovo atsilikau keturiais taškais, bet likau sveikas ir nepabloginau traumos. Man tai buvo didelis pasiekimas, nors iš šalies gal atrodė kaip fiasko. 

– Prieš metus Bryanui Shaw vienu tašku pralaimėjote, dabar vienu tašku laimėjote. Savotiškas revanšas?

– Tokiame lygyje, su tokiais varžovais laimėti daugiau nei vienu tašku yra tikrai sunku. Aišku, jei būčiau sveikas, gal būtų pasisekę lengviau. Naščiuose norėjau laimėti, bet vieną tašką praradau. Bet nuo savo plano praradau tik pusantro taško, tad viskas yra gerai.

– Vytautas Lalas užėmė trečiąją vietą. Jis kurį laiką dėl traumos nesportavo. Nustebino jo forma?

– Nenustebino, nes 2013 metais jau yra laimėjęs šias varžybas. Džiugu, kai trejetuke yra net du lietuviai. Jis dar nėra visiškai išsigydęs traumų, bet progresas yra į gerąją pusę, manau, kad ateityje jis dar ne tik ant prizininkų pakylos lips, bet ir laimės. 

– Ar aštuntas kartas šiose varžybose jau bus paskutinis?

– Mano svajonė ir tikslas buvo laimėti „Arnold Strongman Classic“ aštuonis kartus. Ar tai bus paskutinis, ar nepaskutinis dar negalvoju. Padariau, ką norėjau ir svajojau daug metų. Varžyboms rengiausi labai sunkiai – penkis mėnesius vietoj trijų, atidaviau daug jėgų. Jei būčiau nelaimėjęs – būtų labai apmaudu. Šį sezoną dar turiu nemažai planų, pabaigsiu metus ir paskui žiūrėsime. Iš tikrųjų, darbą esu atlikęs iki galo ir labai didelių ambicijų „Arnold Strongman Classic“ turnyre nebeturiu.

– Kodėl būtent aštuonis?

– Tai tiesiog toks idealus skaičius, jo forma... Iš 12-os dalyvautų kartų dvylika buvau ant nugalėtojų pakylos, visus kartus galėjau ir laimėti, gal 12 būtų geriau. Bet sporte visada laimėti neįmanoma – padarai klaidų, atsiranda traumų, kartais varžovai nustebina.

Prieš dvi savaites iki varžybų man pavyko gauti traumą, nors buvau puikios formos. Įtrūko nugaros raumuo, tad mano dalyvavimas buvo pakibęs ant plauko.

– Jau nebe už kalnų ir pasaulio čempionatas?

– Dabar visa koncentracija būtent tam – tai antras darbas, kurį norėčiau šiemet padaryti. Šiemet ne kartą turėsiu galimybe pagerinti pasaulio rąsto kėlimo rekordą, nes rungtis bus gal ketveriose varžybose, tad kuriose nors aš tai padarysiu. Mano fizinė forma tam yra optimali, tačiau šį kartą koncentravausi į varžybų laimėjimą. Dabar jau teks pabandyti rekordui pasirengti.

– Kada vyks pasaulio čempionatas?

– Pagal taisykles vietą ir laiką mes sužinome prieš du mėnesius. Kol kas dar nežinome, tad jis vyks ne anksčiau nei po dviejų mėnesių. Turėjo vykti balandį Malaizijoje, bet jie atšaukė.

Vietos yra dabar kelios – Teksasas, Los Andželas arba PAR. Kai bus išspręstas vietos klausimas, bus nuspręsta ir dėl datos. Aš manau, kad tai turėtų būti gegužė arba liepa, o man galbūt optimaliausia būtų gegužė.

– Britas Eddie Hallas sakė, kad mirs, bet bus stipriausias pasaulio žmogus. Kaip į tai reaguojate?

– Aš irgi perskaičiau tą straipsnį ir galvoju, gal žmogui padėti reikia. Nedalyvauti pasaulio čempionate (juokiasi), žmogų reikia gelbėti. Jis progresuoja, yra stiprus sportininkas, tačiau šiai dienai vis tik pagrindinis mano varžovas yra B.Shaw ir jam reikia ne tik mane aplenkti.

– Tačiau jo rekordas atrodė įspūdingai?

– Taip, bet ir aš buvau labai netoli jo rekordo prieš dvejus metus, bet patyriau dvigalvio raumens traumą, nugaros traumą. Šiaip ne taip išsikapanojau iš tų bėdų, tad iki tokio rekordo man dabar trūksta.

Apmaudu, kad jis taip toli pabėgo, nes atkėlimas buvo mano stipriausia rungtis, kažkada man priklausė pasaulio rekordas. Manau, kad ne taip paprasta būtų jį pavyti, tačiau mano tikslas dabar yra įtvirtinti rąsto kėlimo rekordą galutinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius