-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Muaythai čempionas Sigitas Gaižauskas: „Noriu žengti į ringą ir mėgautis kova“

Vasarą iš Tailando grįžusio vieno geriausių Lietuvos Muaythai kovotojų 31-rių metų Sigito Gaižausko laukia naujas iššūkis. Rugsėjo 25 d. vyksiančio „Powerfight“ turnyro metu jis kausis su Tailando Muaythai čempionu Phongnaret Thongkham (žinomu kaip „Ga-sa-long“). 23-jų metų tailandiečių meistras sveria 76 kilogramus ir jau yra turėjęs virš 100 kovų.
Sigito Gaižausko kovos akimirka
Sigito Gaižausko kovos akimirka / Beno Dragūno nuotr.

Praleidęs 9 mėnesius Tailande, kovotojas po pralaimėjimo grįžo su suskilusiu žandikauliu bei sulaužyta dešine ranka. Nors grįžus ir nebuvo nuotaikos, teko lankytis pas gydytojus ir sveikti po traumų, vaikinas ir toliau neleido laiko veltui. Negalėdamas sportuoti su rankomis, pradėjo bėgioti maratonus, kurie pasak sportininko, pravertė bendram pasiruošimui.

„Aš nesu kaip daugelis sužvaigždėjusių kovotojų, kurie bijo pralaimėti. Aš nebijau, noriu mėgautis kova ir niekam nesistengiu kažko įrodyti,“ – sakė S. Gaižauskas.

Paklausus ar nebus sunku lipti į ringą po ganėtinai ilgos pertraukos ir patirto pralaimėjimo, Europos čempionas sakė nebijantis ir kaip tik labai nori ir laukia, kada galės vėl žengti į ringą.

„Aš nesu kaip daugelis sužvaigždėjusių kovotojų, kurie bijo pralaimėti. Aš nebijau, noriu mėgautis kova ir niekam nesistengiu kažko įrodyti,“ – sakė S. Gaižauskas.

Pasiruošimas Powerfight mačui

Rugsėjo 25 d. vyksiančiam „Powerfight“ turnyrui jis ruošėsi beveik mėnesį. „Dvi treniruotės per dieną, šeštadieniais lengvas krosas ir pirtis, o sekmadieniais aš ilsiuosi. Šiai kovai teks numesti apie 5 kilogramus, tai lengvai padarysiu per paskutinę savaitę,“ – savo dienotvarkę prieš mačą nupasakojo Muaythai atletas.

Apie savo priešininką iš Tailando Phongnaret Thongkham Lietuvos čempionas žino nedaug. Jam pavyko sužinoti tik tiek, kad tailandietis tvirtas, rimtas priešininkas, turėjęs apie 100 kovų.

Phongnaret Thongkham asmeninio albumo nuotr./Tailando Muaythai čempionas Phongnaret Thongkham („Ga-sa-long“)
Phongnaret Thongkham asmeninio albumo nuotr./Tailando Muaythai čempionas Phongnaret Thongkham („Ga-sa-long“)

„Apskritai tailandiečiai labai stipriai spiria kojomis, turi stiprius kelius. O dėl klinčo aš nebijau – man patinka ir manęs nenustebins, – patikino kovotojas. – Pamenu, kai pirmą kartą išvažiavome su Deividu Danyla į Tailandą. Lietuvoje buvau iškovojęs 9 pergales be pralaimėjimų ir daugelį jų laimėjęs nokautais. Atvažiavus į Muaythai tėvynę pirmą kartą žengiau į ringą kovoti su tailandiečiu ir pirmame raunde mane patį nokautavo. Tai daug ką pasako“.

Pasak S.Gaižausko, „Powerfight“ ringe jis kovos taip, kaip jį treniravo Muaythai tėvynėje.

„Anksčiau, kai ranka buvo visiškai sveika, mano stiprioji pusė buvo stiprūs rankų smūgiai bei smūgiai alkūne. Tai geriausi vaistai tailandiečiams. Dabar pažiūrėsime, kaip bus,“ – užsiminė atletas, kuris Tailande per kovą buvo susilaužęs ranką.

Muaythai tėvynė pakeitė

Sidabrinį čempiono diržą Tailande laimėjęs kovotojas, su šypsena lūpose pasakojo, kiek daug davė gyvenimas šalyje, kurioje Muaythai kovos menai antroji religija.

„Treniruotės Tailande pakeitė mano kovos stilių, suformavo mano charakterį. Kai ten gyvenau vienas, morališkai buvo nelengva, bet išmokau susikoncentruoti ne tik gyvenime, bet ir kovose. Anksčiau prieš einant į ringą paklausydavau muzikos, nes jaudindavausi. Dabar to nebedarau.

Išmokau atsipalaiduoti ir susikoncentruoti prieš kovą, kad galvoje būtų švaru, dingtų visos negatyvios mintys. Ten prieš kovą niekas normalaus apšilimo nedaro, kalbasi, juokauja. Stresas kažkur dingsta,“ – pasakojo S.Gaižauskas.

"Treniruotės Tailande pakeitė mano kovos stilių, suformavo mano charakterį. Išmokau susikoncentruoti ne tik gyvenime, bet ir kovose", - teigė S.Gaižauskas.

Sigitas kiekvieną laisvą minutę skirdavo susipažinti su kovos kultūra, istorija, ritualais ir, žinoma, technika.

„Mano klube kovos vykdavo 2-3 kartus per savaitę ir aš eidavau jų žiūrėti. Vieną dieną aš analizuodavau vien tik tai, kaip jie dirba kojomis, net nežiūrėdavau į jų rankas. Kitą dieną stebėdavau kaip dirba vien tik klinče. Per tą laiką nemažai dalykų perpratau,“ – mintimis dalinosi iš Tauragės rajono kilęs Muaythai meistras, kuris ilgą laiką treniravo klubo „Titanas“ treneris Marius Misiūnas.

Anot vaikino, kovų Lietuvoje ir Tailande net neverta lyginti. Ten skiriasi ne tik kovos stilius, bet ir meistriškumas. 4-5 metų vaikai be jokių apsaugų kovoja po 5 raundus. Jų kovos tokios – kaip pas Lietuvoje suaugusių. Ten nėra mėgėjų ar profesionalų kaip mūsų šalyje.

„Max Muay Thai“ turnyro organizatorių nuotr./Sigitas Gaižauskas Tailande iškovojo lygiąsias
„Max Muay Thai“ turnyro organizatorių nuotr./Sigitas Gaižauskas Tailande iškovojo lygiąsias

Treniruotės Tailande trukdavo po 3-4 valandas, jos būdavo tokios sekinančios, kad net būdavo sunku pareiti namo. Nors atvykę atletai stengiasi įdėti daug pastangų, sąžiningai treniruotis, pasak sportininko, į kovotojus iš Europos žiūrima šiek tiek iš aukšto.

Tailandiečiai supranta, kad jie yra pranašesni už europiečius. Todėl lietuviams ir kitų tautų sportininkams tekdavo įrodyti, kad jie gali daugiau, nei iš jų tikimasi.

„Svarbiausia kovos metu parodyti, kad tu nori nugalėti, laikai save stipriu, nes jei teisėjai pamatys tavyje baimę, ar supras, kad tau kažką skauda – vargu ar tu pasieksi pergalę,“ – patikino Sigitas.

Sigito Gaižausko asmeninio albumo nuotr./Sigito Gaižausko kova Tailande prieš Noppakitą Kor. Kampanartą
Sigito Gaižausko asmeninio albumo nuotr./Sigito Gaižausko kova Tailande prieš Noppakitą Kor. Kampanartą

„Powerfight“ turnyras su visu pajėgumu grįžta jau rugsėjo 25 d. Sekmadienį 18 val. „Žalgirio“ arenos amfiteatre žiūrovai galės mėgautis išskirtiniu Muaythai dvikovų šou – Lietuva prieš Tailandą.

Šalis, kurioje Muaythai antroji religija, mums atneša metų metais puoselėtą savo kultūrą ir tobulai įvaldytą Muaythai meistriškumą, prieš kurį turės atsilaikyti ir lietuviai: S.Gaižauskas, Deividas Danyla ir Mindaugas Narauskas. Socialiniuose tinkluose organizatoriai jau praneša apie greitai tirpstančius bilietus ir apie tai, kad nuo rugsėjo 17 d. malonumas išvysti šį turnyrą – brangs.

VIDEO: „Powerfight“ turnyras Kauno „Žalgirio“ arenos amfiteatre: Lietuva prieš Tailandą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius