-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Opozicijos kirčių sulaukęs bokso federacijos prezidentas D.Šaluga smogė atgal

Du olimpinius kelialapius kišenėje turinčioje Lietuvos bokso federacijoje (LBF) laužomos ietys. Po šeštadienį Kėdainiuose pasibaigusio neeilinio LBF suvažiavimo naujai ketverių metų kadencijai perrinktas Darius Šaluga sulaukė aštrios oponentų kritikos.
Šalies bokso padangėje – karšta
Šalies bokso padangėje – karšta: Antanas Arėška (dešinėje) metė pirštinę Dariui Šalugai / 15min nuotr.

Pirmadienį buvęs Lietuvos bokso federacijos generalinis sekretorius Antanas Arėška nevyniodamas žodžių į vatą viešoje erdvėje pateikė LBF valdžiai kaltinimų laviną, teigdamas, jog opozicija sieks užprotestuoti rinkimų rezultatus, kadangi šeštadienį Kėdainių „Grėjaus namo“ viešbučio konferencijų salėje vykusiuose rinkimuose buvo pažeistas reglamentas.

Antradienį A.Arėška su bendražygiais surengs spaudos konferenciją, kurioje planuoja išdėstyti savo motyvus. Be buvusio generalinio sekretoriaus, konferencijoje žada dalyvauti ir LBF pirmojo viceprezidento pareigas ėjęs Paulius Zabielskas, buvęs Lietuvos bokso rinktinės treneris Stanislovas Mižigurskis bei „Geležinis vilkas“ klubo prezidentas Virginijus Ivlijevas.

Redakcijos žiniomis, opozicijos kandidatu šiuose rinkimuose turėjo būti Vilniaus apskrities bokso federacijos vadovas Andrius Danilaitis. Visgi konferencijoje pasirodęs verslininkas greitai paliko salę, o kitas pasiūlytas kandidatas S.Mižigurskis varžytis su D.Šaluga atsisakė.

Žiežirba, įplieskusia konflikto židinį, tapo dabartinės valdžios sprendimas neįleisti į konferencijų salę dvylikos opozicijos delegatų. Tarp nelaimingųjų pateko Vilniaus ir Šiaulių apskričių bokso federacijų, Vilniaus miesto sporto centro, sporto klubų „Baltijos ringas“, „Skorpionas“, „Fortis“, Pabradės bokso klubo „Boksior“, Ukmergės sporto klubo „Vilkas“, Lietuvos bokso rinktinės trenerio Vladimiro Bajevo „Olimpinio ringo“ bei Utenos sporto klubo „Hitoras“ atstovai.

Tiesa, LBF vadovai dėl priimtų sprendimų turi savo nuomonę ir teigia, kad šių sporto klubų atstovai buvo suspenduoti pagal taisykles. Anot prezidento D.Šalugos, dar ankstesnės konferencijos metu buvo priimtas sprendimas, kad nario mokesčio nemokantys ir veiklos nevykdantys klubai bus išbraukti iš LBF narių sąrašo.

Naujoji D.Šalugos komanda
Naujuoju LBF generaliniu sekretoriumi išrinktas Donatas Mačianskas. Viceprezidentų pareigos patikėtos kėdainiškiui Viliui Bobinui, panevėžiečiui Kęstučiui Kišonui ir marijampoliečiui Gintui Statkevičiui. Trenerių tarybos pirmininku perrinktas Vidas Bružas, teisėjų tarybai ir toliau vadovaus Anatolijus Kriukovas, klubų atstovu vykdomajame komitete dirbs Bronius Šimokaitis. Revizoriaus pareigos patikėtos Mantui Mačiui.

Kadangi dvylika minėtų klubų narystės mokesčių nesumokėjo, atsižvelgiant į įstatus, konferencijoje leista dalyvauti tik visateisiams LBF nariams.

15min žiniomis, paskutinę naktį prieš rinkimus A.Arėška ir dar vienas asmuo iš savo asmeninių sąskaitų apmokėjo 17 klubų narystę ir atsivežė jų atstovus į Kėdainius, tačiau tokiems skubotiems opozicijos veiksmams kelias į konferenciją buvo užkirstas, motyvuojant tuo, jog klubai jau kuris laikas nevykdo jokios su boksu susijusios veiklos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vladimiras Bajevas ir Algirdas Arėška
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vladimiras Bajevas ir Antanas Arėška

„Visas šitas bruzdesys kilo po to, kai neišsipildė Vilniaus bokso federacijos atstovų ir jų aplinkos lūkesčiai. Kandidatus siūlė konferencija, o iš Vilniaus federacijos, skirtingai nei anksčiau, šiuo metu nėra nė vieno atstovo. Turbūt dėl to šis opozicijos pyktis ir kilo. Tačiau rinkimai buvo demokratiški, taip balsavo 31 iš 35 balsavimo teisę turinčių delegatų. Nesuprantu, kodėl būti nepatenkintiems“, – pastarųjų dienų aktualijas 15min komentavo naujai ketverių metų kadencijai išrinktas LBF vadovas D.Šaluga.

Sausio pabaigoje vykusiose ataskaitinėje konferencijoje buvo nuspręsta, jog prezidento rinkimai turėtų vykti šių metų ketvirtajame ketvirtyje. Kodėl buvo nuspręsta paankstinti šių rinkimų datą ir ar seniai jautėsi trintis su Vilniaus bokso federacijos atstovais? – paklausėme prezidento.

– Konferenciją šaukti anksčiau nusprendėme dėl to, jog darbinė atmosfera tapo nesveika. Vilniaus atstovų aplinka nuolat pylė purvą ant federacijos, akivaizdžiai kenkdama šios sporto šakos reputacijai. Pasigirdo kaltinimų finansiniu neskaidrumu, tačiau tokiu atveju LBF generalinis sekretorius A.Arėška turėjo kreiptis į tarnybas ir viską išsiaiškinti. Artėjant rudens konferencijai gandų vis daugėjo.

Aš, kaip organizacijos prezidentas, negalėjau leisti, kad bokso federacijos įvaizdis viešojoje erdvėje būtų toliau menkinamas. Nors praeities šleifas dar juntamas, bokso įvaizdį per pastaruosius keletą metų pavyko gerokai pagerinti. Atsiranda rėmėjų, renginiai tampa kur kas patrauklesni žiūrovui, sportininkų pasirodymai tinkamai nušviečiami žiniasklaidoje.

Naujasis federacijos generalinis sekretorius, atėjęs į naują darbo vietą, nerado federacijos finansinių dokumentų ir antspaudo. Pagal taisykles, šie dalykai privalo būti federacijos patalpose.

Dėl visų šių priežasčių ir buvo sušaukta neeilinė konferencija. Jos metu delegatų dauguma nusprendė, jog nepritaria tiems, kurie kursto įvairius gandus, tikėdamiesi išlaikyti savo įtaką federacijoje. Viskas buvo padaryta demokratiniu keliu ir tas nepasitenkinimas man kelia nuostabą.

Šioje istorijoje yra ir dar vienas įdomus aspektas. Naujasis federacijos generalinis sekretorius, atėjęs į naują darbo vietą, nerado federacijos finansinių dokumentų ir antspaudo. Pagal taisykles, šie dalykai privalo būti federacijos patalpose. Kur visa tai yra – didelis klausimas. Galbūt suinteresuota grupė tokiu būdu slepia kokius nors įkalčius ir bando kažko neparodyti. Medalis turi dvi puses.

– Sklinda kalbos, kad konfliktas tarp jūsų ir A.Arėškos įvyko po to, kai opozicija apkaltino jus finansinės drausmės nesilaikymu. Ką buvęs generalinis sekretorius turėjo omenyje?

– Vilniaus federacijai atstovaujantys asmenys A.Arėška, P.Zabielskas ir S.Mižigurskis surašė aktą, kuriame teigia, kad buvęs generalinio sekretoriaus padėjėjas Donatas Mačianskas kaltinamas lėšų grobstymu.

Niekas kitas be generalinio sekretoriaus neturi teisės pasirašyti sąskaitų, atlikti pavedimus ir pan. Kur tada jis ketverius metus žiūrėjo, ant kokių dokumentų dėjo parašus? Keista, kaip artėjant rinkimams prasideda kaltinimai ir įtarinėjimai. Jei jau taip buvo, kodėl ponas Antanas nesikreipė į teisėsaugą?

Maža to, D.Mačianskas konferencijai pateikė visus dokumentus, paneigiančius šiuos gandus. Konferencijos dalyviai viską išklausė, įvertino ir išrinko jį generaliniu sekretoriumi. Nejaugi tie trys Vilniaus atstovai yra protingi, o visi kiti kvaili?

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darius Šaluga
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darius Šaluga

– Žibalo į ugnį šliūkštelėta ir šeštadienį, kai į konferenciją nebuvo įleisti dvylika opozicijos atstovų. Kodėl buvo priimtas toks sprendimas?

– Praėjusios konferencijos metu nusprendėme, kad daugybę metų mokesčio nemokantys klubai bus išbraukti iš narių sąrašo. Jei paanalizuosime „nuskriaustais“ vadinamus narius, pamatysime, kad jie bokso veiklos niekada nevykdė. Konferencijos išvakarėse iš A.Arėškos ir dar vieno asmens sąskaitos buvo pervesti pinigai, tačiau jau praėjusios konferencijos metu buvo aiškiai nubrėžta riba tarp tikrųjų ir tariamų narių. A.Arėška dar buvo komiteto narys, tad tikrai puikiai viską žinojo. Jis ir kiti bendražygiai neprieštaravo, kad nariai, kurie nemoka mokesčių ir nevykdo jokios veiklos, būtų išbraukti.

Nejaugi tie trys Vilniaus atstovai yra protingi, o visi kiti kvaili?

Keista girdėti ir kaltinimus, kad Antanas nebuvo įleistas į konferenciją. Jis buvo užėjęs, lygiai taip pat užėjęs buvo ir P.Zabielskas ar S.Mižigurskis. Pastarasis net buvo pasiūlytas kandidatu į prezidentus, tačiau varžytis nenorėjo. Buvo pasirodęs ir A.Danilaitis, mes paspaudėme vienas kitam ranką, tačiau tuomet Vilniaus atstovai netikėtai pasišalino. Delegatai netgi buvo nepatenkinti, kodėl generalinis sekretorius nedalyvauja rinkimuose ir nepasako savo nuomonės.

– Ar įmanomas efektyvus federacijos darbas, kai taip skiriasi prezidento ir generalinio sekretoriaus interesai?

Sunku matyti, kai tavo organizacija regresuoja. Labai džiaugiuosi, kad konferencijos dalyviai suprato, jog privalome keistis.

– Pastaruosius ketverius metus buvo tikrai sunku. Mano nuomone, organizacija turi veikti pagal šiuolaikinius vadybos ir rinkodaros principus, reaguoti į nūdienos aktualijas, kryptingai dirbti su rėmėjais, nuolat teikti ataskaitas ir būti skaidri organizacija. Šiais klausimais mano ir A.Arėškos požiūris gerokai skiriasi.

Prisipažinsiu, po dviejų metų šiose pareigose matydamas, jog negaliu nieko pakeisti, netgi galvojau apie atsistatydinimą. Visgi vėliau kai kurie žmonės mane nuo šio žingsnio atkalbėjo.

Sunku matyti, kai tavo organizacija regresuoja. Labai džiaugiuosi, kad konferencijos dalyviai suprato, jog privalome keistis. Generalinis sekretorius, nedirbantis su kompiuteriu ar nežinantis kalbų, jau yra kitos kartos. Organizacija evoliucionuoja ir negali likti toje pačioje vietoje dar ketverius metus. Jei trypčiosime, užleisime vietą kitoms sporto šakoms, kurios yra patrauklesnė, naujesnės ir veržlesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius