-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į medalius nusitaikę čiuožėjai – apie parduotas šventes ir tylią žinutę prezidentui

Ledai pralaužti. Istorinis Europos dailiojo čiuožimo čempionatas Nemuno saloje prasidėjo Lietuvos atstovų spaudos konferencija.

„Svajonė išsipildė“, – iš laimės tiesiog švytėjo pirmoji prieš kameras stojusi Aleksandra Golovkina.

25-erių čiuožėja pasirodys pirmoji iš šeimininkų. Jau rytoj jos laukia moterų trumpoji programa.

„Labai geras ledas, turbūt geriausias, ant kokio esu čiuožusi“, – pridūrė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Aleksandra Golovkina
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Aleksandra Golovkina

Geriausi čiuožėjai iš Europos raižyti „Žalgirio“ arenoje išlietą ledą pradės dar šiandien po pietų, o didžiausios mūsų viltys – Saulius Ambrulevičius su Allison Reed – pasirodys penktadienį.

„Stengiamės apie lūkesčius (dėl medalių) negalvoti. Kaip bus, taip. Turime tiesiog padaryti savo darbą, – teigė S.Ambrulevičius. – Medaliai priklausys nuo pasirodymo. Tai yra mūsų tikslas numeris vienas.“

Vida Press nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Vida Press nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

„Niekada negalvojau, kad Europos čempionatas vyks mano gimtajame mieste. Visiems sakiau, kad tai suprasiu tik tada, kai viskas pagaliau prasidės. Kiekviena diena čia – stebuklinga. Spaudimo kol kas nejaučiame. Tiesiog laukia daugiau draugų tribūnose“, – tęsė 31-erių čiuožėjas, nuėjęs ilgą kelią dailiajame čiuožime – pradėjęs nuo asmeninių varžybų, baigęs karjerą, bet galiausiai grįžęs su trenksmu.

„Tai ypatinga galimybė, be jokios abejonės, – papildė šalia stovėjusi amerikietė A.Reed, kalbėjusi angliškai. – Turėti tokio lygio varžybas, Europos čempionatą, Lietuvoje yra beprotiška. Žinoma, turime savo tikslus, bet svarbiausia, kad galiausiai galėtume didžiuotis savo šokiais. Galime kontroliuoti tik tai, ką galime kontroliuoti – tai savo pasirodymus. Tai – labai aukšto lygio varžybos. Dailusis čiuožimas labai progresuoja. Didelė garbė, kad esame minimi tarp pretendentų į apdovanojimus.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed

S.Ambrulevičiaus ir A.Reed porai tai bus penktasis Europos čempionatas drauge. Geriausiai jiems sekėsi praėjusiame, kai Lietuvai atstovaujantis duetas liko visiškai šalia prizininkų pakylos – ketvirti.

S.Ambrulevičius ir A.Reed Europos čempionatuose

  • 2019 m. – 13 vieta
  • 2020 m. – 11 vieta
  • 2022 m. – 8 vieta
  • 2023 m. – 4 vieta

Kaune iškovotas medalis neabejotinai sustiprintų poros argumentus prašant prezidento Gitano Nausėdos malonės – Lietuvos pilietybės išimties tvarka amerikietei A.Reed.

Į Prezidentūros duris S.Ambrulevičius dėl partnerės iš JAV beldėsi jau ne sykį, tačiau vis išgirsdavo „ne“.

Amerikietė A.Reed gali atstovauti Lietuvai visose tarptautinėse varžybose, ką sėkmingai daro nuo 2017-ųjų, tačiau pačiose prestižiškiausiose – olimpinėse žaidynėse – lietuviškas pasas būtinas.

„Šito klausimo gal nekomentuosime, bet palaikymas visą laiką yra smagu“, – atsakė S.Ambrulevičius, pasiųsdamas tylią žinutę prezidentui, kuris būna dažnas svečias „Žalgirio“ arenoje Eurolygoje.

Vida Press nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Vida Press nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

„Ruošėmės itin intensyviai. Neturėjome švenčių, Kalėdų, Naujųjų metų taip pat. Visą laiką praleidome arenoje. Stengėmės gerinti savo sportinę formą ir manome, kad tai pavyko“, – vylėsi S.Ambrulevičius.

Svajoja apie dešimtuką

Aukštus tikslus kelia ir vienintelė Lietuvos atstovė asmeninėse varžybose – taip pat jau penktajame žemyno čempionate startuosianti A.Golovkina.

A.Golovkina Europos čempionatuose

  • 2015 m. – 19 vieta
  • 2016 m. – 16 vieta
  • 2020 m. – 26 vieta
  • 2022 m. – 22 vieta

„Didžiausia svajonė būtų patekti į pirmąjį dešimtuką. Sunku, bet turbūt įmanoma. Nors džiaugčiausi ir vieta dvidešimtuke. Laukia labai stiprios varžovės. Manau, kad pirmas penketukas jau kaip ir aiškus. Skirsis tik jų vietos. Kitų čiuožėjų lygis, sakyčiau, gana panašus“, – teigė A.Golovkina, praėjusių metų pabaigoje „ISU Challenger“ varžybose Slovakijoje pagerinusi asmeninius rekordus.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandra Golovkina
„Scanpix“ nuotr./Aleksandra Golovkina

Vėliau Lenkijoje krito ir Lietuvos rekordas, bet gruodį, likus mažiau nei mėnesiui iki Europos čempionato, ji netikėtai liko tik antra nacionalinėse pirmenybėse, nusileidusi 16-metei Medai Variakojytei.

Sprendimą, kas dalyvaus Europos čempionate galiausiai priėmė Lietuvos dailiojo čiuožimo federacija.

„Dėl to turiu ir papildomą siekį pasirodyti kuo geriau šiame čempionate. Meda – šaunuolė. Noriu palinkėti jai didžiausios sėkmės ateityje, – kalbėjo A.Golovkina. – Labai daug ir sunkiai dirbau, kad svajonė čiuožti Europos čempionate Kaune išsipildytų. Labai tuo džiaugiuosi.“

Džiaugiasi pakeitę trenerius

Nustebinti palaikomi savų tribūnų sieks ir Paulina Ramanauskaitė su Deividu Kizala.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala

Antrajame Europos čempionate dalyvausianti pora varžosi toje pačioje rungtyje, kaip ir S.Ambrulevičius su A.Reed – šokių ant ledo.

P.Ramanauskaitė ir D.Kizala Europos čempionatuose

  • 2023 m. – 17 vieta

„Mūsų pagrindinis tikslas – įtraukti į mūsų šokį ir žiūrovus. Žinoma, viską atlikti tvarkingai ir kuo geriau“, – teigė D.Kizala.

Užpernai ši pora šoko ir žiemos olimpinėse žaidynėse – pasinaudojo S.Ambrulevičiaus su A.Reed iškovotu kelialapiu, užėmė 23 vietą.

Pastaruoju metu P.Ramanauskaitė ir D.Kizala keitė trenerius – iš Helsinkio persikėlė į Madridą, pas buvusius Ispanijos olimpiečius Sarą Hurtado ir rusą Kirilą Chaliaviną – ir ėmė sparčiai tobulėti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala

„Labai džiaugiamės priėmę šį sprendimą. Darbas su naujaisiais treneriais labai sklandus, visada randame bendrą kalbą. Dirbame dar trumpai, bet atrodo, kad jie mus jau labai gerai pažįsta. Žino, kada nuraminti, kada paskatinti, motyvuoti“, – dėstė P.Ramanauskaitė.

Pirmasis Europos dailiojo čiuožimo čempionatas mūsų šalyje vyks iki sekmadienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius