Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie dietas galvoja aštuonios iš dešimties mergaičių

Ketvirtadienį visame pasaulyje minima diena be dietų. Dietos – pavojingas žaidimas su sveikata ir psichika, todėl specialistai pataria nepasiduoti „lieknėjimo manijai“ ir rūpintis savo kūnu bei figūra protingai.
Viršsvoris – išgalvota problema?
Anot mokyklose dirbančių specialistų, dažna mergaitė galvoja apie dietą. / Photos.com

„Labiausiai neramina tai, kad dietomis susivilioja paauglės, jaunos merginos. Klaipėdos m. visuomenės sveikatos specialistės, dirbančios švietimo įstaigose pastebi, kad labai daug mergaičių ryžtasi drastiškoms dietoms tik dėl to, kad taptų lieknesnės, išvengtų bendraamžių patyčių. Kai kuriose mokyklose apie dietas prisipažino galvojančios 8 mergaitės iš 10. Baugu, kad laikydamosi dietų merginos gali susirgti nervine anoreksija ar bulimija. Statistika skelbia, kad pasaulyje net 5–20 proc. sergančiųjų anoreksija miršta nuo išsekimo“ , – teigė Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro l. e. p. direktorė Ineta Pačiauskaitė.

Specialistai pataria – savo kūnu galima pasirūpinti ir be dietų. Svarbu nepamiršti judėti, rinktis sveikesnius produktus ir svarbiausia – neskubėti. Dietų griebimasis gali privesti prie skaudžių pasėkmių – nervinės anoreksijos ar bulimijos.

Patarimai:

Photos.com nuotr./Moteris
Photos.com nuotr./Moteris

• Nebadaukite. Gali pasirodyti keista, tačiau dauguma valgo per mažai ir kalorijų trūkumas priverčia kūną kaupti. Mūsų kūnas yra protingas ir jei jis negauna pakankamai maisto, medžiagų apykaita priverčia kūną kaupti kiekvieną kaloriją, kurią gauna arba gaminti energiją iš kiekvieno turimo raumenų audinio. Tai nėra gerai. Nepraleiskite pusryčių. Žmonės, kurie nevalgo ryte, turi 4 kartus daugiau tikimybės nutukti.

• Išsimiegokite. Trumpas miegas padidina gliukozės kiekį kraujyje. 4 – 7 valandų miego žmogaus organizmui nepakanka, rekomenduojama kiek galima dažniau pamiegoti 8 valandas, geriausia eiti miegoti prieš vidurnaktį. Būtent prieš vidurnaktį sumažėja kortisolio kiekis. Kortisolis  – tai gyvybinis hormonas, reaguojantis į stresą. Jis pakelia apetitą, bei sulaiko riebalų ląsteles ir pasistengia kuo daugiau jų pagaminti.

•Valgykite mažiau apdoroto maisto. Venkite greitai paruošiamo ir riebaluose kepto maisto ir stenkitės vartoti kuo daugiau natūralių produktų. Taip pat būtina gauti daug skaidulų (jos lengviau šalinamos); vaisiai ir daržovės yra sočiausias pasirinkimas.

• Venkite saldintų gėrimų ir gerkite daugiau vandens. Ar žinojote, kad saldintų gėrimų mėgėjai amerikiečiai išgeria net 20% savo kalorijų? Saugokitės šių spąstų! Vanduo yra tobulas, jis gerina virškinimą, šalina toksinus, padeda svarbioms medžiagoms įsigerti į ląsteles, kurios yra reikalingos deginant kalorijas.

• Sumažinkite tempą. Kai valgote, nerykite jo godžiai. Regis, mes tik per šventes ramiai atsisėdame ir mėgaujamės maistu. Vienuoliai kramto kiekvieną maisto kąsnį po 100  kartų (tai tikrai yra per daug), bet jie taip pat valgo tol, kol pasijaučia sotūs. Jų nuomone, dažnas maisto kramtymas padeda kūnui geriau jį suvirškinti.

• Kvėpuokite. Ryte, per pietus ir dienos gale 10 kartų stipriai įkvėpkite. Užsimerkite, įtraukite orą giliai į pilvą per nosį ir išleiskite visas atliekas  per burną. Nesvarbu, ar esate įsitempęs, ar tiesiog norite tinkamai pradėti dieną, kvėpavimo pratimai yra labai svarbūs.

• Neapsiribokite treniruotėmis. Netgi jeigu jūs sportuojate, negalite valgyti ir gerti ką tik panorėję. Yra trys svarbiausi faktoriai: balansuojantys pratimai, maistas ir nusiteikimas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius