-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Purauskytei užkliuvo šventėje be kaukių pozavę politikai: mato dvigubus standartus

Antradienio vakarą Vilniuje įteikus šalies savivaldos apdovanojimus – „Auksinės krivūles“ – fotografams prie fotosienelės besišypsodamas pozavo ne vienas žinomas politinis veikėjas. Vis dėlto garbių svečių šypsnis džiugino ne visus – dėmesį į tai atkreipė renginių organizatorė Erika Purauskytė ir uždavė klausimą, kodėl savaite anksčiau vykusiame renginyje be kaukių pasirodę asmenys dėl to buvo gėdijami, o štai šie apdovanojimai priekaištų nesulaukė.
Erika Purauskytė, apdovanojimų akimirka
Erika Purauskytė, apdovanojimų akimirka / Giedrės Klimaitytės ir 15min nuotr.

Renginių organizavimo įmonės „Menai Renginiai“ vadovė Erika Purauskytė liko išties nustebinta, kai pamatė Vilniuje antradienį vykusių „Auksinių krivūlių“ apdovanojimų nuotraukas. Jose – vienas šalia kito be kaukių išsirikiavę politikai.

„Visas valdžios elito žiedas susirinko ir pakvėpavo vienas kitam į veidą, glaudžiai susiglaudę, be kaukių. Bijau dabar likti be valdžios. Arba jie nemirtingi, arba...?“ – socialiniame tinkle rašė renginių organizatorė.

15min nuotr./„Auksinių krivūlių“ apdovanojimai
15min nuotr./„Auksinių krivūlių“ apdovanojimai

15min portalui ji plačiau paaiškino, ką savo įrašu turėjo minty. „Iš tiesų labiau klausiau, o ne kritikavau. Nes kyla daug neaiškumų, dviprasmybių ir nežinios. Esu renginių organizavimo įmonės „Menai Renginiai“ vadovė ir nuolat domiuosi man aktualia informacija apie besikeičiančius suvaržymus ir draudimus renginiuose. Nes nuoširdžia ir sąžiningai noriu laikytis visų reikalavimų ir savo darbą atlikti teisingai.

Tačiau kaip dirbti? Visa viešai prieinama informacija apie renginių apribojimus kalba, kad kaukės vidaus renginiuose renginio svečiams privalomos, išskyrus, jei jie valgo, geria tam specialiai paskirtose vietose.

Taip pat labai aiškiai ir griežtai apibrėžti atstumų laikymosi nurodymai tiek stovint eilėse, tiek sėdint. Labai nustebau nuotraukose pamačiusi glaudžiai susiglaudusius, atstumo nesilaikančius ir be kaukių mūsų ministrus ir merus šventėje. Nes jie nei valgė, nei gėrė, tik pozavo prie sienelės. O išimtys pozuojant prie jo nenumatytos. Tiesa, numatytos išimtys renginių atlikėjams: šokėjams, vedėjams, dainininkams.

Ar tai reiškia , kad vienam vakarui mūsų valdžios žiedas pakeitė profesiją ir iš ministrų tapo šokėjais, dainininkais, ar kad egzistuoja dar vienas renginių saugumo ir ribojimų reglamentas, kuris labai užslaptintas?“ – klausė moteris.

Situaciją lygino su neseniai kritikuota puota

E.Purauskytė siūlė prisiminti ir šeštadienį vykusią labdaringą puotą Valdovų rūmuose. Renginys tapo aštria tema tiek žiniasklaidoje, tiek socialiniuose tinkluose, mat svečiai čia daugiausia dėvėjo ne apsaugines, o puotai skirtas kaukes.

„Šiame renginyje svečiai pozavo prie sienelės be kaukių. Be to, toks jų veiksmas susilaukė pasipiktinimo ir piktų komentarų, nes visi žino – tokios išimtys jiems nenumatytos.

Kodėl paprastas žmogus parduotuvėje ar kitoje uždaroje patalpoje turi būti su kauke, o valdžios vyrai sustoję prie fotosienelės staiga tampa neužkrečiami ir neužkrečiantys, kai nesilaiko atstumo reikalavimų? – klausė E.Purauskytė ir pridūrė, kad tai esąs prastas pavyzdys visuomenei.

Šventės organizatorė Agnė Grigaliūnienė teisinosi, kad sienelė buvo pastatyta maisto zonoje ir svečiai pozavo šalia stalo (nors nesimatė nei taurių, nei maisto svečių rankose, fotografijose).

Aš UŽ skiepus, galimybių pasą, aiškią visiems suprantamą tvarką ir bendras taisykles. Nes noriu kuo greičiau bendromis jėgomis įveikti pandemiją ir vėl grįžti į darbus. Juk mano verslas – labiausiai nukentėjęs nuo koronaviruso.

Žinoma, man savo renginiuose būtų lengviau dirbti be kaukių, bet esu pasiruošusi visiems draudimams ir jų laikysiuosi, jei tik žinosiu aiškiai, kokie jie. Nes dabar kas vieniems negalima, kitiems, pasirodo, jau galima“, – teigė pašnekovė.

Renginių organizatorė taip pat tikino, kad tai – prastas pavyzdys visuomenei. Anot moters, tokiu būdu politikai transliuoja kontroversišką žinutę.

„Kodėl paprastas žmogus parduotuvėje ar kitoje uždaroje patalpoje turi būti su kauke, o valdžios vyrai sustoję prie fotosienelės staiga tampa neužkrečiami ir neužkrečiantys, kai nesilaiko atstumo reikalavimų? Juk jie tokiu savo elgesiu rodo kitiems pavyzdį ir, deja, inspiruoja visokias konspiracijų ir sąmokslo teorijas, kurios tik kenkia vakcinacijos procesui.

Giedrės Klimaitytės nuotr./Erika Purauskytė
Giedrės Klimaitytės nuotr./Erika Purauskytė

Pažiūrėkite į mano feisbuko sieną – ten žmonės piktinasi ir nebesupranta, kas čia vyksta, todėl pradeda tikėti įvairiausiais neįtikėtinais gandais ir istorijomis apie tai, kad koronaviruso nėra – gi štai valdžia nesisaugo! Kodėl tada reikia saugotis jiems?“ – klausė E.Purauskytė.

Renginių organizatorė čia pasigedo elementarios logikos – kai siūloma dirbti iš namų, negalima palydėti vaikų darželyje, kiti šventėje bendrauja be kaukių ir grukšnoja šampaną.

„Paradoksas ar ne? Mano užsakovai saugodami savo darbuotojus ir klientus ir jų sveikatą renginius vėl masiškai nukelia į geresnius laikus, kai bus mažiau atvejų, todėl net su kaukėmis pozuos prie proginių sienelių jų vis mažiau“, – tikino moteris.

Prieš renginį – pokyčiai dėl kaukių politikos

Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėja viešiesiems ryšiams Indrė Vilūnienė 15min patikino, kad dėl renginio saugumo buvo konsultuojamasi su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Taip pat – kad buvo vadovaujamasi nauju sprendimu, kuriuo leidžiama fotografuotis prie sienelės atskiroje patalpoje keliasdešimt sekundžių.

Pasirodo, kad toks dokumentas likus keletui dienų iki renginio tikrai buvo patvirtintas.

Spalio 15 dieną sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio pasirašytame sprendime nurodoma, kad kaukių leidžiama nedėvėti ir „asmenims ar asmenų grupėms fotosesijų, vykdomų atskiroje patalpoje ar nuo kitų asmenų atitvertoje atskiroje erdvėje, metu“.

„Mes tikrai raginome fotografus ir žmones kad jie prie fotosienelės asistotų kelioms sekundėms, nusifotografuotų ir išeitų. Ten tikrai niekas nestovėjo daugiau nei minutė–dvi, ten nevyko jokių pokalbių. Žmonės atėjo, nusifotografavo ir išėjo“, – renginio detales nupasakojo I.Vilūnienė ir pridūrė, kad fotosienelė, kaip ir reikalaujama, buvo atskiroje erdvėje.

Paklausta, kodėl nebuvo laikomasi atstumų, nes šis reikalavimas niekur nėra dingęs („užtikrinti, kad žiūrovai ir (ar) dalyviai vietose, kuriose susidaro eilės ar kitose renginio erdvėse, esančiose uždarose erdvėse, būtų išlaikomas saugus ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas tarpasmenų ar asmenų grupių), I.Vilūnienė tikino cituojanti visai kitą nuosprendžio punktą, kuris fotosienelėms esą negalioja:

„Jums pacitavau tą punktą, kuris yra susijęs su fotosienele, ir ten apie atstumus nekalbama“, – sakė ji.

SAM: rizika užsikrėsti prie sienelės – nereikšminga

15min dėl įvykusių pokyčių kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją. Anot ministerijos, daugelio renginių formatas numato fotosesiją, kaip „svarbią renginio dalį jame dalyvaujantiems žinomiems Lietuvoje žmonėms“.

„Atsižvelgiant į tai, kad fotosesija trunka labai trumpą laiką, buvo padaryti sprendimo pakeitimai, nustatantys galimybę fotografuotis be apsauginių veido priemonių atskiroje nuo renginio patalpoje arba nuo kitų asmenų atitvertoje atskiroje erdvėje“, – teigiama ministerijos pateiktame atsakyme.

Fotografuojantis prie fotosienelės, pasak ministerijos, rizika užsikrėsti – nereikšminga.

„Fotosesijos metu būnant be kaukės keliasdešimt sekundžių, užsikrėtimo COVID-19 rizika ir šio viruso sklaida aplinkoje yra nedidelė ir epidemiologiniu požiūriu – nereikšminga. Beje, renginiuose, vykstančiuose uždarose erdvėse, dalyvauti gali tik paskiepyti, persirgę arba testus atlikę asmenys“, – pabrėžia SAM.

Ministerija taip pat pažymėjo, kad pagrindinė COVID-19 plitimą mažinanti priemonė yra skiepai, o visos kitos – tik pagalbinės.

E.Purauskytė: „Kokie žaibiški pokyčiai!“

„Oho, kokie žaibiški ir slapti pokyčiai! Ir sutapk tu man šitaip – prieš pat ministerijų renginį, kur dalyvavo ir pats ministras Dulkys! Ir kokiu neįprastai žaibišku greičiu priimtas nutarimas. Linkiu, kad visada, ne tik prieš savo renginį, ministrai taip greit dirbtų“, – SAM ir renginio organizatorių atsakymus išgirdusi juokėsi E.Purauskytė.

Moteriai klausimų kilo ir dėl to, kodėl apie sprendimą ji nebuvo girdėjusi prieš tai, ir kodėl jis, rodos, nebuvo viešinamas.

„Kaip ir spėjau, kažkaip labai slaptai viskas buvo „paskelbta“. Nes, prisipažinsiu, kai pamačiau spaudoje renginio nuotraukas, dar kartą dėl visa ko dar kartą paieškojau informacijos, ar kas nepasikeitę draudimuose. Ir nieko panašaus neradau. Paklausinėjau kolegų, bet jie irgi nieko apie tai nežinojo.

Giedrės Klimaitytės nuotr./Erika Purauskytė
Giedrės Klimaitytės nuotr./Erika Purauskytė

Kaip mums sužinoti apie pokyčius, kai jie taip užslaptinti? Būtų daug lengviau dirbti ir laikytis taisyklių, jei komunikacija būtų sklandesnė ir aiškesnė. Ir pasiektų tikslines grupes.

Tiesa, net perskaičius sąlygų pakeitimus man kyla klausimas, kodėl šventės svečiai nesilaikė atstumų? Nes reikalavimas laikytis atstumų niekur nedingo ir nebuvo sušvelnintas, net tame skubiame būtinų sąlygų pakeitime. Gal per skubėjimą valdžios vyrai pamiršo sau tinkamai įstatymus pasikoreguoti ir todėl, kaip suprantu, pažeidė savo pačių kurtas taisykles? Nes naujame teisės akte leista tik scenoje esantiems žmonėms nesilaikyti atstumų. O fotosienelė – ne scena“, – teigė renginių organizatorė.

E.Purauskytė pabrėžė esanti už karantino atlaisvinimus ir sąlygų švelninimą, jei šventės svečiai yra pasiskiepiję. Anot jos, pasiskiepiję save jau apsaugojo.

„Gal pats metas būtų padaryti atskirus reikalavimų sušvelninimus, jei renginyje – tik vakcinuoti asmenys, o sugriežtinimus – jei renginyje yra ir nevakcinuotų? Tada visi renginiuose jaustumėmės saugiau ir tai būtų dar viena motyvacija skiepytis to dar nepadariusiems.

Skiepytis turime raginti ne tik draudimais ir botagais, bet ir šaunių galimybių suteikimu. Tik todėl dabar aš ir režisuoju renginius įmonėms, kurių visi darbuotojai paskiepyti – nemokamai. Taip asmeniškai prisidedu prie skiepų skatinimo. O ką daro valdžia?“ – užbaigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius