Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 10

Vienas brangiausių tankų pasaulyje: kuo ypatingas japonų „Type 10“?

Japonija turi unikalią karinę doktriną, suformuotą netrukus po Antrojo pasaulinio karo. Joje supratimas, kad taika yra svarbiausia, bet gali tekti gintis, yra pabrėžiamas labai stipriai. Ir ta doktrina formuoja viską – nuo gynybos taktikos iki ginklų. Tokių kaip pagrindinis kovos tankas Type 10, dažnai vadinamas tiesiog Hito.
Type 10 turi modulinius šarvus – įsižiūrėję pamatysite skirtingas dalis. (陸上自衛隊, Wikimedia (CC BY 4.0)
Type 10 turi modulinius šarvus – įsižiūrėję pamatysite skirtingas dalis. (陸上自衛隊, Wikimedia (CC BY 4.0)

Japoniškas „Type 10“, Hitomaru-šiki senša arba tiesiog Hito, yra vienas brangiausių pagrindinių kovos tankų pasaulyje, bet tai neturėtų stebinti, nes tai – vienas pažangiausių tokio tipo ginklų, sukurtų žiūrint į specifinius Japonijos gynybos poreikius. Tie poreikiai yra gana unikalūs, todėl „Type 10“ yra labai įdomus tankas. Patyrinėkime į jį atidžiau.

Šiame straipsnyje greitai perbėgsime įdomiausias „Type 10“ pagrindinio kovos tanko charakteristikas. Jei Jums patinka skaityti apie tankus, užmeskite akį į panašų tekstą apie prancūzų „Leclerc“.

Kad būtų lengvesnis

21 amžiaus pradžioje Japonija ėmė žvalgytis į naujas tankų ir karybos technologijas. Salų valstybė savo pajėgų kiekybe negali prilygti potencialiems priešininkams, bet technologijos yra stiprioji Japonijos pusė. Be to, tuo metu naudoti tankai turėjo trūkumų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japonijos tankas „Type 10“ pratybose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japonijos tankas „Type 10“ pratybose

„Type 90“ yra gana jaunas tankas, gamintas nuo 1990 iki 2009 metų. Jis turi vokišką 120 mm pabūklą, galingą 10 cilindrų variklį ir tvirtus šarvus. Kodėl Japonija taip greitai nusprendė jį keisti? Nes Type 90 sveria daugiau nei 50 tonų (pilnai pakrautas ir paruoštas gali sverti pora tonų daugiau) ir vien dėl to negalėjo būti dislokuotas kai kuriuose Japonijos regionuose, kur tiltai tiesiog nėra pritaikyti tokioms mašinoms. Buvo skaičiuojama, kad kovai paruoštas "Type 90" gali riedėti tik 65 proc. Japonijos tiltų (kurių Tekančios Saulės šalyje yra beveik 18 tūkstančių). O juk gintis reikia visur.

Be to, Japonija norėjo į tanką įdiegti naują operacijų valdymo, komunikacijos ir žvalgybos sistemą, kuri į „Type 90“ sunkiai būtų tilpusi. Taigi, buvo nuspręsta kurti naują tanką, kuris būtų pritaikytas Japonijos geografijai ir modernioms technologijoms.

Hito prototipas visuomenei pristatytas 2008 metais. Jau 2012-aisiais „Type 10“ pradėjo tarnybą. Ir sutaupyti svorio pavyko – sverdamas vos 44 tonas jis gali riedėti 84 proc. Japonijos tiltų. Prie to prisideda ir tai, kad „Type 10“ yra siauresnis už „Type 90“ (3,24 m prieš 3,43). Bet tai nereiškia, kad „Type 10“ turi silpnesnius šarvus.

Lengvesnis tankas, sunkesni šarvai

„Type 10“ yra lengvesnis už „Type 90“, bet jo kompozitiniai šarvai iš tikrųjų yra sunkesni ir tvirtesni. Kitaip tariant, svoris buvo sumažintas ne šarvų sąskaita. „Type 10“ turi lengvesnį pabūklą, mažesnį variklį ir tiesiog yra mažesnis.

Hito yra 9,5 metrų ilgio, 3,24 metrų pločio ir 2,3 metrų aukščio – pusmetriu trumpesnis, pusmetriu siauresnis ir daugiau nei pusmetriu žemesnis už „Leopard 2A6“.

Hito turi modulinius šarvus. Įsižiūrėję pamatysite, kad šis tankas sudarytas tarsi konstruktorius – jį sudaro daugybė keičiamų plieno ir kompozitinių keraminių šarvų blokų. Tokia konstrukcija leidžia keisti pažeistas šarvų dalis, bet kartu padeda sukonfigūruoti tanką konkrečioms užduotims. Jei reikia, Hito gali sverti vos 40 tonų – toks lengvas jis vyktų į misijas, kuriose rizika yra menka.

Unikalus, bet standartinis 120 mm

Kaip minėta, „Type 90“ turi vokišką 120 mm pabūklą – tą patį Rheinmetall L44, kurį naudoja ir „Leopard 2“. Prireikus japonai galėtų savo tankams gauti amunicijos iš Vakarų sąjungininkų – Type 90 naudoja standartinę NATO 120 mm amuniciją, kurią naudoja ir „Leopard 2“, M1 Abrams, Leclerc, C1 Ariete (bet ne graižtvinis „Challenger 2“).

„Type 10“ pabūklas irgi yra 120 mm, irgi gali šaudyti NATO sviediniais, bet yra visiškai naujas, sukurtas Japonijoje. Jis yra trumpesnis, lengvesnis, gali šaudyti specialiai jam sukurtais šarvamušiais sviediniais. „Type 10“ turi automatinę pabūklo užtaisymo sistemą, todėl tankui pakanka 3 žmonių įgulos (vado, artileristo ir vairuotojo), kai tokie tankai kaip Challenger 2, M1 Arbams ir Leopard 2 į misijas vyksta su 4 žmonėmis. Hito viduje telpa 36 sviediniai, 14 iš kurių yra automatinio užtaisymo mechanizmo dėtuvėje. Jei reikia, „Type 10“ gali paleisti šūvį kas 3,5 sekundes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius