Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusi venerinių ligų ligoninė Vilniaus Senamiestyje virs ištaigingu daugiabučiu ir biurais

Buvusios ligoninės pastatas sostinės Bokšto gatvėje jau netrukus turėtų paskęsti statybų dulkėse. Šią savaitę Panevėžio statybos trestas (PST) paskelbė pasirašęs sutartį su UAB „Ogvy“ dėl buvusios ligoninės pastatų komplekso rekonstrukcijos į gyvenamąsias ir administracines patalpas. Kaip pastatai atrodys, kol kas neatskleidžiama, tačiau šis Vilniaus Senamiesčio kampelis per trejus metus turėtų atgyti.
Apleista ligoninė Vilniaus Senamiestyje
Apleista ligoninė Vilniaus Senamiestyje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

PST Vilniaus filialo „Genranga“ direktorius Artūras Norkus pasakoti apie būsimus darbus nenusiteikęs. Jo teigimu, visa informacija, suderinta su užsakovu, bus pateikta, tik nežinia kada. Atsakymo iš bendrovės „Ogvy“ atstovo taip pat sulaukti nepavyko.

Darbai – per trejus metus

Tad koks tiksliai suplanuotas statinys Vilniaus Bokšto gatvėje, pasakyti kol kas sunku. Nėra žinoma ir projekto vertė – PST tik atskleidžia, kad „vertė siekia keliasdešimt milijonų“, o darbai bus atlikti per 3 metus.

Vilniaus savivaldybės Statybų dokumentų skyriaus išduotame statybą leidžiančiame dokumente rašoma, kad tai „Ligoninės pastatų rekonstravimo į administracinius pastatus, ligoninės, ūkio pastato, skalbyklos rekonstravimo į daugiabutį gyvenamąjį namą ir požeminės automobilių saugyklos statybos Bokšto g.6, Vilniuje, projektas“.

Vilniaus senamiestyje esantis statinių kompleksas dėl istorinės ir architektūrinės vertės yra įrašytas į kultūros vertybių registrą. Tad priežiūrą specialistai žada griežtą.

Pastatai ir kapinės – nuo XIV amžiaus

Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Vitas Karčiauskas patvirtino – šis kompleksas unikalus, nes statiniai toje vietoje stovėjo jau XIV amžiuje, ten buvo ir kapinės. „Tai labai sudėtinga ir įdomi teritorija. Techniniam projektui mes esame pritarę“, – sakė V.Karčiauskas

Pagal valstybės saugomos kultūros vertybės Bokšto g. 6, Vilniuje, tvarkomųjų statybos darbų aprašą, ligoninės statinių kompleksas turėtų būti rekonstruotas į administracinius pastatus, skalbykla – į daugiabutį gyvenamąjį namą, garažas nugriautas ir vietoj jo pastatyta požeminė automobilių aikštelė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Apleista ligoninė Vilniaus Senamiestyje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Apleista ligoninė Vilniaus Senamiestyje

Taip pat dokumente rašoma, kad ligoninės statinių komplekse dominuoja baroko ir klasicizmo stiliaus architektūra, kuri yra saugoma. Didžiausi pakeitimai suprojektuoti po žeme, kur atliekant archeologinius tyrimus aptiktos ir bus išsaugotos buvusių pastatų pamatų liekanos. Projektuojant čia buvo rasta autentiškų, mažiausiai pažeistų detalių, kurios ir išliks po rekonstrukcijos.

Naujai suprojektuoti pastatų intarpai ir fragmentai istoriniam pastato vaizdui nepakenks, o tik jį papildys ir išryškins, ketinama naudoti šiuolaikines medžiagas ir technologijas. Patys istoriniai pastatai išliks vieno ar dviejų aukštų, kaip yra dabar, tik planuojama įrengti pastoges.

Dvigubas stogas

Pats vertingiausias pastatas yra baroko rūmai Išganytojo ir Bokšto gatvių kampe. Bus restauruojami fasadai, patalpos, – sakė V.Karčiauskas.

„Pats vertingiausias komplekso pastatas yra baroko rūmai Išganytojo ir Bokšto gatvių kampe. Bus restauruojami fasadai, patalpos. XIX amžiuje ten buvo įrengta koplyčia, ji irgi bus išsaugota. Stogo forma bus restauruojama, nes nustatyta, kokia ji buvo baroko laikotarpiu, žinoma, kad tai buvo rūmų barokinis stogas. Ketinama įrengti dvigubą stogą. Kieme esantys statiniai taip pat bus restauruojami ir pritaikomi“, – apie pokyčius Bokšto gatvėje pasakojo paveldosaugininkas.

Pirmiausia ketinama rekonstruoti pastatus kieme, kur darbų vykdytojų ir prašoma įrengti dvigubą stogą – tokiu būdu permainas komplekse matytų visi miestiečiai, teigia V.Karčiauskas.

Kokios spalvos bus šios konstrukcijos, paveldosaugininkas negalėjo pasakyti, tačiau išorinė dalis tikrai būsianti padengta variu.

Ištirtas itin kruopščiai

Kompleksas, anot V.Karčiausko, yra vienas vertingiausių Senamiestyje ir buvo itin kruopščiai ištirtas.

„Šitie užsakovai vieninteliai Vilniaus istorinėje dalyje atliko tokio masto ir tiek kainavusius tyrimus pradedant archeologiniais iki projektų paruošimo, ir baigiant analogų ieškojimu – daryti ikonografiniai-istoriniai tyrimai. Galiu pasakyti, kad atlikti visi tyrimai. Tokio masto tyrimų daugiau negalėčiau paminėti. Remiantis tyrimais paruošti restauravimo ir pritaikymo pasiūlymai – techninis projektas“, – teigė Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Apleista ligoninė Vilniaus Senamiestyje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Apleista ligoninė Vilniaus Senamiestyje

Istoriniai, architektūriniai, polichrominiai ir konstrukcijų tyrimai atlikti dar 2005 metais, vėliau buvo papildomų. Šių tyrimų metu ir buvo aptiktos vienos seniausių Vilniuje XIII-XIV amžiaus kapinės.

Pristatydami šių tyrimų rezultatus archeologai teigė, kad tai buvo stačiatikių kapinės, datuojamos XIII a. pabaiga-XIV a. pradžia. Dalis palaidojimų, ypač 12-16 metų mergaičių, išsiskyrė įkapių turtingumu. 

Prieš aštuonerius metus skelbta, kad čia įsikurs „Hilton“ sistemai priklausantis viešbutis. Šiuo metu investuoti ketina verslininko, buvusio prekybos tinklo „IKI“ savininko Oliverio Ortizo vadovaujama bendrovė „Ogvy“. vz.lt teigimu, ši bendrovė į kompleksą investuos ne mažiau kaip 50 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius