-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip per naktį dėl „Uber“ pasikeitė Lietuvos teisinė bazė?

Premjeras trečiadienį paragino įvairias Lietuvos institucijas kuo greičiau suderinti įvairius pasaulinio dalijimosi automobiliais paslaugos teikėjo „Uber“ veiklai šalyje trukdančius teisės aktus. Jau ketvirtadienį bendrovė paskelbė pradedanti veiklą Lietuvoje. Kas įvyko?
„Uber“
„Uber“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Bandomajam projektui įstatymų derinti nereikia, nes, kaip paaiškėjo, tam puikiai tinka esama teisinė bazė“, – ketvirtadienį  15min.lt sakė Aleksandras Zubriakovas, Vilniaus mero patarėjas.

Pasak jo, Vilniaus miesto savivaldybė ir Vilniaus meras nemato jokių problemų „Uber“ veiklai Vilniuje ir džiaugiasi „Uber” atėjimu: „Uber” yra ne taksi, o dalijimosi automobiliais paslaugos teikėjai. Ši paslauga leidžia nors ir keliais šimtais automobilių, bet sumažinti transporto priemonių Vilniuje srautą, spūstis. Sostinės transporto sistemai „Uber”, mero nuomone, turi tik teigiamą įtaką.“

Bandomajam projektui įstatymų derinti nereikia, nes, kaip paaiškėjo, tam puikiai tinka esama teisinė bazė

Tiesa, dar trečiadienį premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad bendrovės atėjimą apsunkina įvairūs teisės aktai Lietuvoje.

„Būtina operatyviai spręsti klausimus, kurie leis kaip galima greičiau pradėti veiklą šalyje – suderinti teisės aktus, užtikrinti skaidrų mokesčių administravimą ir pajamų surinkimą, todėl pavedžiau Susisiekimo ministerijai bei Valstybinei mokesčių inspekcijai bendradarbiauti ir operatyviai spręsti šiuos klausimus“, – pranešime spaudai teigė premjeras po trečiadienį vykusio susitikimo su „Uber“ atstovais. 

Vyriausybės nuotr./Premjeras Algirdas Butkevičius priėmė „Uber“ atstovus
Vyriausybės nuotr./Premjeras Algirdas Butkevičius priėmė „Uber“ atstovus

O štai jau ketvirtadienį „Uber“ paskelbė pradėjusi veiklą Lietuvoje.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovai sakė, kad jų užduotis yra ne komentuoti įmonės veiklą, o užtikrinti mokesčių surinkimą.

„Uber“, kuri save vadina technologijų bendrove, vairuotojai-partneriai dirbs pagal individualią veiklą.

Ką reikėtų žinoti būsimiems „Uber“ vairuotojams?

VMI pažymi, kad „Uber“ partneriai – vairuotojai privalo registruoti individualią veiklą, išsiimdami individualios veiklos pažymą Mokesčių inspekcijoje.

Šios rūšies individuali veikla pagal pažymą apmokestinama 5 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifu, mokestis turi būti sumokamas pasibaigus metams deklaruojant pajamas iki gegužės 1 dienos. 

GPM mokamas nuo pajamų sumos, atėmus leidžiamus atskaitymus, t. y. be pagrindžiančių dokumentų atėmus 30 proc., arba atėmus tas leidžiamas išlaidas, kurias mokėtojas gali pagrįsti dokumentais.

Be abejo, „Uber“ partneriai privalo mokėti Privalomojo sveikatos draudimo (PSD, 9 proc. nuo pusės apmokestinamųjų pajamų) ir Valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas (28,5 proc. nuo pusės apmokestinamųjų pajamų), kurias administruoja „Sodra“.

„Uber“ partneriai taip pat turėtų atkreipti dėmesį, kad už „Uber“ jiems suteiktas paslaugas, t.y. už tai, kad partneriai-vairuotojai naudojasi „Uber“ mobiliąja aplikacija ir kt. paslaugomis (pvz., apmokėjimų už keliones administravimą), reikės mokėti pridėtinės vertės mokestį (PVM).

PVM (tarifas – 21 proc.) reikės mokėti kas mėnesį (jei buvo vykdoma veikla) nuo sumos, kurią „Uber“ kompanija pasiims sau kaip užmokestį už leidimą naudotis jos infrastruktūra (pavyzdžiui, vairuotojas per mėnesį gavo 100 € pajamų, „Uber“ kompanijos paslaugų kaina partneriui – 25 €, tad vairuotojas nuo 25 € turės sumokėti PVM). VMI rekomenduoja partneriams – vairuotojams plačiau pasidomėti PVM įstatymo taikymo ypatumais, dėl kurių partneriams-vairuotojams gali atsirasti prievolė registruotis PVM mokėtojais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius