-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Permainos „Vikondoje“: Jolanta Blažytė užsimena apie dalies verslo pardavimą

Kėdainių koncernas „Vikonda“ netrukus gali aptrupėti. Pagrindinė koncerno akcininkė, su europarlamentaru Viktoru Uspaskichu besiskirianti Jolanta Blažytė neslepia, jog gali būti parduota viena didžiausių koncerno įmonių.
Jolanta Blažytė pasirengusi „Krekenavos agrofirmą“ padėti ant prekystalio
Jolanta Blažytė pasirengusi „Krekenavos agrofirmą“ padėti ant prekystalio / Irmanto Gelūno / 15min, asmeninio J.Blažytės archyvo nuotr.

J.Blažytės teigimu, sprendimus dėl dalies koncerno pardavimo padiktuoti gali mokestiniai sprendimai Seime. „Pokalbiai dėl „Krekenavos agrofirmos“ vyksta“, – sako pagrindinė „Vikondos“ akcininkė.

Kol kas tai vienintelės galimos permainos „Vikondoje“ – su V.Uspaskicho vaikais iš pirmosios santuokos koncerną valdanti J.Blažytė permainų vienos didžiausių Lietuvos verslo struktūrų valdyme nesiima. Ji taip pat nemato poreikio labiau atsiriboti nuo „Vikondos“ „klono“ – Rusijoje sukurtos verslo struktūros, kurios valdyme ji pati nedalyvauja.

Gali parduoti vieną mėsos rinkos lyderių

Ant prekystalio keliauti gali „Krekenavos agrofirma“ – viena didžiausių mėsos perdirbėjų Lietuvoje. Pastaruoju metu jos vardas buvo linksniuojamas nekokioje šviesoje. Žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius, anksčiau ėjęs pareigas „Krekenavos agrofirmoje“, buvo priverstas trauktis iš pareigų dėl maisto varguoliams pirkimo skandalo. Čia figūruoja ir „Vikondos“ įmonė „Kėdainių konservų fabrikas“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Krekenavos agrofirma“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Krekenavos agrofirma“

Paklausta, ar svarsto galimybę parduoti „Krekenavos agrofirmą“, didžiausia „Vikondos“ akcininkė J.Blažytė patvirtino galvojanti apie tokį variantą. Anot verslininkės, galutinį sprendimą gali nulemti ir Seime vykstančius batalijos dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų.

„Mėsos perdirbimo sektorius yra sudėtingiausias ūkio sektorius Lietuvoje. Kodėl – tai jau atskira tema. Todėl mėsos perdirbėjai nuolat tarpusavyje bendrauja, ieškodami naujų sinergijų: tai gali būti ir pardavimai, ir susijungimai, apsikeičiant akcijomis, ir įsigijimai, ir bendrų atstovybių užsienio šalyse kūrimai. Perdirbėjų dabartinis tikslas – kuo mažiau konkuruoti tarpusavyje ir kuo labiau [kovoti] su didžiule šešėline rinka, kuri susidaro naudojant schemas, gyvuojančias dėl neadekvataus PVM dydžio. Šiuo metu stebime, kokie sprendimai Seime bus priimti dėl PVM tarifų mėsai ir jos produktams, po to turėsime didesnį aiškumą dėl perspektyvos“, – 15min teigė J.Blažytė.

Asmeninio archyvo nuotr./Jolanta Blažytė pirkėjo kol kas ieško vienai „Vikondos“ įmonei
Asmeninio archyvo nuotr./Jolanta Blažytė pirkėjo kol kas ieško vienai „Vikondos“ įmonei

Rinkoje pasklido ir daugiau gandų apie „Vikondą“ – esą planuojama parduoti ne tik „Krekenavos agrofirmą“, bet ir „Kėdainių konservų fabriką“, andai V.Uspaskichui pelniusį agurkų karaliaus titulą. Tačiau J.Blažytė tikina, jog tikrovė priešinga gandams – konservų rinkoje „Vikonda“ esą ne tik nesitraukia, bet ir ieško galimybių pozicijų stiprinimui, ir ne tik Lietuvoje.

„Čia viskas atvirkščiai: norime ne parduoti, o įsigyti panašias įmones. Dairomės ir į kitas šalis ES ribose“, – teigė viena turtingiausių Lietuvos moterų.

Skyrybų bangos iki koncerno neatsirito

J.Blažytė „Vikondą“ šiuo metu valdo su dviem V.Uspaskicho vaikais iš pirmos santuokos – Eduardu ir Julija Uspaskich. Nors verslininkės pašliję santykiai su vyru išlindo į viešumą, skyrybų aidai „Vikondos“ valdymo kol kas nedrebina.

„Šiuo metu naujai suformuota „Vikondos“ valdymo struktūra dirba gerai ir poreikio pokyčiams nėra“, – teigė J.Blažytė.

Paklausta, ar gali ieškoti pirkėjų ne tik „Krekenavos agrofirmai“, bet ir kitoms „Vikondos“ įmonėms, ji teigė kol kas apsiribojanti vieninteliu variantu.

„Šiuo metu tokių pirkėjų neieškau, kas bus tolimojoje ateityje, tikrai nežinau. Kaip minėjau, pokalbiai dėl „Krekenavos agrofirmos“ vyksta, bet kuo jie baigsis – ar pardavimu, ar naujos įmonės įsigijimu, ar investicijomis į dukterines įmones, ar tiesiog viskas liks kaip buvę šiandien, dar negaliu pasakyti“, – tęsė J.Blažytė.

Ji taip pat patikino, kad šiuo metu nėra svarstomas „Vikondos“ akcininkų struktūros keitimo klausimas.

Rusiška „Vikonda“ – atskirta per pinigus

15min neseniai atskleidė, kaip Rusijoje „Vikonda“ buvo „klonuota“. V.Uspaskicho vaikų iš pirmos santuokos valdomi verslai vieną po kitos įsteigė „Vikondos“ struktūrą nemaža dalimi atitinkančias įmones, Rybinsko mieste pastatytas didelis prekybos centras „Vikonda“.

Lietuviškos „Vikondos“ padėka puošia ir Rybinsko prekybos centrą stačiusios Rusijos statybų firmos „Bėkšta“ dosje. Esminis skirtumas tarp rusiškos ir lietuviškos „Vikondos“ – tas, kad rusiškame variante nėra didžiausios Kėdainių koncerno akcininkės J.Blažytės.

15min, statybų kompanijos „Bekšta“ nuotr./Rusišką „Vikondą“ valdo Viktoro Uspaskicho vaikai iš pirmos santuokos
15min, statybų kompanijos „Bėkšta“ nuotr./Rusišką „Vikondą“ valdo Viktoro Uspaskicho vaikai iš pirmos santuokos

Paklausta, ar sieks oficialaus rusiškos „Vikondos“ atsiskyrimo nuo Kėdainių koncerno, J.Blažytė teigė dabar tam nematanti poreikio. Esą dviejų „Vikondų“ atsiskyrimas ir taip matomas. Per pinigus.

„Mano vertinimu, Rusijos „Vikonda“ jau yra oficialiai, t.y. finansiškai atsiskyrusi nuo Lietuvos „Vikondos“, – reziumavo J.Blažytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius