Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl rusų neprognozuojamumo kažkada šalusi Bulgarija lipa nuo „Gazprom“ adatos

Dar 2009 m. sausį bulgarai tirtėjo iš šalčio, o pramonės įmonės stojo, nes dėl tuomečio Rusijos ir Ukrainos ginčo sutriko rusiškų dujų tiekimas į šią Balkanų šalį. ES buvo sukrėsta, kaip nuo rusiškų dujų embargo yra pažeidžiamos naujosios Bendrijos narės, kurios 1989 m. išsivadavo iš sovietų įtakos sferos, rašo „Financial Times“.
Dujotiekio sistemos dalis
Dujotiekio sistemos dalis / 123rf.com nuotr.

Bulgarijos energetikos ministrės, dirbusios ką tik kadenciją baigusioje šalies vyriausybėje, Temenuzhkos Petkovos teigimu, Bulgarija ir jos partnerės išmoko 2009 m. pamoką.

„Mes intensyviai dirbome norėdami išvengti tokių situacijų ir užsitikrinome tiekėjų ir maršrutų įvairovę. Mūsų veiksmai atitiko bendros ES energetikos politikos nuostatas. Bet kuriuo atveju nesame tokioje padėtyje kaip 2009 m.“, – tikina T.Petkova.

„Gazprom“ yra pagrindinis dujų į Bulgarijos rinką tiekėjas, patenkinantis 90 proc. jos metinio poreikio. Tiesa, iš Rusijos Bulgarija gauna ne tik dujas, bet ir kitus energetinius išteklius – anglį, branduolinį kurą ir naftą.

Tačiau darbą baigusi centro dešinės Bulgarijos vyriausybė, padedama ES ir JAV, pasiekė pažangos mažindama Sofijos priklausomybę nuo rusiškų energetikos išteklių.

Drauge su Graikija, Rumunija, Serbija ir Turkija tiesiami nauji dujotiekiai, o Graikijos Aleksandrupolio uoste bulgarai su graikais stato dujų terminalą.

Buvęs Bulgarijos ambasadorius Rusijoje ir energetikos specialistas Ilijanas Vasiljevas įsitikinęs, kad dabar „Gazprom“ nėra tokioje būsenoje, kad galėtų kam nors grasinti.

„Pirmasis tikrai tarptautinis dujotiekis jungia Bulgariją su Rumunija. Tačiau žvelgiant iš gaunamų dujų kiekio perspektyvos pati svarbiausia bus dujų jungtis su Graikija, kurio vertė 220 mln. Eur ir kuri bus baigta 2018 m. pabaigoje arba 2019 m. pradžioje.

Bulgarija taip pat jau pasirašė sutartį su valstybine Azerbaidžano naftos kompanija „Socar“ dėl 1 mlrd. kubinių metrų dujų iš telkinio Kaspijos jūroje. Azerbaidžanietiškos dujos Bulgariją turėtų pasiekti jau 2020 m.

Maža to, spalį Prancūzijos koncernas „Total“ paskelbė apie naftos telkinio atradimą Bulgarijos teritoriniame jūros šelfe. Sutartis dėl naftos paieškos Juodojoje jūroje darbų pasirašyta ir su koncernu „Shell“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius