-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 25 /16:10

„NordBalt“ vis dar neveikia, buvo sugedusi ir jėgainė Elektrėnuose

Atsijungus „NordBalt“ elektros jungčiai, pirmadienį turėjo būti įjungta Elektrėnų elektrinė, tačiau ji, pasirodo, sugedo. Elektrinę pavyko įjungti tik po gero pusdienio bandymų.
Lietuvos elektrinės 9-asis blokas
Lietuvos elektrinės 9-asis blokas / Luko Balandžio nuotr.

Elektros kabelis į Švediją neveikia, tiekimas iš Rusijos ir Baltarusijos sumažėjo iki minimumo, šiluminės elektrinės neveikia, Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės nepakanka, o Elektrėnų elektrinės bloko nepavyko užkurti – su tokia situacija pirmadienį susidūrė Lietuva.

Dažnai besikartojantys elektros jungties „NordBalt“ gedimai – ji atsijungė jau 7 kartą – verčia gaminti daugiau elektros. Tačiau ir čia lydi nesklandumai.

Praėjusią savaitę vėl sugedus elektros tiltui į Švediją, elektros kaina ėmė sparčiai kilti. Pirmadienį nuspręsta įjungti naująjį Elektrėnų 9 bloką. Nors Elektrėnuose gaminama elektra yra pakankamai brangi, tačiau šiuo atveju naujasis blokas užkurtas siekiant pristabdyti elektros brangimą Lietuvoje.

Tačiau įjungti Elektrėnų bloko iš pirmo karto nepavyko. Dėl neva nedidelių gedimų – „Lietuvos energijos gamyba“ (LEG) pranešė apie dujų turbinos gedimą – du kartus nepavyko jo užkurti, kaip planuota. Blokas pradėjo veikti pirmadienį po 13 valandos.

Pirmadienio rytą neįsijungus Lietuvos elektrinės 9-ajam blokui, „Litgrid“ aktyvavo 150 MW galios rezervo Baltarusijos ir Latvijos energetikos sistemose.

Elektrėnų elektrinei yra mokama už tretinį rezervą – prireikus, jėgainė turi būti įjungta per 12 valandų.

Taip sutapo, kad Lietuvoje atsirado elektros deficitas – dėl remontų Rusijoje ir Kaliningrade sumažėjo energijos tekėjimas iš tų šalių, „NordBalt“ neveiks mažiausiai iki trečiadienio, o termofikacinės elektrinės elektros šiuo metu neveikia – baigėsi šildymo sezonas.

Todėl Lietuvoje retas reiškinys – kai kuriomis valandomis Elektrėnų elektra jau tampa pigesnė nei kainos biržoje.

„Elektrėnų blokas yra įjungiamas kai yra konkurencingos kainos, nes gamybos kvotos yra panaikintos“, – 15min sakė „Lietuvos energijos gamybos“ Korporatyvinės komunikacijos skyriaus vadovas Valentas Neviera.

Paskutinį kartą 9-asis blokas buvo įjungtas balandžio 15 dieną, kai taip pat buvo atsijungusi jungtis „NordBalt“ ir pakilo elektros kaina biržoje.

Elektros kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos zonoje pirmadieniui yra pakilusi iki 38,98 euro už megavatvalandę (MWh) – 42,6 proc. daugiau nei sekmadienį (27,34 eurai už MWh) ir 6,2 proc. daugiau nei praėjusį pirmadienį (36,72 eurai už MWh). Balandžio 15 dieną, kai paskutinį kartą buvo įjungtas 9-asis blokas, elektros kaina biržoje buvo pakilusi iki 46 eurų už MWh.

Praėjusį ketvirtadienį atsijungusi bandoma elektros jungtis su Švedija „NordBalt“ neveiks mažiausiai iki trečiadienio nakties. Atsijungus jungčiai ir sumažėjus į Lietuvą importuojamos elektros kiekiui elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ aktyvavo rezervus iš Baltarusijos, Estijos ir iš Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės.

„NordBalt“ genda jau 7 kartą

„NordBalt“ sugedo jau 7 kartą. „Litgrid“ teigimu, vidutiniškai per metus jungtis genda 10 kartų, o tai reiškia, kad yra ir tokių, kurios per metus atsijungia 20–30 kartų.

550 mln. eurų vertės 453 kilometrų ilgio „NordBalt“ – pirmoji Lietuvos elektros jungtis su Skandinavija, ji sujungė aplink Baltijos jūrą esančias valstybes į vieną infrastruktūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius