TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

SGD terminalo išlaikymo kaina: kas sutaupys ir kam teks mokėti daugiau?

Lietuvos energetikos ūkyje bręsta permainos. Vyriausybė perskirsto Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo naštą ir planuoja atsisakyti termofikacinių elektrinių subsidijavimo. Savo žodžio dar netarė Seimas ir kainų metodika nėra patvirtinta, tačiau jos gairės jau aiškios.
Dangaus skliaute – rūkstančių kaminų piešiniai
Dangaus skliaute – rūkstančių kaminų piešiniai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Permainomis galės džiaugtis sostinės gyventojai, kurių išlaidos šilumai turėtų mažėti.

Permainomis galės džiaugtis sostinės gyventojai, jų išlaidos šilumai turėtų mažėti. Didžiausias Lietuvos dujų vartotojas „Achema“ greičiausiai mokės tik šiek tiek mažiau, nei mokėjo iki šiol. Plačiau piniginę praverti turės savivaldybės, kuriose šilumai gaminti naudojama daugiau biokuro.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Šildymo kainos
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Šildymo kainos

Energetikos ministro patarėjas Mantas Dubauskas 15min.lt teigė, kad šiuo metu krypstama prie sprendimo SGD terminalo mokestį skaičiuoti pagal realų buvusį 3 metų dujų sunaudojimą. Bus vertinama, koks dujų suvartojimo maksimumas per šį laikotarpį buvo pasiektas.

Iki šiol visi dujų vartotojai turėjo susimokėti saugumo dedamąją nuo kiekvieno kubinio metro gamtinių dujų. Energijos gamintojai turėjo prievolę tam tikrą kiekį dujų pirkti iš terminalo didesne kaina. Dėl to didžiausia SGD terminalo išlaikymo našta užguldavo bendroves, kurios naudoja didžiausius dujų kiekius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Vilniaus energijos“ patalpose
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Vilniaus energijos“ patalpose

Šildymo kainos neturėtų augti, dėl pajėgumų modelio sutaupymai tikrai atsvers visus galimus kaštus, taip kad bendras efektas šilumai turi būti teigiamas, – teigė R.Masiulis.

Perėjus prie pajėgumų modelio nebeliktų saugumo dedamosios ir prievolės pirkti dujas iš terminalo, tačiau atsirastų fiksuotas mokestis.

Šią tvarką dar turi palaiminti Seimas, o mokesčio skaičiavimo metodiką patvirtinti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). Šiuo metu skaičiuojama, kad naująjį mokestį labiausiai pajus savivaldybės, kurios naudoja daugiau biokuro.  O vieno stambiausių dujų pirkėjų Lietuvoje „Vilniaus energijos“ išlaidos dujoms turėtų mažėti.

Tuo pat metu planuojama naikinti elektros gamybos kvotas. Dėl to „Vilniaus energija“ praras dalį pajamų. Taip pat kils klausimas dėl termofikacinių elektrinių (TEC) ateities. Ekspertai sako, kad dėl tokio sprendimo Vilniaus ir Kauno elektrinės negalės veikti ir bus uždarytos, o papildoma našta vartotojams sieks apie 36 mln. eurų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rokas Masiulis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rokas Masiulis

Vilniaus valdžia siekia susitarti su ministerija, kad viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kvota pagrindinei miesto šilumos tiekėjai – trečiajai termofikacijos elektrinei – nebūtų panaikinta.

„Achema“ turėtų mokėti šiek tiek mažiau, nei moka dabar, tačiau nepakeitus SGD terminalo išlaikymo modelio ir šalyje mažėjant dujų vartojimui bendrovės finansinis įsipareigojimas būtų smarkiai didesnis.

Šilumos gamintojų asociacija skaičiuoja, kad panaikinus VIAP kvotas, išaugs šildymo kainos, padidės elektros importas bei dujų kaina – dėl to vartotojai papildomai turės sumokėti 35,9 mln. eurų. Tuo metu Energetikos ministerija sako, kad vien dėl termofikacinių jėgainių kvotų panaikinimo bus sutaupyta apie 17,8 mln. eurų.

„Mūsų skaičiavimais, šildymo kainos dėl šito neturėtų paaugti, dėl pajėgumų modelio sutaupymai atsvers tikrai visus galimus kaštus dėl šio pakeitimo, taip kad bendras efektas šilumai turi būti teigiamas“, – BNS sakė R.Masiulis.

Anot jo, visos bendrovės jau 2012 metais žinojo, kad VIAP kvotos bus panaikintos, tad galėjo tam pasiruošti, o dabar užsiima „lengvu šantažu“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Achema“

Pakeitus SGD išlaikymo modelį, didžiausiu mokėtoju turėtų tapti Elektrėnų elektrinė. Jai būtina užsitikrinti maksimalius dujų tiekimo pajėgumus ir maksimalų saugumą.

„Achema“ turėtų mokėti šiek tiek mažiau, nei moka dabar, tačiau nepakeitus SGD terminalo išlaikymo modelio ir šalyje mažėjant dujų vartojimui bendrovės finansinis įsipareigojimas būtų smarkiai didesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius